Що таке "справжня помста", або як не слід писати.

Feb 05, 2013 21:53

Оксана Забужко поділилась на фейсбуку "прегарною статтею до 10-річчя від дня смерті Соломії Павличко". Кілька людей розшарили. Півтора десятки залайкали. А ви теж шаритеі лайкаєте, не читаючи, що всередині ( Read more... )

побутове глумлєніє, долбойоби, жук і жаба, дискурс, література, мур-мур-мур ми любим гламур, што ви бляді пріунилі

Leave a comment

Comments 69

Цей коментар НЕ має на меті дати оцінку lovkyj_man February 5 2013, 21:07:10 UTC
От моє спостережння. Коли щось в просторах інтернету зроблено наче неправильно, тягне написати відповідь типу "горітє в аду". Просто вказати, що це погано. На жаль, це сприймається аудиторією зі скрипом. От нещодавна дискусія в блозі Негребецького -- на мій погляд майже тотожного крику душі:
http://nehrebeckyj.livejournal.com/220733.html

І я починаю думати, що аудиторія все ж права (wisdom of the crowds). Не в банальному сенсі "сначала сам дабєйся", а в тому, що той, кому дано написати, має писати, а не мучитись та рефлексувати від того, що він написав би краще. Мені здається, це варто обговорення.

Reply

Re: Цей коментар НЕ має на меті дати оцінку zzzulfiya February 5 2013, 21:14:26 UTC
я прочитала гілку, і з вами погоджуюсь - що треба школу робити, негребецький може, просто совісливий, і не хоче, аби його використали з комерц метою чи просто скромний. в нього треба з'ясувати.
якби йому кількоро людей сказали: давай ми принесем камеру, запишем лекцію твою і поширимо, думаю він не відмовився би.

а мені - скажіть простими словами, що ви мені хочете сказати, бо я не зрозуміла, якщо чесно - що зі мною не так.

Reply

Re: Цей коментар НЕ має на меті дати оцінку lovkyj_man February 5 2013, 22:22:36 UTC
По простому так: коли Ви сварились на Забужко просто так -- це було неправильно. А коли Ви взяли в неї інтерв"ю і запитали все, що Вас цікавило -- стало правильно.

Думка напевно в тому, що багато людей не роблять роботу добре не тому, що не хочуть, а тому що вони правда не вміють інакше. Звичайно, є і такі, що не хочуть, але мова не про них. А тим, що не вміють, або ніколи не бачили як треба робити, допомогти критикою не можна. Можна допомогти навчанням та даючі кращі зразки. В цьому, наприклад, була би найвища мета ragu.li-в: не стібатись, а протиставити лайно і цукерки в моді, так, щоби в людей розвивався смак.

Reply

Re: Цей коментар НЕ має на меті дати оцінку zzzulfiya February 5 2013, 23:03:54 UTC
Дружищє, цих людей однаково тільки чомусь і просувають, аби вони поширювали профанацію і сиділи не на своїх місцях. Так оця коритна канва для постколоніального дискурсу ніколи не закінчиться. І Забужко, яка в свою чергу, ніби й бачить і описує це, сама біжить, щоб загрузнути в тому ж болоті. Від цього гірко ( ... )

Reply


gloria_ma February 5 2013, 23:50:43 UTC
думала, що то ви Забужку так обзиваєте - Скоромощенко:)

теж різануло по очах оце випинання себе в Шевельові. вона і книжку видала, переписку себе з ним - я спочатку розігналась її купити, а погортала і відставила, з тієї ж причини: "галантєрєйщик і кардінал - ета сіла!".
тут навіть не в нескромності справа, а якось так... ну, не може бути ведучий одночасно і центральним дискусантом і модератором.

а Павличко... все так, в яблучко критика... на жаль:(

Reply

так отож zzzulfiya February 6 2013, 00:19:22 UTC
Я з тих же міркувань не схотіла видзьобувать насіння про Шевельова з "Забужкового" гарбуза.

"Обєзьяну всє узналі, обєзьяна - никого". Люди, які пнуть про інших спогади писать - це навпаки: "Обєзьяна всєх знавала, обєзьяну же - нікто". Делікатність повинна буть важливішою за самопіар, якщо це справді повага і данина видатній людині і пам'яті друга.

До речі, Ранєвська, це передчуваючи, спалила щоденники - і то, Щєглов навидрочував дві з половиною книги, з заголовком, зокрема "Судьба-шдюха". А я ше бачила "Анекдоти от Раневской", де про нових рускіх є анекдоти.

Reply

Re: так отож gloria_ma February 6 2013, 10:24:41 UTC
мабуть треба до будь-яких спогадів про когось, треба писати передмову з детальною характеристикою того, хто згадує, щоб якось убезпечити читача від можливих фантазій автора:).

Reply

Re: так отож zzzulfiya February 6 2013, 14:42:35 UTC
а хто буде писать цю детальну характеристику? сам на себе? бгг

Reply


chita_i February 6 2013, 15:54:55 UTC
Завдяки тобі, Зульфія, я хоч коротко подивилась, хто така тая Соломия Павличко і бачу, що, видно, ми з нею подібних гамериканських ідей начиталися, бо вона 10 років тому говорила саме те, що зараз спромагаюся донести я. )

Так що, дякую дуже. Я її ще почитаю подробніше, але дуже цікаво! Хоч вона і була папєнькіна дочка і їй було легше, але вона молодець, думала своєю головою. Я ще не второпала, від чого вона померла така молода, але я знайду і почитаю.

З тезисами її я згодна, і з твоїм дописом дуже згодна. Дякую дуже. Це вже вкотре ти показуєш цікаві речі, які б я інакше не бачила.

Reply

zzzulfiya February 6 2013, 17:32:13 UTC
Вона померла у ванні, готуючись до зустрічі Нового року приймала ванну, в ванні була колонка, витяжка не спрацювала і Соломія Павличко просто отруїлась чадним газом.
Швидка не врятувала. Вдома була її донька, тоді - зовсім ще дитина. Вже й не пам'ятаю, звідки я дізналась - чи хтось розповів, чи читала десь.

Reply

mazhorka_klusha February 6 2013, 17:46:53 UTC
Соломія Павличко померла від серцевого нападу у власній ванні перед новим 2000 роком. 30 чи 31 грудня.
Чим папєнькіній доньці легше за мамєнькіного синочка вивчати іноземні мови, я не знаю.

Reply


Leave a comment

Up