Балтійський Ґданськ: Прусські будиночки, янтарний стадіон, Лех Валенса та елегантні лебеді

Jul 24, 2015 12:59




Виявляється, у Польщі теж є море. При чому Балтійське, не в Литві чи Естонії, як це зазвичай вважають, а саме в наших західних сусідів. Я виконав свою давню мрію в рамках туру навколо Польщі та відправився до Гданська!


Їхав нічним Polski Bus (нічних поїздів у Польщі пару штук та і за спальне місце в них слід віддати великі гроші). При перших своїх кроках у Гданську я із заспаними очима розглядав стару прусську архітектуру - будинки тут дуже відрізнялися від варшавських. Це, наприклад, залізничний вокзал. Який знаходиться біля станції Polski Bus.
1.



Житло і гарну компанію шукав по кауч-серфінгу, але врешті-решт зупинився у хлопця знайомої польки, яка навчається в Україні. Томек, саме так його звали, зустрів мене, немов старого друга - приїхав вже о 4:30 ранку на автовокзал, нагодував та виділив мені окрему кімнату!

За кілька годин Томек поїхав на роботу, а я стрибнув у автобус і почав пізнавати місто!
Історичний центр починається чи закінчується, як вам краще вважати, одразу за залізничним вокзалом. Ґданськ до 1920 року був пруським Данцигом, у міжвоєнний період - «вільним містом» під контролем Ліги Націй (аналог теперішнього ООН), але фактично правити тут продовжували німці. Більше історичних деталей знайдете в Андрія Бондаренка.

У місті цілих три ратуші. У Ратушу старого міста можна зайти безкоштовно.
2.



Кахель із малюнками
3.



Ратуша головного міста.
4.



Всередині класні фотки також у Андрія. Ну і остання - Нова ратуша.

Найбільш помпезною вулицею у Гданську є Довга або Długa. Deptak - саме так поляки звуть пішохідні зони. Тут збереглися найкращі історичні будівлі.

5.



Починається вона з брами
6.



На фасадах домінує морська тематика
7-8.






Зверніть увагу - 1953 рік. Ґданськ у роки Другої світової був сильно зруйнований - більше 90%, але полякам вдалося відновити частину будівель майже у первозданному вигляді.
9.



Цікаві і периферійні вулиці на яких не так багато туричів. Масивний Маріацький костел. В Середньовіччі був найбільшим цегляним храмом.
10.



За 7 злотих (якщо Ви студент - то вдвічі дешевше) Вас пустять на оглядовий майданчик, звідки відкривається найкращий вид на старе місто.
11.



Вдалечині - верфі
12.



Є тут і острови, розділені каналами. Праворуч - острів Оловянка. Купа пряничних будиночків.
13.



Побачивши це фото вперше, чи ви б сказали що це Польща?
14.



Верфі трохи ближче
15-16.






На головній площі міста Długi Targ - статуя Нептуна. З ним всі роблять селфі.
17.



На Довгій багато ресторанчиків, але ціни в них суттєво вищі ніж, скажімо у Любліні чи навіть Варшаві. І ще одна особливість - у Ґданську я майже не чув українську. Чомусь це місто непопулярне ані серед заробітчан, ані серед туристів.
На цьому «довгі назви» не закінчуються. Є ще Довга Набережна.

Праворуч кран «журав», який зараз служить музейним експонатом. По каналу курсують туристичні кораблі. Також з тутешнього пірсу можна поплавати на річному трамвайчику (10 злотих в один бік).
18.



Канал Мотлави та острів Шпіхлерів
19.



Подалі між метушливих відомих туристичних стежок загубилася, напевно, найбільш містична вуличка старого Ґданська - Маріацька.

Десять класних речей які можна зробити у Варшаві безкоштовноФотографії не передадуть весь колорит цього місця. Чого лише вартують такі ґанки!
20.



Риба тут завжди в моді
21.



Вінтажні бутики
22.



15 лайфхаків як дешево мандрувати ПольщеюОдначе чесно кажучи комерція дісталася і сюди. Вулиця стає ринком бурштину. Власне, саме це каміння надихнуло архітекторів проект гданського стадіону - конструкція нагадує бурштин.
23.



Правда арена знаходиться далеченько від центру і туди слід добряче їхати.
Острови - справжня родзинка міста.
24.



Острів Шпіхлерів
25.



Загубившись, можна натрапити на таку красу
26.



Острів Оловянка: тиша та жодної душі
27.



Канали є і у старому місті. Нагадало Амстердам
28.



Що ж до пляжів, то в центрі їх нема - треба виїжджати на околиці у бік Сопоту. Їхати десь із півгодини. Пісочок, чистота, урни, біотуалети та навіть безкоштовний Wi-Fi
29.



У морі я трохи окунувся, Балтійське, як-не-як. Вразили лебеді, вони тут серед туристів безтурботно почуваються і навіть ніжаться на пляжі. Майже ручні - люблять позувати на камеру.
30.



Є пірс (поляки звуть його molo).
31.



Дідусі ріжуться
32.



Є у Ґданську і знакове місце - маяк Latarna Morska. Саме звідси 1 вересня 1939 року о 4:45 німці зробили перший постріл у Другій Світовій і вбили польських військових. Десь тут проходив кордон.
33.



На протилежному боці встановили пам’ятний знак Westerplatte. Зараз тут тиша та спокій. Неспішно пливуть човники, а навкруги кілька аутентичних маяків (праворуч).
34.



Ще одна велика історична подія відбулася у Ґданську - рух Леха Валенси Solidarność. Саме на тутешній судоверфі у 1980 році із страйку проти підвищення цін фактично почався крах режиму. Який у Польщі завершився лише через 9 років.
35-36.






Район прилеглий до судноверфі не віднесеш до елітного
37.



Вже у новітній історії неподалік за кошти ЄС збудували музеї - Європейський Центр Солідарність. Будівля зроблена у стилі іржі.
38.



Імітація судноверфі
39.



Польська міліція - наша і досі на подібних машинах їздить
40.



Експозицію я не бачив, а от на «зелений дах» піднявся - це безкоштовно. Офісні робітники виходять сюди покурити.
41.



Крізь щілину можна розгледіти судноверфі
42.



Ще одним безкоштовним оглядовим майданчиком є пагорб за залізничним вокзалом. Краще приходити сюди під вечір, бо сонце буде падати прямо на місто, а не Вам в об’єктив.
43.



Місто активно розвивається. Про це свідчить будівництво, яке тут можна зустріти на кожному кроці, і це не вілли заможних поляків чи німців, а нові трамвайні лінії чи друга залізнична колія (разом зі станціями) до Гдині.
44.



Багато хто побував у Ґданську називають його найцікавішим містом Польщі, але, чомусь поки що він не є популярним серед українців. А подивитися тут є на що! Якщо ще додати курортний Сопот та портову Гдиню, які разом утворюють агломерацію Trójmiasto, то такого різноманіття ви ніде більше у Польщі не знайдете!

Балтійське море задоволєнья: Нестандартна мандрівка Польщею веселого вусаня

На крилах над Варшавою - вид з хмарочосу
Жешув - красиве місто, яке не лежить на туристичних шляхах
Класний Вроцлав: пряничні будинки, стрункі костели, вуличні гноми та сире м'ясо на обід

Перемишль - яке воно життя по ту сторону кордону?
Замостя - перлина Ренесансу: три площі Ринок, вірменські кам’яниці, вражаюча ратуша та привітні люди

Балтійське море, Європа, Польща

Previous post Next post
Up