Екскурсія на броварню та трохи про бельгійське пиво

Jul 02, 2016 08:00



Пивна тема актуальна у суботу

Коли я шукав хоста за кауч-серфінгом у Бельгії, то ретельно вичитував відгуки. І ось, бінго, натрапив на чудовий коментар про цілий холодильник пива у будинку бельгійців. Я вже тішився. Більш того, наші хости Кевін та Кейт влаштували нам екскурсію на справжню бельгійську броварню з дегустацією!

Виявилося, що дівчина цікавиться процесом виготовлення пива і відвідує так би мовити «пивні курси». За дивним збігом обставин, навчання відбувалося по вечорах кожної п’ятниці.
1.



Чому пиво стало улюбленим напоєм бельгійців? Витоки цього вибору йдуть у кілька сторіч тому. Справа у тому, що тоді вода була брудна і пити її прямо було просто неможливо, виноград у країні маже не рості і тому вино відпало. Лишалося пиво. Зараз у Бельгії працює більше 1500 тисячі мікроброварень кожна з яких виготовляє в середньому 10 сортів пива. Уявіть, це майже 15 тисяч різних видів хмільного напою!

Сама броварня знаходилася у невеликому ангарі. Екскурсію проводив сам власник, якого час від часу підміняли його учні.
2.



В цілому захід походив на дружню вечірку, ніж на офіційну презентацію. Люблю таке - душевно.
3.



Свіженьке.
4.



Бельгійське пиво відрізняється формою пляшки. Характерно, що пиво розливають у пляшки по 0,33 та 0,75 замість звичної нам тари у 0,5., яку тут звуть німецькою.
5-6.






Я вже не кажу, що їм і в голову не прийде розливати хмільний напій у пластик. На перший погляд великі пляшки, то звичайні нам ПЕТ з супермаркету, але це те ж скло!
7.



Взагалі бельгійці серйозно відносяться до пивоваріння. Ось, наприклад, цілу енциклопедію зібрали. Знаходимо тут і Bryggja.
8.



Бельгійське пиво набагато міцніше за українське. 8-10% (у нас 4-5%) тут вважають не міцним, а звичайним пивом.
9.



Цікаве і ставлення поліції до вживання за кермом. Два пива (!) водій може собі дозволити (0,5 ‰).
Учні дегустували хмільний напій під різноманітні види сиру та фініки.

- Пиво краще смакувати під сири, - кажуть бельгійці.
10.



Родзинкою вечора стала дегустація пива 30-річної витримки. Пляшка як у нас з-під шампанського.
11-12.






Мені не дуже припало до душі - нагадувало компот, а от саме Bryggja смакувало.

Мікробровари не тільки варять і продають пиво (по 2 євро - 0,33), але й займаються комерційною стороною - реалізують аксесуари та сувеніри.
13.



Наші хости теж виробляють пиво у власній броварні у себе вдома. Правда не на продаж - для себе та друзів.

- В гаражі, - усміхнено казали вони. І них то слово також має два значення. Навіть власну етикетку зробили і назву дали De Zetel , що перекладається як «Диван», тобто «Кауч». Експериментують.
14.



Цікаво, що у бельгійських пабах продають не розливне пиво, а пляшкове. До кожного виду йде спеціальний келих. Пляшка 0,33 коштує в районі 4,5 євро.
15.



Форма має спеціальне призначення. У деяких роблять звужене горло, аби пиво швидко не видихалося.
16.



Найбільш відомим бельгійським пивним раритетом є пиво Westvleteren. Виробляють його у невеликих обсягах, а купити можна лише безпосередньо у магазині при абатстві та у найближчому ресторані. Купити можна не більше одного ящику на людину.

17.



- Тому пивомани часто приїжджають по 4-5 людей у машині, або купити побільше, - розповіла Кейт. - У мене є презент для вас - пляшка Westvleteren 12.

При цьому, не дивлячись на ажіотаж ціна стандартна - 2 євро за пляшку.

Запрезентоване пиво була опробувана у наступного кауч-серфера. Як і личило справжньому бельгійцю, відповідний келих він вже мав!

18-19.






Що ж до бельгійського пива масового виробництва, яке можна зустріти на полицях наших супермаркетів, то Кейт відповіла, що якщо вже є такий скупий вибір, то краще брати Grimbergen, далі йде Hoegaarden, ну а про Leffe (якого у самій Бельгії як у нас Чернігівського) було лише негативне.

А яке бельгійське пиво любити ви?
До речі, пару місяців тому у Тернополі була делегація чехів, вони пробували кілька видів місцевого пива на розлив: Бірківського, Микулинецького та Опілля. Так от, лише останнє їм припало до душі.

Обираємо найкраще українське пиво
Екскурсія: У Підземеллях Донбасу знаходиться найбільший український завод ігристих вин

кауч-серфінґ, Бельгія, пиво

Previous post Next post
Up