Неоднозначний Бухарест: Париж Сходу, треш та перл Майкла Джексона

Nov 22, 2016 15:31




Столиця Румунії залишила змішані враження: з одного боку аутентичні православні церкви та шикарні будівлі за що місто часто порівнюють з Парижем, а з другого боку - суцільний треш у вигляді закинутих будинків у самому центрі.

Після міст Трансільванії вас навряд чи щось тут здивує, а от почати свою поїздки Румунією з Бухаресту, цілком можливо.
Старе місто або ж румунською Centrul Vechi, уявляє собою пішохідну зону. Головного вулицею історичного центру є Lipscani. Тут я відчув себе десь у далекому Батумі, ніж у типовому європейському місті.
1.



На цій вуличці, поруч з центром туристичної інформації, знаходиться цілий книжковий палац! Звичайний магазин з безкоштовним входом.
2-4.









200 гривень: Дорога до Бухаресту через Берлін з двома перельотамиУ старому місті, варто подивитися на відлуння панування Османської імперії у сучасній Румунії, один з небагатьох вцілілих караван-сараїв у Європі - Hanul lui Manuc. Зараз тут дорогий ресторан, а колись подібні заїжджі дворики слугували у якості таких собі готелів для купців. Слово hanul у румунській є синонімом «готель» чи «проживання».
5-6.






Куртя-Веке. Ледве не ровесник Бухаресту, перші згадки про який датуються 1459 роком. У 15 сторіччі на цьому місці була резиденція фортеця та резиденція князів Валахії (історичного регіону теперішньої Румунії). Побудувати її вирішив Влад III Цепеш, більш відомий як Дракула.
7.



Цікаво, що до 1860 рому румуни використовували кирилицю. Сьогодні таким чином румунську можна побачити на написах у невизнаному Придністров’ї.
8.



Верхній лівий кут.


Церкви не тільки у Бухаресті, але й по всій країні, просто взірець чистоти та доглянутості.
9.



Посеред розбитих будинків та споруд часів соціалізму втиснулися старовинні храми. Церква Ставропелос.
10-11.






У цьому Бухарест нагадав мені Тбілісі.
12.



Тим, хто цікавиться сакральними спорудами тут неодмінно сподобається.
13.



На противагу охайним церквам у самісінькому центрі Бухаресту - купа трешу та закинутих будівель.
14.



Подібної кількості забутих магазинів ми не бачили у інших містах Румунії.
15-17.








Серед мандрівників Бухарест не користується славою туристичної Мекки Румунії. детальніше у статті Блеск и днищета Бухареста

Часом такі будинки з привидами затягувають банерами.
18.



Римська або ж капітолійська вовчиця, що годує Ромула і Рема - засновників Риму на фоні розбитого Бухаресту. Ці статуї можна побачити ледве не у кожному румунському місті. Колись Дакія (частина нинішньої Румунії) була завайована Римською імперію. Звідти й походження назви країни.
19-20.








Негативне можна знайти скрізь. Моє завдання показати різні сторони одного міста. Але не тільки з Італії брали приклад. Від Бухаресту старого та трешового перейдемо до елегантної архітектури завдяки якій місто охрестили «маленьким Парижем» або ж «Парижем Сходу».
21-26.


















Пасаж Macca-Vilacrosse, але це не Одеса.
27.



Тріумфальна арка є символом об’єднання румунів. Вгадайте де Румунія а де Франція?
28.




Теперішня Румунія складається з кількох історичних регіонів. Найбільші з них є Валахія (центр Бухарест), Трансільванія (Сібіу) та Молдова (Ясси). Останню прошу не плутати з Республікою Молдова, яку румуни називають Бессарабією (між Прутом та Дністром).


Герб кожної історичної області представлений на румунському гербі.


Золотий орел символізує Валахію і тому активно використовується у Бухаресті.



В обох діє рух уніоністів, що виступають за об’єднання двох держав. Фактично, це один той самий народ, який опинився під різною владою. Доказом цього є використання однієї мови. Разом нинішня Румунія та Республіка Молдова були у період між світовими війнами.
29.



Ну і на останок - соціалістична архітектура. Яскравим представником є Палац парламенту, яка є найважчою будівлею в Європі і другою у світі (після Пентагону). Будівля, розпочата за часів Чаушеску і досі є недобудованою.

Палац має монументальний балкон, під назвою «президентський балкон», з якого Чаушеску мав виступити з промовою до присутніх на площі перед палацом. Досі, єдиною людиною, яка виступила з балкона Президента перед присутніми залишається Майкл Джексон у 1992 році що сказав відомий перл: «I love you people of Budapest!» (Sic) - Сплутавши столицю Румунії, зі столицею Угорщини, що викликало огиду і розчарування.
30.




Перед будівлею - традиційний широкий проспект з фонтанами названими на честь Влада Дракули.
31.



Будинок Вільної преси.
32.



Соціалістичні проспекти не витримують навалу машин, куплених за часів капіталізму. Затори - типове явище у Бухаресті. Румуни, як і ми, краще поїдуть самі у авто, ніж сядуть у тролейбус чи трамвай.
33.



У двохмільйонному місті є метро. Зараз має 4 гілки з 51 станції. Картка на дві поїздки коштує 5 лей (1,2 євро).
34.



Площа 21 грудня 1989 року. Падіння комунізму було чи не самим кривавим серед усіх країн Східної Європи. У Бухаресті відбувалися вуличні бої. Всього у ході революції загинуло більше тисячі людей.
35.



З того часу Румунія стала на рейки ринку. Політичні реформи були непогано проведені, а от зрушень у економіці було не достатньо. Кілька мільйонів вимушені працювати закордоном. Хоча Бухарест потроху перетворюється.
36.



Поєднуючи старе та нове.
37.





Їдемо у Румунію: як дешево дістатися, де жити, що подивитися і які там ціни NEW
Як ми побували у Румунії за 240 гривень

Веселий цвинтар або неординарне ставлення до смертi

Карпатська готика - унікальні дерев’яні церкви Бирсани

подорожі, Румунія

Previous post Next post
Up