Рідне місто Хмельницький. Пам'ятники, скульптури і.т.д. Частина третя.

Nov 25, 2012 04:25

Якщо хтось буде заїжджати в місто зі сторони Старокостянтинова чи Вінниці перше, що впадає в вічі - це монумент Слави, що знаходиться поруч з кругом, перед міським дендропарком.



Відкритий в 1983 р. ,спроектований та створений скульптором В.І. Зноба та архітекторами В.М. Громихіним та Є.Є. Перехрестом.


чув, що в народі цей меморіал називають кібервоїнами....

Вогонь в зірці горить тільки на свята, довелося колись і побачити..


На тумбах, встановлених на території монументу описано втрати які нанесли загарбники місту та області, частини та з’єднання які відзначилися при визволенні, партизанські загони і.т.п.




Тут же поруч, знаходиться корпус Хмельницький інститут МАУП - біля якого, як я думав, встановлений тільки четвертий пам’ятник Б.Хмельницькому, відкритий, здається в 2007 р.


З здивуванням виявив, що тут знаходиться купа пам’ятників
Петру Могилі


Володимиру


Та «Алея українською духовності», відкрита в 2010 році на Покрову.






Не очікував тут стільки всього побачити…. Молодці все-таки в МАУПі в цьому плані, нічого не скажеш.

Поруч, якщо трішки спуститися по Старокостянтинівському шосе і повернути ліворуч в першу невеличку вуличку, можна дійти до ресторану Кармен, поряд з яким застиг дон Кіхот


за сам ресторан нічого не скажу, не бував там.

Якщо повернутися назад на проспект Миру, на якому знаходиться МАУП, і проїхати в інший його кінець, аж до перехрестя з вул. Рибалко можна побачити пам’ятник загиблим воїнам


А на території костьолу, що знаходиться поруч, віряни, ну я так думаю, встановили статую Ісуса


Далі можна повернутися трохи назад і піти по вулиці Перемоги вниз. На території НВК №4, на цій вулиці, встановлено два бюста. Спочатку , в 1962 р. встановили бюст А.С. Макаренко


а згодом, в 1982 р., В.М. Примакову


саме цікаве, що ці два бюста включені до пам'яток монументального мистецтва місцевого значення, питається за що? Що в них такого?

Вул. Перемоги згодом виведе на вул. Зарічанську, майже до «пам’ятника міліціонерам, які загинули при виконанні службових обов’язків», достатньо повернути ліворуч і трохи пройти


відкрили в 2002 р. за авторства Коржева Костянтина Олексійовича.

На цьому маршрут з цієї сторони закінчений, далі можна продовжити, якось приклеївши описані шляхи в попередніх постах, вийшовши, наприклад, до пам’ятника жертвам Чорнобиля.

Якщо хтось буде заїжджати зі сторони Тернополя і далі по Тернопільській в сторону центра, то перше що попаде йому на очі - це Ілліч перед корпусом заводу «Новатор»


як не дивно тамтешній Ленін доволі непогано себе там почуває і місце прописки змінювати не планує :)

UPD:Знятий з постаменту під час подій 2014 р.

Далі по тій же вулиці перед автобазою «Поділля-плюс», якщо не помиляюся, встановили пам’ятник воінам-автомобілістам часів 2-гої світової - ЗіС-5


цей раритет досі їздить і приймає участь в різноманітних заходах.

На шляху до центру міста, на роздоріжжі Кам’янецької та Сковороди, знаходиться сквер танкістів з встановленим пам’ятником-танком.


на табличці перелічено частини, що звільняли місто.
Історія перетворення цього танку на пам’ятник не проста, да й сам танк теж унікальний і існує в одному -єдиному екземплярі, хто хоче почути від ініціатора та автора історію створення - є відео на ютубі - http://www.youtube.com/watch/?v=42EmJyzulk8 , кого ж не цікавить , короткий опис далі.
В 60-х роках в Хмельницькому на місці зарашньої академії знаходилася кадрована танкова частина. Якось на очі її зампотеху Івану Бабаку попала купа металобрухту, яка виявилася залишками танку Т-34/76 - не було катків, гусениць, мотора, все що можна було - розібрали і здали на металобрухт. Але з іншої сторони - в той час були популярні пам’ятники, зроблені з різної техніки, тому в міста, за такий подарунок, можна було б отримати нехілі бонуси. Командир частини дав добро на відновлення, і Бабак цим зайнявся. Під час робіт було доставлено все,чого візуально не вистачало, танк вичищений, викрашений. Окреме питання викликала пушка, 76-мм, на вигляд коротка і не серйозна. Тому її замінили на 85 мм. , що виглядала значно солідніше. В результаті, в квітні 1967 року місто отримало новий пам’ятник, а версії 34-ок поповнилися новою - Т-34/76-85. Танк спочатку стояв в кінці бульвару на Свободи, але згодом переїхав сюди.

Зовсім недалеко знаходиться військове кладовище , з меморіалом партизанам, воїнам, що звільняли Хмельницький.








Тут же знаходиться ще один пам’ятний знак жертвам репресій


Саме в цих місцях захоронювали після розстрілів…

Після цього можна добратися до пам'ятника Б. Хмельницькому поруч з філармонією і звідти знову ж таки продовжити десь так само, як було описано раніше.

І останнє, одна з скульптур стоїть взагалі окремо, в мікрорайоні Дубово. На перехресті вулиць Толбухіна та Козацької знаходиться один із корпусів хмельницької філії університету «Україна». В 2011 р. там було відкрито сад Григорія Сковороди з його бюстом


Ну от і все, про відомі мені розповів, якщо раптом щось пропустив кажіть.

Але… Ще в місті є унікальні скульптури тих же Мазурів, зроблені з металобрухту, значна їх частина використовується в якості гральних майданчиків для дітей, тому, що б їх нафотографувати без лишніх свідків - то потрібно встати пораніше, але це якось не реально, тобто це ще і не кінець, але коли буде продовження - це не знаю, бо фото відсутні…

Далі буде…

Частина друга
Частина перша
Частина четверта
Частина п'ята
Частина шоста
Частина сьома
Частина восьма

враження, скульптури та пам'ятники Хмельницького, сучасність, скульптури, Хмельницький, мандри

Previous post Next post
Up