Мир та його замок

Feb 05, 2018 20:00

Чесно відмотавши пішки кількадесят кілометрів за перші три з половиною дні в Білорусі і стоптавши ноги в криваві мозолі, я дозволив собі один день з організованою екскурсією у два найвідоміші її замки - так щоб нас ледачих підвозили автобусом скрізь аж під ворота, готували комплексними обідами і підтирали шмарклі. Тим більше, з громадським транспортом там кепсько, та й погода не радувала.

Мир - зовсім маленьке містечко на сході Гродненської області, але це не заважає бути йому одним з туристичних центрів Білорусі. Причиною тому - замок, один з найгарніших у східній Європі, об’єкт Всесвітньої спадщини ЮНЕСКО.

Тому більша частина цієї замітки буде присвячена саме цьому красеню, який дійсно казковий, і навіть паскудний дощ не міг зіпсувати хороших вражень.



Замок квадратний у плані з чотирма 5-поверховими бічними вежами, які виступають од стін. П’ята вежа, в’їзна, має 6 поверхів, вона ж і найгарніша з-поміж усіх.


Дуже коротко про історичні віхи, і йдемо дивитись вражаюче багату музейну експозицію. Замок будовано у 1506-10 роках для родини Ілліничів, що володіли тоді Миром. Після Ілліничів він дістався Радзивіллам, за яких твердиня з готичної перетворилась на ренесансну і стала таким собі своєрідним заміським володінням, більше призначеним для пишних прийомів, а не воєнних цілей.

Тим не менш, комплекс активно брав участь у всіх сутичках на цих землях, часто руйнувався. Особливого спустошення зазнав у 1812 р., після чого Радзівіли мусили його покинути (вони підтримали Наполеона і прогадали).

У 19 ст. замок поступово приходив в запустіння. З 1891 до 1939 року ним володів рід Святополк-Мирських, які відбудували його, звели поруч палац (зберігся тільки флігель) і оновили парковий ансамбль.


У 1939 році замок націоналізували і організували там виробничу артіль. Під час Другої Світової тут було гетто, після війни жили люди. Замок знову поступово руйнувався, доки у 1988 році не отримав статус історико-культурної цінності загальнодержавного значення.

Почалась затяжна реставрація, яка, схоже, уже завершилась, і результати її вражають. Відновлені інтер’єри, вкрай багата і різноманітна експозиція, декілька тематичних музеїв.


Один із залів заповнений макетами замків, фортець і оборонних церков Білорусі.


Старий замок в Гродно, яким він був колись.


Церква-фортеця в Синковичах.


Лідський замок.


На широкому екрані безперервно крутять зйомку з коптера. Неймовірно, але виявляється, у Білорусі таки буває сонячно.


Герб Радзивіллів.


Меблі.


Дамський стільчик.


Килимів багато. Це зараз вони стали постсовковим рудиментом, що псує сімейні фотографії, а колись були до біса дорогими і престижними атрибутами.


Годинники як витвір мистецтва.






Інтер’єри багатьох кімнат відновлені повністю.




Піч.


Кому що, а мене найбільше вразили стелі. Це ж одуріти яка краса.








В підвальних приміщеннях імітовано пивницю, комори.




Можна піднятись також у вежі і на замкові стіни.


Внутрішній двір замку:






Зі стін також відкриваються гарні види на Мир.


Два головні храми, між ними - центр. Ось таке це нині маленьке містечко.


Мирський став, виритий в кінці 19 ст. на місці яблуневого саду з волі Миколи Святополк-Мирського. За легендою, на цих роботах загинуло чимало людей, в тому числі і син однієї відьми. Відьма прокляла став, пообіцявши, що у ньому утопиться стільки чоловіків, скільки дерев зрубали задля нього.

Екскурсовод казав, що по п’яні іноді дійсно топляться:)


І всяке інше навколо:




Замок обов’язково треба обійти ззовні.


Здавалось би, симетрична квадратна форма, що там може бути такого? А ж ні, виявляється усі вежі відрізняються між собою - рівно настільки, щоб і кожна була цікава по-своєму, і не порушувала композиційної цілісності. Узагалі можна зняти капелюха перед архітекторами, які породили таку красу, що в той же час була добре укріпленою та боєздатною одиницею.




Трохи поодаль стоїть цікавої форми каплиця-усипальниця Святополк-Мирських 1904 року.


Герб родини.


І звісно ж, треба обійти озеро задля найкращих видів на всю цю казку - замок і каплицю, укупі й окремо:






У Мирі також варто оглянути центральну, Ринкову площу (нині вона носить назву 17 вересня - дату окупації західної Білорусі Радянським Союзом).


Мир - давнє єврейське містечко, а як відомо, тоді євреї найбільше були задіяні в торгівлі. Саме їх будиночки оточували площу, і хоча нині в Мирі їх уже немає, атмосферні хатки чудово збереглися.




Одна із колишніх синагог.


З півночі площу прикрашає Троїцька церква, яка веде свою історію аж з 1533 року, але з того часу багато разів і сильно перебудовувалась.




На виїзді у сторону замку стоїть костьол Святого Миколая 1599 року, а от він майже зміг зберегти первозданний вигляд, тільки вежу знесли у повоєнні роки. Незважаючи на повну відсутність будь-якого декору, виглядає дуже симпатично та атмосферно.




Білорусь, храми, музеї, замки

Previous post Next post
Up