10 класних порад як економити у страшенно дорогій Бельгії

Jul 11, 2016 22:28




Бельгія - країна не з дешевих. А тому шукав можливості не переплачувати: як перед поїздкою (перерив купу сайтів) так і під час самої мандрівки безпосередньо на практиці. Тепер час поділитися набутими лайфхаками та вивертами.

1. Квитки на літак до Бельгії за 240 гривеньЗ угорського Дебрецену (115 кілометрів від українського кордону) на липень 2016 є квитки по 2600 форинтів (8 євро). Правда, на серпень у системі продажі квитків вже нема. Вочевидь, маршрут закривають.

Втім, є варіант полетіти з головного аеропорту Варшави за 60 злотих (для тих у кого є Wizz DiscountCard - взагалі 40 злотих (10 євро).


   10 форинтів приблизно дорівнюють одній гривні



 1 злотий приблизно дорівнює 6,5 гривям

2. Трансфер до будь-якого міста Бельгії за 5 євроАеропорт Брюссель Шарлеруа, куди прилітають бюджетні WizzAir та RyianAir, насправді знаходиться за 50 кілометрів від столиці Бельгії.

Коли я вперше був у Бельгії я їхав з аеропорту за страшних 17 євро (!), так як купував квиток на місці. За два місяці (часом і менше) до вильоту трансфер обійдеться вам втричі дешевше - у 5 євро. Квитки на Brussels City Schuttle треба купувати онлайн. Сайт гарантує максимальну вартість у 14 євро (чим ближче до дати - тим дорожче).






Той самий перевізник, тільки під ім’ям Flibco, продає по 5 євро квитки до будь-якого міста Бельгії. Ми купували такий квиток з аеропорту Шарлеруа до Брюгге (150 кілометрів за 150 гривень у Бельгії - це круто).



3. Поїзди по всій Бельгії за 5,1 євро та знижка у вихідні 50%Бельгійські залізниці NMBS/SNCB пропонують кілька варіантів знижок. Є так звані проїзні на 10 поїздок Go Pass 10. Для молоді до 26-ти він коштує 51 євро.
За цим квитком можна пересувати між будь-якими точками Бельгії. До того ж, є можливість використовувати квиток для кількох людей. Відповідно, для парочки це буде 5 поїздок на кожного.
Для молоді до 26-ти є також разові квитки по 6 євро Go Pass 1.
Якщо ви старші, то можна скористатися знижкою Weekend Ticket. Зворотна поїздка буде безкоштовно на будь-які поїздки по Бельгії.
Знижка 50% дійсна з ранку п’ятниці по вечір понеділка. Наприклад, стандартний квиток з Брюсселю в Антверпен і назад коштує 14,8 євро, а Weekend Ticket вже 8,4 євро. Економія майже 6,5 євро (!).



Є також знижки для пенсіонерів (старше 65-ти) та на групи (від 15-ти людей).
Єдине - обирайте відповідні знижки та обов’язково питайте про них у касі. Касири самі вам не запропонують!

4. Супермаркети Lidl та Нема - ваші помічникиЯкщо ви бюджетний турист, то про харчування у ресторанах Бельгії забудьте. Середній чек потягне на 20 євро. Натомість, вартість продуктів у супермаркетах не шокує вас. Наш стандартний обід обходився на одного у 2-3 євро і виглядав так:
Найвигідніші ціни у супермаркетах Lidl, ALDI та Hema. В останньому, здебільшого, снеки (горішки, бельгійські вафлі та чіпси).



5. Не купуйте разові квиткиХтось купить разовий квиток на міський транспорт за 2,5 євро і обурюється, що це дорого. Згоден, проте у великих містах, де важко пересуватися лише пішки, раджу купити квиток на 24-години. У Брюсселі 7,5 євро. «Пробили» такий проїзний і можете їздите на метро, у трамваях та автобусах до такої ж години наступного дня. Тобто, ваша перша поїздка була об 11-ї ранку вівторка - це означає, що ви можете їздити до 10:59 середи.
У перевізника De Lijn є карта на 10 поїздок за 14 євро.


За цим проїзним ви можете користуватися міським транспортом у Брюгге, Генті, Антверпені а також береговим трамваєм. Проїзний можна використовувати на кілька осіб. Більш того, протягом 60 хвилин ви можете робити необмежену кількість пересадок і, якщо сядете на 59-й хвилині у транспорт, то можете сміливо їхати до кінцевої не пробиваючи новий квиток.

6. Безкоштовні дегустації шоколадуНаїстися бельгійського шоколаду, при чому безкоштовно, можна у магазині при фабриці NeuHaus на околиці Брюсселя у 20-ти хвилинах пішої ходи від станції метро Erasmus. Біля кожної пачки тут лежить відкрита пачка цукерок. Їж скільки хочеш! Тільки не забудьте взяти з собою воду.



У туристичних місцях, звичайно, такої щедрості ви не побачите.
Ми ж купували сувенірний шоколад в улюбленому Lidl. Ось така пачка коштує всього 1,7 євро.


7. Знижка у 10 євро на житло у БрюсселіВикористайте промокод BRUXELLES2015 сервісу airbnb і гарантовано отримайте знижку на житло у бельгійській столиці у розмірі 10 євро. Для реєстрації на сайті потрібна копія сторінки паспорту та прив’язка до Facebook чи gmail.

8. Безкоштовні туалети та водаЗа користування туалетами у Бельгії слід платити. Навіть у ресторанах просять 50 євроцентів і навіть у МакДональдзі. Втім, є безкоштовні туалети при парковках та вуличні (для чоловіків).


Воду у Бельгії можна пити водопровідну. Так що візьміть з собою пляшку. Також є фонтанчики для пиття у містах.

9. Дні вільного входу у музеїУ деяких музеях раз на місяць (зазвичай це перша середа або інший перший день місяця) є день безкоштовного входу. Більш детально - читайте на офіційному сайті потрібного вам музею. Також часом є безкоштовний вхід для журналістів.



10. SMS за 2 гривніЗ безкоштовним Wi-Fi у Бельгії проблеми. В аеропорту Шарелура за користування мережею слід платити. Користуватися українським мобільним у роумінгу - втрата грошей. Наприклад, «Київстар» бере цілих 8 гривень за нещасну СМС-ку. У той час ми користувалися польським оператором Play, котрий у роумінгу застосовував внутрішньо ЄС-івські тарифи. З передплаченої картки СМС-ка коштує 30 грошей (2 гривні), а хвилина дзвінка - 40 (3 гривні). Поповнити рахунок можна через інтернет. Гроші зберігаються протягом року.

P.S Усі згадані у цій публікації фірми та компанії наведені лише з метою використвання великих компанії у ціляї бюджетних мандривніків і в жодному разі не представлені рекламою. Ціни, наведені у пості, можуть змінюватися.

Використання матеріалів блогу можливо за умови посилання на конкретну статтю і обов'язкового підпису "Владька - Аладька"



ТОП-10 цікавих фактів про Бельгію
Брюссель - столиця Євросоюзу: Ґран-Плас, бельгійські вафлі, футуристичний Атоміум та Маннекен Піс

Антверпен - місто кинутої руки

Екскурсія на броварню та трохи про бельгійське пиво

Трамвай уздовж моря - читаємо про найдовшу лінію у світі

подорожі, лайфхак, Бельгія

Previous post Next post
Up