Карпатська готика - унікальні дерев’яні церкви Бирсани

Oct 31, 2016 10:49




В продовженні цікавих місць біля українського кордону знов завітаємо до наших південних сусідів - Румунії. Ми вже з вами, витративши всього 240 гривень на дорогу, подивилися на веселий цвинтар у селі Сепинца за 20 кілометрів від прикордонного пункту.

Не менш цікавою атракцією провінції Марамуреш (південна Мармарощина) є дерев’яна готика. Частина цих церков знаходиться і на нашому Закарпатті, але лише декотрим румунським церквам пощастило підпасти під охорону ЮНЕСКО.


Карта: rounite.com

Напевно, найбільш цікавим є монастир у селі Bârsana (Бирсана), що за якихось 20 кілометрів від прикордонного переходу Солотвино-Сигіт.


Дістатися сюди краще своїм транспортом або ж автостопом, бо автобуси у цих краях рідкість (після повернення змінив своє ставлення до наших приміських маршруток).

Нас довезли до початку села, а це ще 4 кілометри до самого монастиря. Втім, нам пощастило, адже ми змогли оцінити весь колорит тутешнього традиційного одягу. У селі як раз знімали кліп якоїсь відомої румунської співачки.
1-6.

















Фото: kasiastarko

Хата ніби зі скансену.
7.



Багато мужиків носять капелюхи. Колоритно!
8.



Різьблення та любов до прапору тут скрізь.
9.



І хоч будинку зводять нові, ворота роблять традиційними.
10-11.






Йдучи пішки від центру села до монастиря можна побачити такі краєвиди. Де у Західній Європі таке знайдеш? Тут ще багато людей живуть за рахунок натурального господарства.
12.



А ось вже і сам монастир. Вхід - безкоштовний. Три дерев’яних храми, ніби прорізають небо. Багато будівель зведено без цвяхів, за допомогою тих технологій, коли ще не знали про такі будівельні деталі.
13-14.






Один з них до останнього часу вважався найвищою дерев’яною спорудою в Європі.
15.



У період Чаушеску монастир був закритий, але зараз він отримав друге народження. Навколо церковних споруд розбитий парк з купою квітів.
16-18.









Всі споруди виглядають дуже акуратно. В Румунії, як і у нас, на храми йдуть чималі кошти.
19-20.






Ще один ракурс від Каті. Сюди б повітряні знімки, які міг би зробити m-a-d-m-a-x
21.



Всі мої закордонні подорожі у одній публікації

Всі мої подорожі Україною

подорожі, Румунія

Previous post Next post
Up