Turun työttömien yhdistyksen vaalitilaisuus

Nov 16, 2010 11:32

Kurjuuksien kurjuus. Sain vihdoin kirjoitettua pitkän tekeleen parin viikon takaisesta vaalitilaisuudesta, jossa Mari edusti hienosti Vihreitä. Mutta kone jumittui enkä saanut tekstiä edes kopioitua mihinkään ennenkuin oli pakko sammuttaa koko toosa. Onneksi lj säilytti yhden version, mutta tästä puuttuu juuri ne parhaimmat (tietysti, helppo ( Read more... )

Leave a comment

kissankello November 17 2010, 15:42:32 UTC
Vähimmäistuloon täytyy sen verran kommentoida, että käytännössä se on nykyisinkin 400-500 e kk. Netistä löysin tiedon, että työmarkkinatuen suuruus oli vuonna 2009 25,63 euroa päivässä. Kuntainfon mukaan (www.stm.fi) toimeentulotuen perusosa yksin asuvalle ja yksinhuoltajalle on 417,45 e tai 13,92 e pv. Avio- ja avopuolisot puolestaan saavat toimeentulotukea 354,83 e tai 11,83 e pv. Ellei sitten joudu alennetulle toimeentulotuelle. Niin että näiden lukujen valossa demarien ja persujen ehdottama 400-500 e vähimmäistulo ei muuttaisi asioita mihinkään.

Reply

arye_sarin November 18 2010, 10:29:33 UTC
Käytännössä vähimmäistulo ei kuitenkaan toimi nykyisellään. Esim. mun tapauksessani kun odotan päätöstä kuntoutustuesta. Sairaspäiväraha on loppunut, työkyvyttömyyseläkettä ei vielä saa, joten elokuusta lähtien tulot nolla. Voisin hakea ammattiliitosta ansiosidonnaista (kyllä, sitä saa myös tässä tilanteessa) siksi aikaa kun päätös tulee, mutta käytännössä siitä ei ole mitään apua koska päätöksen tulo kestää saman verran kuin tuon kuntoustuen ja ansiosidonnainen pitäisi maksaa heti takaisin kun jotain rahaa tulee.

Toimeentulotukea ei saa kun kämppämme on liian iso ja velaton. Pitäisi myydä kämppä ja muuttaa pienempään, mutta sittenkin joutuisi vain käyttämään myyntitulon elämäiseen.

Ainakin tuossa paneelissa tarkoitettu perustulo mahdollistaisi esim. osapäivätyön tekemisen ilman että joutuisi elämään pelkästään sillä palkalla tai tämmöiset eämänvaiheet ilman nälkäkuolemaa.

Reply

kissankello November 18 2010, 11:14:15 UTC
No huh, sä oot joutunut olemaan tosi kauan ilman rahaa. Kyllä byrokratia olisi pakko saada toimimaan paremmin, ettei ihmiset joudu tuollaiseen tilanteeseen! Muutos vaikkapa perustulolla. :) Kritisoinkin tuossa yllä demarien ja persujen edustajien ehdottamia 400-500 e perustuloksi, koska rahallisesti tilanne ei paljoa muuttuisi. Jos taas byrokratia saataisiin aisoihin, niin sehän muuttaisi jo aivan valtavasti asioita! Itseäkin mietityttää miten käy nykyisten keikkatöideni valmistumisen jälkeen, jos esim. yksi keikka viivästyttää pahasti työkkärirahoja, niin voiko enää keikkaa tehdä... Laskut kuitenkin pitää maksaa ajoillaan. Voi olla että huoleni on turha, mutta olen kuullut huolestuttavia kertomuksia vastaavassa tilanteessa olleelta. Työnteosta pitäisi palkita, ei rangaista. :(

Reply

speculumea November 18 2010, 12:51:24 UTC
Perustulo on mun mielestäni ennenkaikkea systeemin selkiyttäjä. Ennenkaikkea se muuttaisi siirtymän tuilla eläjästä yhteiskunnan elättäjäksi pehmeäksi ja tuloloukuttomaksi. Lisäksi heikoimmat saisivat heille kuuluvat rahat, vaikka he eivät pystykään taistelemaan byrokratiaviidakossa ja toistaalta tukikikkailut tulisivat mahdottomiksi väärinkäyttäjille. Lisäksi perustulo mahdollistaa taiteilijoiden ja kolmannella sektorilla vapaaehtoisjuttuja miltei ammatikseen tekevien toimeentulon ilman nikottelua ja säätämistä. Nyt taitelijat joutuvat nöyryyttämään itseään työkkärissä saadakseen rahaa, jos taiteella ei elä (en ole taiteilija, pelkkä harrastelija ( ... )

Reply

kissankello November 18 2010, 13:27:12 UTC
Onhan se toki niin, että tärkeintä olisi saada nykysysteemi toimivammaksi. Sarinin lisäksi tiedän toisenkin, joka ei saanut pitkään aikaan mistään rahaa. Koko vuodeksi ei kaikille työtä riitä, ja toisaalta opinnotkin pitää saada etenemään. Itse olen onnekas, kun olen saanut kuitenkin aina jotain tukea, vaikka välillä yli kuukauden myöhässä. Keikka- ja -pätkätyön takia tuet ovat viivästyneet, ne kun eivät valitettavasti aina riitä koko kuukauden laskujen maksamiseen. Ei oo systeemi toimiva, kun ihminen haluaa tehdä duunia ja siitä tulee taloudellisia ongelmia. Niin että tanssin ilotanssin ja luritan ilolaulun, jos nykysysteemi saadaan korvattua paremmalla. Vaikka sitten sillä samalla rahamäärällä kuin nykyisin. Mä voisin kyllä itse maksaa vähän enemmän veroakin, mutta tiedä sitten haluaako muu Suomi...

Reply

merisiili November 18 2010, 15:00:59 UTC
Nyt hiukkasen ihmetyttää: Miksi ihmeessä et saa työkyvyttömyyseläkettä? Onko siihen joku erityisperuste, ettet saa sitä edes tilapäisenä?

Nimittäin, tässä on ote suoraan Kelan sivuilta, kohdasta Sairausajan tuet: "Voit hakea työkyvyttömyyseläkettä Kelasta, kun olet saanut sairauspäivärahaa enimmäisajan eli 300 arkipäivää etkä pysty sairautesi takia palaamaan töihin."

Tai no eihän siinä sanota, että sitä saa, vaan että sitä voi hakea... ;)

Reply

arye_sarin November 18 2010, 15:59:47 UTC
Perusteena oli vain että sairaslomani on kestänyt liian vähän aikaa. En siten tiedä onko Fujitsun eläkesäätiöllä omat säännöt. Kela ei ainakaan maininnut mitään tuosta vähimmäisajasta kun hain eläkettä. Kysyin asiasta eläkesäätiöltä ja kehottivat vain odottamaan kuntoustukipäätöstä ja sanoivat että kun vuosi on tullut täyteen niin työkyvyttömyyseläkehakemus kantsii pistää tulemaan uudestaan. Diagnoosiahan he eivät kiistäneet, mikä voi sinänsä ennustaa että myöhemmin lykästää. Tai kuntoustuen kanssa joka olisikin kivasti 33 % isompi kuin työkyvyttömyyseläke.

Reply

merisiili November 18 2010, 18:38:05 UTC
Katso Kelan sivuilta omista tiedoistasi (sisään pankkitunnuksilla), että montako päivää siellä sanotaan sun käyttäneen sairauspäivärahaa. Jos siellä sanotaan, että 300 päivää ei ole vielä täyttynyt, niin sittenhän sun pitäisi saada sairauspäivärahaa Kelalta, jos ei omalta eläkesäätiöltä saa. Tai sitten ei... :/

Reply

arye_sarin November 18 2010, 18:42:07 UTC
Mun mielestä sairauspäivärahat ovat päättyneet. Niin ne ainakin väittivät...
Ikävä väliinputoaja, mutta onni onnettomuudessa että Lagen sai vihdoin palkkatöitä. Tosin aluksi vain kolmeksi viikoksi mutta nyt jokainen ansaittu euro on juhlaa. Ei tartte myydä autoa...

Reply

merisiili November 18 2010, 20:08:09 UTC
Jee, Lagenko sai töitä. Onnea (ja jatkoa työlle)!

Mutta siis onko tässä rahahommassa nyt kysymyksessä juttu, jossa Kela väittää, että 1 + 1 ei olekaan 2?

-Kelan mukaan sulla on koko mahdollinen sairauspäivärahakausi, 300 päivää, jo käytetty, ja Kelan omien ohjeitten mukaan sen jälkeen haetaan työkyvyttömyyseläkettä.
-Kela sanoo sulle kuitenkin, että sun sairaslomasi on vielä liian lyhyt työkyvyttömyyseläkkeeseen, vaikka se juuri on toisaalta todennut, että se on liian pitkä sairauspäivärahaan.

-> Jolloin pitäisi hakea eläkettä, jota ei saakaan kun ei ole tarpeeksi kauan ollut saikulla, mutta ei saa sairauspäivärahaakaan, kun maksimi on jo käytetty, jonka jälkeen pitäisi hakea eläkettä, jota ei saa kun... *tilt*

Ei tajuu. Mut mä en olekaan byrokraatti.

Reply

arye_sarin November 19 2010, 07:33:35 UTC
Ongelma lieneekin siinä että haku hoituu Kelan kautta mutta asia käsitellään ja päätetään aina omassa työeläkelaitoksessa. Joka mulla on oma Fujitsun eläkesäätiö. Eri eläkesäätiöillä on sitten omat systeeminsä. Kysyin tätä vielä Fujitsulta että miksi voi olla tämmöinen väliinputoaja joka ei saa enää Kelan sairaspäivärahaa mutta ei vielä eläkettäkään. Ilmeisesti vastaavat että kuntoutustuki on sitä varten. Mun kuntoutustukihakemukseni taas lähti vasta kuukautta myöhemmin matkaan kun tarvittavien liitteiden saaminen kesti niin kauan. Yleensä se laitetaan mahdollisuuksien mukaan samaan aikaan työkyvyttömyyshakemuksen kanssa, mutta nyt siis meni vähän myöhään.

Reply

rowanna73 November 18 2010, 14:33:51 UTC
No on niitä väliinputoajiakin, jotka eivät saa mitään. Kuten minä. Opintotukikuukaudet on käytetty, päätoimisena opiskelijana en työmarkkinatukea saa (ja muutenkin puolison tulot tiputtaisivat sen lähes nollaan) ja samasta syystä en myöskään toimeentulotukea tai mitään muitakaan yhteiskunnan tukia. 400 euroa kuussa olisi aivan juhlaa!

Reply


Leave a comment

Up