Вінниця - найкраще українське місто для життя

Jul 21, 2014 23:26




Вражаючий гігантський фонтан, єдиний в Україні мавзолей, добрі дороги, європейська організація транспорту - все це ви знайдете у найкращому для життя місті України 2013 року за версією журналу «Форбс».

1.



Потрапляючи у місто із заходу одразу перед очима постає ідеальна картинка для радянських газет та журналів - будівництво нового мікрорайону та прокладання трамвайної колії.

2.



Забігаючи на перед відмічу, що архітектурних принад тут ви не знайдете, проте милує око доглянутість Вінниці - дороги, міський транспорт, чистота, озеленення, що для провінційного 350-тисячного міста ой як аж добре!

3-7.















Центральна вулиця міста - Соборна, колишня Леніна.

8.



Обладміністрація

9.



Соборна з висоти

10.



Проте, центр у Вінниці доволі умовний. Достатньо спуститися квартал вниз, як опиняєтеся у приватному секторі, немов у селі. І взагалі, найбільше місто Поділля справило враження великої кількості одно та двоповерхових будинків. І це не дивно, адже сучасна Вінниця утворилася з кількох сел. Про що і досі свідчить міська топоніміка: Малі хутори, П’ятничани…
Часом ці будинки мають кілька кострубатих добудов, проте виглядають доволі фотогенічно. І ще, якщо Севастополь виділяється білими будинками, то тут домінують споруди з червоної цегли.

11-12.






Нижче від Соборної знаходяться мури - фрагменти стіни фортеці. «Шури - мури» :-)

13.



Справжня музейне надбання міста - музей патріарха медицини Миколи Пирогова. Цей видатний хірург, міг вирізати каміння з нирок за півтори хвилини (у ті часи ще не було наркозу). Він дав початок сучасній анатомії, адже до нього ця вкрай важлива наука вважалася непотрібною. Він вже у 26 років став професором і отримав 4 премії найвищого ступеня, які зазвичай давалися лише раз за життя.

Пирогов сам був росіянином, проте він купив собі маєток Вишня, де збудував лікарню. Багатих лікував за гроші, а бідних - безкоштовно.

Саме Пирогов поставив правильний діагноз Менделєєву (попередні лікарі помилялися), що і вдалося врятувати життя відомому хіміку, заявивши, що Менделєєв і його переживе. Так і сталося. Нажаль видатний Пирогов, який врятував життя не одному десятку людей, помер від раку. Його тіло забальзумвали. Воно знаходиться у церкві-некрополі, поруч з садибою видатного хірурга, яка зараз служить музеєм.

Наполегливо рекомендую замовити екскурсію. Головний корпус.

14.



Людські органи. Звичайно, не музей донецького медуніверситету

15.



Робочий кабінет Патріарха медицини

16.



Навколо садиби чудовий сквер

17.



Музей - аптека

18.



Власне, тіло Пирогова



Фото: www.pirogov.com.ua

Ще однією туристичною принадою є прогулянки на катері по Південному Бугу. Вартість 45-хвилинного плавання (у один бік) складає 30 гривень (у Тернополі, наприклад, всього 5). Судно відправляється з пристані коло центрального мосту.

19.



Не можу потішити вас і сказати, що з борту відкриваються шикарні види на Вінницю. Здебільшого це приватний сектор та дикі пляжі. Проте курортна атмосфера забезпечена. При мені хлопець поросив руки дівчини і потім вони смакували шампанське.
По дорозі можна побачити ось такі іржаві бляшанки.

20.



Інша кінцева катеру. Місцевий Голівуд.

21.



Цей берег кам’янистий. Тут тихо і спокійно. Саме тому тут брав джерело натхнення Михайло Коцюбинський. Він люби сидіти на цьому камінні та споглядати. Зараз тут викарбувані кілька його творів.

22.



Саме у Вінниці народився і прожив перші 30-ть років свого життя письменник Михайло Коцюбинського. У центрі міста знаходиться його хатинка-музей. Вартість квитка 10/5 гривень. Екскурсія 40/20. Працюють щоденно, окрім середи з 10 до 18.

23.



Вітальня

24.



Портрет Коцюбинського, повністю написаний літерами.

25.


Ще у Вінниці є музей Повітряних сил, ставка Ворошилова та купа інших цікавих речей, які я дізнався взявши туристичну мапу в інформаційному центрі у колишній водонапірній башті, яку чомусь вважають символом міста.

Вернемося до центру міста. Площа Незалежності

26.



Вона ж згори.

27-28.






Праворуч і є ця вежа у якій окрім всього іншого знаходиться музей афганської війни. Вид з башти. Сіра та облізла будівля по центру - міськрада. Раніше вінницька ратуше була непримітна, але якось сюди приїхав один з радянських чинів, якого розлютив шматок фарби, що відпав з пам’ятнику Леніну, і він наказав збудувати новий «горсовет» у стилі «соціалізму».

29.



Будівля з куполом праворуч - ОДА

30.



Радянська висотки з правого боку - «Укртелеком»

31-32.






Білий дім ліворуч - будинок-книжка, а під ним - універмаг. Мабуть, будівлі, де і досі вітає радянський дух.

33.



Підійдемо ближче та зайдемо усередину.
34.



Зараз тут знаходяться чисельні чиновницькі установи: Пенсійний фонд, Податкова, відділ туризму ОДА…
Якийсь гіпноз…

35-36.






Види з «книжки». Праворуч - територія лікарні Пирогова

37.



Свердловський масив. Цікаво, що у Вінниці і досі лишилася назва на честь такої страшної людини…

38.



Ледве не забув - дерев’яна церква Миколи. Збудована без жодного цвяху. Щоб потрапити до неї треба йти вниз вулицею від міськради (Козицького), пройти міст і піднятися праворуч.

39.



У останні 2 роки до Вінниці приїжджає чимало народу лише через одну річ - повитріщатися на фонтан на Набережній Рошен (поруч з фабрикою). Сама Набережна незатишна - один бетон і зелені нема.

40.



Щовечора тут немає де яблуку впасти - народ збирається за 2 години до вистави. Кілька струменів створюють справжній водний екран, а б’ють вони вище 30 метрів.

41.



Ну що ж, після цікавої віртуальної прогулянки варто спробувати пиво. Місцевого тут немає, проте раджу посмакувати «Уманське», «Бердичівське» та «Проскурівське».

42.



Я полюбив Вінницю! В першу чергу за привітних людей, без них я не написав цей блог - прес-служба міської ради, адміністрації музеїв Коцюбинського та афганської війни а також водіїв, що підвезли до Вінниці та Жені, яка приютила мене на ті 2 чудовий дні!

43.



Інші обласні центри України:

Дух старої Європи у Чернівцях: аристократичний університет, будинки-кораблі та яскраві фасади
ЖитоМир: замкова гора, радянський центр та краєвиди Тетерева Знайомтесь: Миколаїв - південне місто корабелів

Зелене місто Херсон: затишні бульвари, вуличні кав’ярні та острів на Дніпрі
Не сумуй! ТОП-10 цікавих місць для туристів у Сумах
Старожитній Чернігів у картинках: українське бароко, аутентичні хатинки та Красна площа
Січневі Черкаси на вікенд: полярний Дніпро, солоне кафе та вечірнє місто з висотки

Травнева подорож. Зупинка №3 у затишному Кіровограді. Більше сотні фото міста

Яке воно Рівне - місто чарівне?

Вінниця, подорожі, Центральна Україна

Previous post Next post
Up