Іван Мазепа на схемі метрополітену

Nov 10, 2013 18:30


Натрапив якось у своїй стрічці друзів на допис vasyl_babych з когорти «Який метрополітен необхідний Києву»: http://vasyl-babych.livejournal.com/143692.html
Допис цікавий сам по собі, в ньому є думки, з якими я згоден і які хотів би бачити втіленими.
Але зараз я чіпатиму не транспортний аспект, а ідеологічний. Ця тема, може й менш важлива, ніж зручний транспорт ( Read more... )

пам'ятники, місця тяжіння, Київ, історія, Іван Мазепа, Арсенальна, метрополітен

Leave a comment

Comments 23

questrum November 10 2013, 18:11:28 UTC
насправді не треба гратися в ті ігри, у які гралися за СРСР - зі зміною пам"ятників. пушка для киян - лише пушка, місце призначення побачень та зустрічей, і не більше. я категорично проти Мазепи у цьому місці - хоча пам"ятник цій людині потрібен. Але в жодному разі не монументальний і величний - у людський зріст, не більше. Якщо ми хочемо не просто замінити одну ідеологію іншою, а справді змінити країну - треба забути про монументалізм ( ... )

Reply

ljutty November 10 2013, 18:57:05 UTC
"хоча пам"ятник цій людині потрібен. Але в жодному разі не монументальний і величний - у людський зріст, не більше. Якщо ми хочемо не просто замінити одну ідеологію іншою, а справді змінити країну - треба забути про монументалізм."
Золоті слова! Абсолютно погоджуюсь. Але якщо переносити гармату (яка, насправді, не лише гармата), треба щось робити з постаментом. Я створюю проблеми на рівному місці)) Але це того варте.

Щодо Леніна і Щорса я ще напишу)

"Щодо назви станції - також категорично проти. Це історична назва і стосується вона об"єкту фортеці. Про січневе повстання дуже мало хто вже знає, це питання істориків і на це майже всім начхати. Є Арсенальні майстерні, є Мистецький Арсенал. Вже була ідея назвати станцію Лаврська - теж дибільна. Хоча в переліку "вихід до" Лавру перелічувати треба."
Теж варіант! Але радянску символіку, хоч вона там мізерна, я б зі станції прибрав.

Reply

questrum November 10 2013, 19:48:23 UTC
1. гармату переносити не можна. це історія - у тому числі і встановлення її. і треш з табличкою, що перевернута. це чіпати не можна.

2. радянську символіку на пам"ятках архітектури чіпати не можна. за знищення барельєфа арсенальцям у нижньому вестибюлі та прибирання серпів-молотів на платформах комусь треба відкрутити голову. є поняття шанування історії, якою б вона не була. переписувати історію - це найжахливіший совок.

Reply

ljutty November 11 2013, 08:38:07 UTC
Ну, перед тим, як там з'явилась гармата, на цьому постаменті був гіпсовий Мазепа. Більшовики не стали його переносити до "Парку буржуазного націоналізму", а просто прибрали.
Якщо гармата - історія, то чудово, в парку присвяченому історії радянського періоду вона буде дуже доцільна. Продовжувати за інерцією прославляти тих, хто сприяв встановленню радянської влади, сенсу нема.
До того ж, я пропоную зберегти і пам'ять про Січневе повстання, але для цього достатньо таблички на стіні Арсеналу.
Щодо таблички на постаменті - це дійсно треш: більшовикам перевертати царські таблички можна, а чіпати вже те. що зробили самі більшовики - зась! Це вже якісь подвійні стандарти виходять. Згадаймо, що до тієї ж гармати там стояло два покоління пам'ятників. Діаметрально протилежних за ідеологічним навантаженням.
UPD: знайшов інфу, що перевернуту табличку прибрали і замінили на нову. Але це не принципово.

"радянську символіку на пам"ятках архітектури чіпати не можна"
Гадаю, цьому правило не вистачає виключень. До того ж, чи є сама станція пам'яткою

Reply


bfzoomy November 12 2013, 09:22:22 UTC
Переименовать Арсенальную?
Маразм.

Reply


Leave a comment

Up