Про Бєлград. Частина перша. Знайомство з містом.

Jan 23, 2017 22:39


Znam za jedan grad, zove se Beograd
Znam za jedno ime, al ga ne spominjem
Znam za jedan grad, gde si vecno mlad
Znam i jedno srce, sto ga proklinje
Про Франфуркт-на-Майні. Частина перша. Нічна
Про Вільнюс. Частина перша. Ужупіс
Про Будапешт
Про Сараєво. Частина перша. Туман
Про Вільнюс. Частина друга. Нічна

В Бєлград ( місцеві називають його Београд) я прибув зранку автобусом з Котора. Про поїздку особливо і розповісти нічого. Звичайна така поїздка нічним автобусом. Квиток коштував 23 євро ( це з послугами автобусної станції Котор). Котор проміжна станція і автобус доволі сильно так спізнився. Я трохи понервував навіть, ніч, зачинена вже станція. Людей мало, що вони чекають незрозуміло. Вибрав хлопця помолодше, він говорив англійською і заспокоїв мене, що це звичайна собі практика. А далі два кордони, доволі ввічливі чорногорські і трохи намахані сербські прикордонники, пару нових штампів в паспорті, і неспокійний сон в напівсидячому стані.
7:20 ранку, автобус ( за розкладом!) прибув на автостанцію столиці Сербії. Місто Бєлград.





Я відразу ж зайшов на Залізничкий вокзал, поміняв трохи євро на динари ( доречі раджу міняти саме там при можливості. Курс ( 1 євро- 120 динарів) може здаватися невігідним, але там не беруть комісії додаткової, тож виходить - так краще), купив на наступний день квиток до Будапешта на поїзд і пішов пішки до хостела.
По дорозі не фоткав( ви ж пам'ятаєте цю сльозну історію з карткою, що їбанулась поглинувши фотки з Дубровніка і Котора ?) , подивився місто трошки, спробував знайти магазини, де можна купити нову SD.
Жив я в районі Скадарліє. Це такий пафосний райончик , де живуть типа богема і митці. Тут є вуличка, яку називають Бєлградським Арбатом. На ній тусять різні художники і музиканти. Мене більше порадували пекарні на кожному кроці, в одній з ніх я і поснідав. Закинув речі в хостел ( виявився не надто хорошим, тож і рекламувати не буду) і пішов гуляти, але спочатку все таки треба було купити карту в фотік.
Бродив довго, шукав також довго. Продавці в більшості не говорять англійською, якщо це не зовсім туристичні райони. Місто дивне за атмосферою. Здається і старовинним, але видно, що було столицею імперії. Широченні проспекти, величезні пафосні будівлі, монументальна архітектура, але при цьому виглядає трохи пошарпаним і побитим життям. Чи то може через погоду так здавалося. Трохи пасмурно було. Іноді , навіть, дощик трохи накрапав.
Картку я знайшов аж на центральній туристичній вулиці князя Михайла ( на честь князя Михайла Обреновича III). Ото відразу і сфоткав фонтан на ній відразу. З фонтану можна пити. Власне для цього він і поставлений тут. І люди п'ють. Я якось не ризикнув.




Ну, а далі зайнявся улюбленою справою . Бродив незнайомим містом, періодично завертаючи до якихось пам'яток, що позначені на мапі.




Прикольний такий пам'ятний знак.




Про мову , доречі. По-перше- рідна кирилися, правда з вкрапленями дивних латиноподібних знаків. По - друге - мова доволі зрозуміла для українця. При великому бажанні, і якщо співрозмовник розмовляє не швидко, можна навіть уловити суть вперше почувши сербську. Ну а написи - то взагалі лафа.




Чудова архітектура часів Австро-Угорської імперії.




Прилизана на центральних вулицях.




Пам'ятник Михайлу Обреновичу на площі республіки. Князь , кароч, відвоював у турків багато сербських земель і взагалі національний герой. Стоїть навпроти будівлі Народного музею Сербії, будівля якого. нажаль, була в риштуванні. Тож і не фоткав.




Годинник на тій же площі Республіки.




Кудись йду:)




Будинок Міши)). Реально так називається. Це свого часу був найбільший будинок в Бєлграді , побудований купцем Мішею Афананасієвечем і подарований місту.




Напроти непоганий такий парк. Чомусь мені нагадав якийсь студенський парк. Можливо тому, що скульптури в ньому нагадують вчених.







А от ця будівля - чим не корпус універу? Доречі складається враження , що університет в місті один - Бєлградський університет. І корпуси-факультети його розкидані по всьому місту.







Трошки далі від центру будинки пошарпанішими виглядають.







Забрів в більш мусульманський район міста.




Мечеть Байраклі. Головна мечеть міста.




Поруч побудований який гуртожиток для мусульман.




Хоча вже в якомусь кварталі поруч зовсім європейський район.







Пам'ятник Ригасу Велестінлісу. Греку. Тож проти турків виступав.




Якось так бродив, бродив малюлюдними вуличками ...







... і вийшов до парку Калемегдан.







Поруч з яким знаходиться знаменита Бєлградська фортеця. Звичайно ж я вирушив до неї.




Але про то наступного разу. Не перемикайтеся. Буде цікаво.

Оригінал публікації ось туточки

фото, урбан, сербія, 650 d, бєлград, подорожі, життя, фото16, я, осінь, тріп16

Previous post Next post
Up