Бетонные дома Эдисона

Sep 18, 2020 12:30

В XIX веке американцы были так вдохновлены идеей прогресса, что изобретали вещи, не имея никакого понятия о том, найдут ли эти предметы какое-то применение в жизни. Абсолютной квинтэссенцией этого явления был Томас Эдисон. Он просто изобретал, без явной надобности или цели. Вообще Эдисон был очень успешен: к 1920 году, согласно подсчетам, те ( Read more... )

Интересное

Leave a comment

Comments 35

igorsova September 18 2020, 13:51:20 UTC
Едісон жеж здається скуповував патенти а не патентував власні винаходи ...

Reply

lg_hater September 18 2020, 14:04:39 UTC
Про скупівлю не чув, а от що більшість його винаходів зроблені його підлеглими, які здебільшого залишилися невідомими, це науковий факт. Авторські права на винаходи едісонівських лабораторій належали власнику за умовами контракту. Така історія трапилася навіть з найвідомішим з його винаходів, завдяки якому московити зазвичай називають Томаса Алву то Іллічем, то Ладигіним: матеріал для нитки лампи розжарювання підбирали сотні його співробітників, і імені того, хто саме вдало випробував обвуглений бамбук, історія не зберегла.

Reply


lg_hater September 18 2020, 14:44:56 UTC
Тут слід додати один важливий факт, що без нього історія відкриття в 19 ст. матеріалу, яким користувалися ще давні римляни, незрозуміла. Направду, останні не виробляли цемент. Вони користувалися природним, що виник внаслідок вулканічної активності Везувію - пуццола. А що інших родовищ цього мінералу в Європі не було, після падіння Риму під навалою варварів технологію виробництва бетону було забуто. Допоки, в часи Ренесансу, не було знайдено книгу Вітрувія з її описом, і Фру Джокондо не збудував міст з використанням тієї ж пуццоли. З подальшим розвитком науки, створення штучного цементу було лише справою часу та численних експериментів, тим паче, що подібним до нього за технологією виробництва та хімічним складом вапном люди користувалися ще з часів неоліту ( ... )

Reply

ext_1051679 September 18 2020, 15:56:45 UTC
А наскільки можна довіряти тому Курлянду?

Reply

lg_hater September 18 2020, 16:18:37 UTC
Ну, коли йдеться про дослідження дилетанта, треба насамперед зважати на ті джерела, що на них посилається автор, а по-друге не сприймати його "мабуть", "можливо", "ймовірно" та подібні вирази, як "напевно", "відомо", чи "доведено". Щодо першого, він посилається на архіви, наводить цитати з документів, знову ж таки, в передмові вказує рецензентів, дослідників, помічників. Стосовно другого ж - досить бути уважним, аби не плутати авторські гіпотези з доведеними фактами.

Якби це була історична монографія, або підручник з будматеріалів, ступінь довіри вочевидь була б набагато вищою. Але тоді б і я навряд чи рекомендував таку книгу широкому загалу. А наукпоп на те й наукпоп.

Reply

ext_1051679 September 19 2020, 18:05:10 UTC
Та головне щоб він не видав до цього книгу про рептилоїдів

Reply


leh_a September 18 2020, 15:32:46 UTC
надавно смотрел видос: народ мутил стартап - пафосные офисные столы из бетона. вроде у них там всё хорошо было с бизнессом

Reply

lg_hater September 18 2020, 16:55:24 UTC
Я колись давно, в 70..80-х жив у хрущовці. І там у дворі, чи то хтось з перших мешканців заморочивсь, чи може від будівельників лишився - довгобуд був ще той - стояв тенісний столик. Литий з бетону. Гарний був, рівненький, саме задоволення. Аматори пінг-понгу з усього кварталу збиралися. Зі стовпа дріт протягли, лампу повісили на бесідці поруч. Згодом комусь з мешканців набрид ледь не цілодобовий галас, він вночі той столик кувалдою розтрощив. Фани не розгубилися, врили замість нього стандартну комбінатьську П-подібну конструкцію, й продовжили вправлятися. Але то вже було не те. Й розмір малуватий, й поверхня жахлива.

Reply

leh_a September 18 2020, 17:15:39 UTC
не-не-не
тут всё народ сбацал на высшем уровне даже по современным стандартам.
визьмешь в руки- чуешь вещь!

Reply

lg_hater September 18 2020, 18:31:00 UTC
Так як кажу, той, перший теж був на рівні. Навіть ніжки - хоча, здавалося б, "какаяразніца" - були ідеальної пирамідальної форми. Усі три однаковісінькі. А робоча поверхня чи то полірована, чи то склом сформована - досконало рівна. Сліди від дощатої опалубки помітні лише на подобі фундаменту - без нього швидко в землю би вліз - та на нижній, прихованій поверхні стільниці. І ніжки з нею - одне ціле. Ну, може й не моноліт, але враження таке, що відлиті разом. Навіть не уявляю, як це зробили з совковими технологіями, а надто з тодішнього лайноцементу.

Щось на оце схоже (до речі, це теж з бетону), тільки ніжки, як у лавки, завширшки в ширину стільниці, дві по краях, одна посередині, ну й в середній дві залізні труби залито, для сітки:


... )

Reply


ochen_plohoy September 18 2020, 17:02:23 UTC
Газобетон изобретать надо было.

Reply


Leave a comment

Up