Ich fahre nach Berlin: чекпойнт-Чарлі, скляний вокзал, порожній зуб та різдвяні вогники

Nov 26, 2015 14:49




Тема європейських столиць продовжується. Нещодавно ми з Вами побували у затишній Братиславі,  відвідали несамовиту Варшаву, завітали до казкового Парижу та Брюсселю, прогулялися по вулицях Амстердаму, пройнялися духом магічної Праги та оцінили феєричність Будапешту.

На цей раз ми побуваємо у одному з найбільш розкутому місті Німеччині та найдешевшій столиці Західної Європи - у Берліні!

Я вже Вас трохи знайомим з ним - ми гуляли по Бундестагу.

Зі Львова сюди можна доїхати за копійки - дорога обійдеться дешевше 400 гривень.

Я ж до Берліну їхав стопом з Праги через Дрезден. Відстань у 350 кілометрів я подолав за день - виїхав з ранку і приїхав під вечір. Така форма подорожі дала мені поближче зрозуміти чехів і німців. З першими проблем не було, оскільки я знаю трошки, а от одразу після перетинку кордону з’явився жорсткий бар’єр.

Ich fahre nach Berlin - це всі слова які я вивчив німецькою і казав їх водіям.

Прославлені німецькі автобани. Жодних обмежень швидкості.
1.



У Берлін я потрапив у східну його частину. На зупинці люди розмовляли… російською.
2.



Зупинився я за кауч-серфінгом - у дівчини з Іспанії.
3.



Вона просто лишила мені ключі від квартири у емігрантському кварталі, а сама пішла гуляти з друзями. Вдома навіть не ночувала.
4.



Я ж увесь свій час присвятив Берліну! Зустрів мене страшенною спекою - липня 2011 року синоптики зафіксували рекордних 37 градусів! Це залишило слід і на мені - подивіться на моє обличчя помідорного кольору на фото №3.

На міських вулицях можна зустріти двоповерхові автобуси і за старою німецькою традицією вхід в них через передні двері - треба показувати водію квиток.
5.



Пригадуєте пісеньку «Карл Маркс Штадт» німецькою?
6.



Першою цікавинкою яку побачив став Палац Шарлоттенбург - найбільший серед берлінських палаців.
7-8.






За перлиною у стилі барокко/рококо розкинувся акуратний парк. Саме тут берлінці роблять свої ранішні пробіжки серед природи. На деревах не раз бачив білочок.
9.



Берлін - мультикультурний. Близько чверті населення міста, а це майже мільйон, емігранти.
10.



Наступною атракцією став Olympiastadion. Відкритий у 1936 році, він приймав Олімпійській ігри 1936 року та на ньому проводився Чемпіонат світу з футболу 2006 року. В тому таки 36-му його використовували як арену нацистської пропаганди. Це відчувається навіть і сьогодні - елементи будови навіюють Римську Імперію.
11.



Зараз арена є домашнім стадіоном «Герти». За кілька євро пускають всередину. Стадіон дуже простенький. Скажу чесно, «Донбас Арена» у мирний час справляла краще враження та навіть «Арена Львів», збудована за державні кошти, виглядає сучасніше.
12-13.






Біля арени - басейн. Німці вміють насолоджуватися життям. Сонце та вода - найкращі друзі. І грошей багато не треба! І ось тобі рятування від спеки.
14.



Потсдамська площа (Potsdamer Platz) - одна з найбільш жвавих у Берліні. Потужний транспортний вузол. До війни тут було багато історичних будівель, внаслідок бомбардувань сильно постраждала. У 1961 році крізь неї пройшла берлінська стіна. Саме тут прикордонна смуга найбільш ширшою.
15.



Зараз площа стала новою пам’яткою німецької столиці, куди ніби оси на мед злітаються туристи. На згадку тут лишили рештки Берлінського муру, який свого часу розділяв один народ і різні цивілізації.
16-17.






Сьогодні цей район став своєрідним символом об’єднання Німеччини - берлінським Мангеттенном. Торжество капіталізму підкреслюють офіси міжнародних корпорації - ABB, Daimler, Sony та німецьких залізниць.
18-19.






Найбільший інтерес викликає шатровий дах Sony center, що символізує японську гори Фудзіяму.
20.



Справжньою візитною карткою нового Берліну став скляний Залізничний вокзал 2006 року. Просторий та легкий. Око радує!
21-22.






У передачі Мегаспоруди від National Geographic гарно розповіли про його будівництво.

Одна з найбільш будівель, яку впізнають - німецький парламент Бундестаг. Більш відомо простим обивателям як Рейхстаг (до закінченя Другої світової).
23.



Пам’ятник вбитим євреям Європи Denkmal für die ermordeten Juden Europas. На величезному полі знаходиться більше 2700 сірих плит.
24.



Ще одна туристична атракція Берліну - КПП «Чарлі». Символ холодної війни та розділення одного міста на західну та східну частину.



Фото з Вікіпедії.

25-26.






Чекпойнт-Чарлі був лише для іноземців - не німців. З боку капіталістичної частини міста перевірка була вибіркова, а от у НДР амонали по повній.
На щастя, зараз тут лише музей, а колись мур розділяв цілі сім’ї.
27-28.






І зараз в різних частинах міста можна побачити залишки муру. Одне з найвідоміших графіті Врубеля «Господи! Помоги мне выжить среди этой смертной любви» де зображений поцілунок генсека Брежнєва та керівника східної Німеччини Хонеккера.
29.



Є і більш життєрадісні зображення
30.



Дуже добре вдалося показати відмінність двох Німеччин у фільмі ««Гудбай, Ленін!». У стрічці є фрагмент, коли демонтованого Ілліча піднімає вертоліт.


Ще одним зі знакових місць Берліну є Бранденбурзькі ворота. У час розділення Німеччини одразу за ними починався мур, тому прохід крізь них був закритий.
31.





Фото Михайла Рябова

Ще одним із примітних місць столиці Німеччини є музейний острів. На ньому стоїть Берлінська Катедра.
32.



Французький собор.
33.



Трохи далі від центру знаходиться меморіальна протестантська церква кайзера Вільгельма. У народу через свій зовнішній вигляд отримала назву «Порожній зуб».
34.



Старий музей.
35.



Яскравим прикладом архітектури східного Берліну є Александрплац. За площею - телевежа збудована вже у часи розділеної Німеччини. Вона значно перевищую аналогічно споруду у західній частині міста.
36.



Дехто ностальгує за тим часом
37.



Ознаки капіталізму у колишній НДР. Гіпермаркет «Метро» ззовні нічим ні відрізняється від подібних у нас.
38.



Кажете, що у Німеччини скрізь кришталева чистота? Ну-ну… Як і у будь-якому мегаполісі не рідкість сміття на вулицях.
39.



Пригадуєте пісня з 80-х eins zwei polizei?
40.



Гуляючи Берліном я зустрів наших. Бусик з Луцька їздив на якісь змагання і повертаючись вирішили заскочити у столицю.
41.



Свята наближаються. На останок - фото Різдвяного Берліну від мого друга Михайла Рябова.






Всі мої закордонні подорожі у одній публікації
Всі мої подорожі Україною

Берлін, Німеччина

Previous post Next post
Up