15 лайфхаків як дешево мандрувати Польщею

Jul 05, 2015 13:24




Польщу багато наших мандрівників розглядають передусім як транзитну країну по дорозі до розкручених пам’яток Західної Європи. Втім, у наших західних сусідів є на що подивитися тим паче, що бюджет пересічного українця після обвалу гривні все ще може потягнути цю державу.

Готуючись до своєї поїздки туди, я перелопатив купу сайтів і блогів, проте знайшов лише скупеньку інформацію для бюджетних мандрівників. Отже після своїх подорожей склав перелік корисних лайфхаків.


1.Квитки на PolskiBus найвигідніше купувати за 2 місяці до поїздки. Є можливість взяти за 2 злотих . Альтернатива - neobus.pl. Також слідкуйте за розпродажами. За 30 днів до виїзду 1 квиток на поїзд за 1 злотий можна купити у Przewozyregionalne.

2.Польські злоті можна купувати в Україні (курс на липень 2015 - 6,05-6,2). Гривню з собою не беріть - у Варшаві чи містах далеких від кордону міняють його просто за грабіжницькою ставкою (купують по 0,1, а продають по 0,2 злотих).

Поради українському туристу у Білорусі: що подивитися, особливості та які там ціни

Якщо завалялася валюта, то євро чи долари без проблем можна обміняти у Kantor без комісії (назва польських обмінників). Курс 4,1 PLN за 1 євро - добрий. У вихідні валюту купують дешевше (!). В неділю більшість обмінників не працюють (!).

3.


Bar mleczny та Stołówka - аналоги радянських «столовок». Відносна дешева гаряча їжа. Обід коштує 10-15 злотих (60-90 гривень). Але часто в ціну не включений суп (2-4 злотих) чи компот (1 злотий). Головні страви добрі та великі. А от польські супи (навіть якщо пишуть «barszcz ukrainski») не раджу.

Іноді ввечері бувають знижки - замість 15 злотих - 10.

У Любліні можу порадити Bar Polski та Puzata Chata.

По буднях в ресторанах є комплексні обіди за адекватною ціною - zestaw obiadowy.

4.Сім-карти продають у супермаркетах, кіосках та фірмових офісах. Я купував оператора Play за 5 злотих. На рахунку також п’ятірка. Дзвінкі у мережі безкоштовні, до того ж на канікули акція - 1 Гб Інтернету безкоштовно. Правда, такі умови діють лише 10 днів (!). Але потім можна купити нову сімку. Дзвінки на інші мережі - 0,3 злотих. В Україну ж по такому тарифу дорого дзвонити - більше 1,5 зл / хв.

Грузия для украинского туриста: что посмотреть, сколько стоит и особенности
5.


Безкоштовний Wi-Fi завжди є на залізничних вокзалах, при центрах туристичної інформації та декотрих парках (іноді навіть є комп’ютери з Інтернетом). У Гданську бездротова мережа є навіть на пляжі.




6.План міста з відміченими цікавинками можна безкоштовно отримати у центрі туристичної інформації. Зазвичай вони знаходяться на центральний площах міст. Є вони навіть у дуже маленьких містечках. Тут також вас проконсультують з інших туристичних питань (де посилитися, де поїсти).

7. В Польщі більшість громадських туалетів платні. Коштують вони від 2 (12 гривень) до 5 (!) (30 гривень) злотих. Проте до ваших послуг - торговельні центрі та біотуалети (кабінки на вулиці).




8.У державних музеях  є «День безкоштовного входу». Зроблено це для того, аби кожен мав змогу побачити культурне надбання Речі Посполитої. Дізнатися коли саме цей день можна на сайті музеїв.




9.Проїзд у міському транспорту порівняно з нами - дуже дорогий. Одна поїздка зазвичай коштує 3 злотих (18 гривень). Квитки у водія ще дорожче. Одначе часом ці квитки діють певний час (60 чи 75 хвилин) з необмеженою кількістю пересадок (!). У Любліні, наприклад, є квиток на 6 годин за 7 злотих. Вигідно, якщо треба мотатися на міські околиці (колишній концтабір Майданек, скансен). Мінімум 4 поїздки.

У великих містах є оренда великів. До 20 хвилин - безкоштовно, а до години - всього лише 1 злотий.




10.Західна Польща дорожча ніж Східна чи промислові райони. Пиво у Познані в ресторані коштує 7-9 злотих, тоді як у Любліні чи Катовіце 4-7. У Жешові квиток на одну годину коштує 4 злотих, тоді як у Познані на 40 хв - 4,6.

11. Free walking tours. Приблизно о півдні на головних площах великих міст є так звані «екскурсії за чайові». Їх легко впізнати за відповідними табличками. Кожен дає гіду стільки, скільки вважає за потрібним.

12. Поляки поганенько знають англійську. Можна спілкуватися українською (але варто вивчити пару польських слів, які відрізняються: вокзал - dworec, автомобіль - samochód і так далі).

Що треба знати перед поїздкою на Кіпр: Цікавинки, транспорт, ціни та особливості

13. Ситуація з парковками біля туристичних місць подібна як і в Криму колись. Біля замку чи парку коштує 10 злотих, але за 300 метрів можна поставити машину безкоштовно.

14. З мінусів - на вулицях часто підходять мужики-алкоголики і просять гроші. Варто не реагувати.

15. Не смійтеся з імені Дорота, та не кажіть продавчині морозива Czy może Pani mi zrobić loda?

Балтійське море задоволєнья: Нестандартна мандрівка Польщею веселого вусаня

На крилах над Варшавою - вид з хмарочосу
Жешув - красиве місто, яке не лежить на туристичних шляхах
Класний Вроцлав: пряничні будинки, стрункі костели, вуличні гноми та сире м'ясо на обід

подорожі, Польща, лайфхак

Previous post Next post
Up