Turun työttömien yhdistyksen vaalitilaisuus

Nov 16, 2010 11:32

Kurjuuksien kurjuus. Sain vihdoin kirjoitettua pitkän tekeleen parin viikon takaisesta vaalitilaisuudesta, jossa Mari edusti hienosti Vihreitä. Mutta kone jumittui enkä saanut tekstiä edes kopioitua mihinkään ennenkuin oli pakko sammuttaa koko toosa. Onneksi lj säilytti yhden version, mutta tästä puuttuu juuri ne parhaimmat (tietysti, helppo ( Read more... )

Leave a comment

speculumea November 18 2010, 12:51:24 UTC
Perustulo on mun mielestäni ennenkaikkea systeemin selkiyttäjä. Ennenkaikkea se muuttaisi siirtymän tuilla eläjästä yhteiskunnan elättäjäksi pehmeäksi ja tuloloukuttomaksi. Lisäksi heikoimmat saisivat heille kuuluvat rahat, vaikka he eivät pystykään taistelemaan byrokratiaviidakossa ja toistaalta tukikikkailut tulisivat mahdottomiksi väärinkäyttäjille. Lisäksi perustulo mahdollistaa taiteilijoiden ja kolmannella sektorilla vapaaehtoisjuttuja miltei ammatikseen tekevien toimeentulon ilman nikottelua ja säätämistä. Nyt taitelijat joutuvat nöyryyttämään itseään työkkärissä saadakseen rahaa, jos taiteella ei elä (en ole taiteilija, pelkkä harrastelija...).

Tilanne on vielä tätäkin kinkkisempi mun taiteilija veljelle, koska hänen toimintakykynsä normaalissa elämässä on hyvin matala, eikä hän pysty lainkaan käsittelemään rahaa. Jos joskus myisi tauluja, otettaisiin häneltä tuet pois. Hän ei kykene käsittelemään rahaa, joten se raha katoaisi välittömästi ja sitten hän olisi nolla tuloilla, kunnes todistaa, ettei ole taiteilija... ja hän ei voi elää tekemättä taidetta. Perustulo, ja mun veljen töitä ei tarvitsisi piilotella omissa ja sukulaisten nurkissa.

Perustulon _tärkein_ pointti on luoda byrokratiaton oikeudenmukainen systeemi, jossa ihmisiä ei nöyryytetä, joka tukee työntekoa, huolehtii heikommista ja estää väärinkäytökset. On vain realistista, että tosiaasiallinen perustolon taso on suurinpiirtein nykyisen perustoimeentulon tasolla... muuten eivät yhteiskunnan rahat riitä.

En ota kantaa, pitäisikö asumistuen olla erillinen tukimuoto vai osa perustuloa, ja miten mahdollisen lisätukijärjestelmän aiheuttamat tuloloukut estetään.

Reply

kissankello November 18 2010, 13:27:12 UTC
Onhan se toki niin, että tärkeintä olisi saada nykysysteemi toimivammaksi. Sarinin lisäksi tiedän toisenkin, joka ei saanut pitkään aikaan mistään rahaa. Koko vuodeksi ei kaikille työtä riitä, ja toisaalta opinnotkin pitää saada etenemään. Itse olen onnekas, kun olen saanut kuitenkin aina jotain tukea, vaikka välillä yli kuukauden myöhässä. Keikka- ja -pätkätyön takia tuet ovat viivästyneet, ne kun eivät valitettavasti aina riitä koko kuukauden laskujen maksamiseen. Ei oo systeemi toimiva, kun ihminen haluaa tehdä duunia ja siitä tulee taloudellisia ongelmia. Niin että tanssin ilotanssin ja luritan ilolaulun, jos nykysysteemi saadaan korvattua paremmalla. Vaikka sitten sillä samalla rahamäärällä kuin nykyisin. Mä voisin kyllä itse maksaa vähän enemmän veroakin, mutta tiedä sitten haluaako muu Suomi...

Reply


Leave a comment

Up