Turun työttömien yhdistyksen vaalitilaisuus

Nov 16, 2010 11:32

Kurjuuksien kurjuus. Sain vihdoin kirjoitettua pitkän tekeleen parin viikon takaisesta vaalitilaisuudesta, jossa Mari edusti hienosti Vihreitä. Mutta kone jumittui enkä saanut tekstiä edes kopioitua mihinkään ennenkuin oli pakko sammuttaa koko toosa. Onneksi lj säilytti yhden version, mutta tästä puuttuu juuri ne parhaimmat (tietysti, helppo ( Read more... )

Leave a comment

Comments 17

sisatto November 17 2010, 08:33:20 UTC
Tässä ilmeisesti paneelilla ei ollut puheenjohtajaa? Varsinkin kun poliitikoista on kyse, ulkopuolinen puheenjohtaja on välttämättömyys. Jonkun pitää pistää pöpinä poikki. Puheenjohtaja voi myös hoitaa panelistien esittelyn, niin säästyy kummasti aikaa... Olen itse paneeleja vetäessäni huomannut että "otetaan aluksi esittelykierros" -aloitus on helppo mutta huono tapa aloittaa. Etenkin jos aikaa on rajallisesti.

Reply

arye_sarin November 17 2010, 08:41:38 UTC
Hyvä huomio. Ei tullut mainittua että paneelilla oli toki puheenjohtaja, mutta hän ei oikein ollut tehtäviensä tasalla. Työttömien yhdistyksen edustaja yritti kyllä hiukan pitää jotain rotia puheiden kanssa, mutta ei juuri onnistunut. Jos aina jälkeenpäin sanoo että lyhyet ja ytimekkäät puheenvuorot olisivat olleet toivottavia niin eihän se mitään auta.

Viimeisen kysymyksen kohdalla oli vielä yksi puolihuvittava yritys saada jotain kuria peliin kun puhis kysyi miten ehdokkaat tiivistäisivät oman sanottavansa ja mitä asiaa he ensisijaisesti ajaisivat eduskunnassa jos tulevat valittua. Minä olisin muotoillut kysymyksen siten että kertokaa alle minuutissa mikä olisi ensimmäinen lakialoitteenne, mutta en saanut suunvuoroa. En tosin tiedä olisiko tuokaan muotoilu auttanut. : )

Reply


kissankello November 17 2010, 15:42:32 UTC
Vähimmäistuloon täytyy sen verran kommentoida, että käytännössä se on nykyisinkin 400-500 e kk. Netistä löysin tiedon, että työmarkkinatuen suuruus oli vuonna 2009 25,63 euroa päivässä. Kuntainfon mukaan (www.stm.fi) toimeentulotuen perusosa yksin asuvalle ja yksinhuoltajalle on 417,45 e tai 13,92 e pv. Avio- ja avopuolisot puolestaan saavat toimeentulotukea 354,83 e tai 11,83 e pv. Ellei sitten joudu alennetulle toimeentulotuelle. Niin että näiden lukujen valossa demarien ja persujen ehdottama 400-500 e vähimmäistulo ei muuttaisi asioita mihinkään.

Reply

arye_sarin November 18 2010, 10:29:33 UTC
Käytännössä vähimmäistulo ei kuitenkaan toimi nykyisellään. Esim. mun tapauksessani kun odotan päätöstä kuntoutustuesta. Sairaspäiväraha on loppunut, työkyvyttömyyseläkettä ei vielä saa, joten elokuusta lähtien tulot nolla. Voisin hakea ammattiliitosta ansiosidonnaista (kyllä, sitä saa myös tässä tilanteessa) siksi aikaa kun päätös tulee, mutta käytännössä siitä ei ole mitään apua koska päätöksen tulo kestää saman verran kuin tuon kuntoustuen ja ansiosidonnainen pitäisi maksaa heti takaisin kun jotain rahaa tulee.

Toimeentulotukea ei saa kun kämppämme on liian iso ja velaton. Pitäisi myydä kämppä ja muuttaa pienempään, mutta sittenkin joutuisi vain käyttämään myyntitulon elämäiseen.

Ainakin tuossa paneelissa tarkoitettu perustulo mahdollistaisi esim. osapäivätyön tekemisen ilman että joutuisi elämään pelkästään sillä palkalla tai tämmöiset eämänvaiheet ilman nälkäkuolemaa.

Reply

kissankello November 18 2010, 11:14:15 UTC
No huh, sä oot joutunut olemaan tosi kauan ilman rahaa. Kyllä byrokratia olisi pakko saada toimimaan paremmin, ettei ihmiset joudu tuollaiseen tilanteeseen! Muutos vaikkapa perustulolla. :) Kritisoinkin tuossa yllä demarien ja persujen edustajien ehdottamia 400-500 e perustuloksi, koska rahallisesti tilanne ei paljoa muuttuisi. Jos taas byrokratia saataisiin aisoihin, niin sehän muuttaisi jo aivan valtavasti asioita! Itseäkin mietityttää miten käy nykyisten keikkatöideni valmistumisen jälkeen, jos esim. yksi keikka viivästyttää pahasti työkkärirahoja, niin voiko enää keikkaa tehdä... Laskut kuitenkin pitää maksaa ajoillaan. Voi olla että huoleni on turha, mutta olen kuullut huolestuttavia kertomuksia vastaavassa tilanteessa olleelta. Työnteosta pitäisi palkita, ei rangaista. :(

Reply

speculumea November 18 2010, 12:51:24 UTC
Perustulo on mun mielestäni ennenkaikkea systeemin selkiyttäjä. Ennenkaikkea se muuttaisi siirtymän tuilla eläjästä yhteiskunnan elättäjäksi pehmeäksi ja tuloloukuttomaksi. Lisäksi heikoimmat saisivat heille kuuluvat rahat, vaikka he eivät pystykään taistelemaan byrokratiaviidakossa ja toistaalta tukikikkailut tulisivat mahdottomiksi väärinkäyttäjille. Lisäksi perustulo mahdollistaa taiteilijoiden ja kolmannella sektorilla vapaaehtoisjuttuja miltei ammatikseen tekevien toimeentulon ilman nikottelua ja säätämistä. Nyt taitelijat joutuvat nöyryyttämään itseään työkkärissä saadakseen rahaa, jos taiteella ei elä (en ole taiteilija, pelkkä harrastelija ( ... )

Reply


kissankello November 17 2010, 16:04:14 UTC
Korjaus edelliseen, jo 400 e perustulo auttaisi yhdessä asuvaa toimeentulotuellista 45 e/kk. Kiinnostaisi muuten tietää, että paljonko työmarkkinatuesta jää käteen verojen jälkeen. Onko sekin 400 e luokkaa nettona vai jääkö käteen enemmän?

Kaikkein eniten mua sapettaa se, että pätkätyötä ei tueta tässä maassa. Itse aion jatkaa pätkätöitä valmistumisen jälkeenkin, ja toivon todella, että pystyn siihen, eikä byrokratia tule esteeksi. Toki parasta olisi, jos saisin vakipaikan, mutta yltiöpositiivisuus sikseen tällä kertaa, kun taas pätkää on taatusti jatkossakin tarjolla.

Reply

omega_h November 17 2010, 20:35:42 UTC
Tepolle jäi käteen n. 450 työmarkkinatukea verojen jälkeen kun perustukeen oli lisätty kahden lapsen lapsikorotukset. Tämä siis viime vuonna.

Reply

kissankello November 18 2010, 11:20:54 UTC
Kiitos tiedosta. :) Suunnilleen sitä luokkaa kun aattelinkin, tai siis teillä lapsikorotuksilla.

Reply


Leave a comment

Up