Leave a comment

Comments 11

fijalka October 22 2010, 15:42:19 UTC
абсолютна згідна. здається, що віддаляючись від коренів, ми втрачаємо щось таке у собі, без чого не можемо бути щасливими у світі. наче без землі під ногами. якось так.

ось тільки берегиня у значенні "та, що охороняє родинне вогнище" - то абсолютний новотвір, хоча сенс вкладено красивий, без сумніву. відкрийте етнографів навіть початку ХХ ст., і ви побачите, що насправді берегиня - то русалка.

Reply

veledana October 23 2010, 06:21:20 UTC
Дійсно, є момент про таку інтерпритацію. Від слова "берег" ніби. Ніби звідти й "оберіг", "бережани", "оберігати". Наче теж від водяних обріїв у сприйнятті неолітичних рибалок.
За своїм родом діяльності якраз часто роблю те, - відкриваю етнографів. Тому, наприклад, для себе зрозуміла, що русалка може бути різновидом берегинь. Наприклад, потерчата - теж русалки. Але аж ніяк не берегині. Дуже поважаю Рибакова, але як на мене, до саме таких тверджень треба обережно ставитись. Правдивим є те, що берегині - це відгомін матріархального минулого. Згідно з ним, таємність, одючість, продовження життя, глибинність, смерть, знання - все то є Жіноча суть та Вода. Тому водяні істоти жіночого племені так звані русалки, можуть бути Берегинями. Але й домашні охоронні духи жіночого тіла теж можуть ними бути. Добробут, зачаття, шлюб, народження, здоров"я саме з Води просили. Тож сенс слова "Берегиня" більше оберігаючий ніж береговий.
Мені приємно, що погомоніли. Тому давай товаришувати))).

Reply

fijalka October 23 2010, 06:35:46 UTC
цікава думка. щось у цьому є.
з приводу берегинь прочитала спочатку статтю Карпенка. зацікавилася, передивилася кілька розвідок з Вісників етнографічних секцій при ВУАН, потім ще щось, і була впевнена, що Юрій Олександрович, як завжди, правий) а теперчка осьо суміваюся))

давай, аякже))

Reply

veledana October 23 2010, 07:47:03 UTC
Я і в Рибакова, і в Афанас"єва і навіть у Скуратівського це надибувала. Але ми з чоловіком - повернуті, тому намагаємося вивчати все достеменно. От у Сепана Килимника, у білоруського етнографа 19 стор. Богдановича, Єрмакова, Платова і навіть у тьоті Галі (щоби там не було, але так звану волхвиню пані Зореславу я поважаю, як етнографа) трошки з іншого боку показано. Та й власними розсудами можна дійти.

Reply


fijalka October 23 2010, 06:38:20 UTC
питання не по темі))
то ж ти на аві?
як ти відростила таке чудове довге волосся? у мене ледве прикриває груди, а далі ніяк((( може, тому що крутиться...

Reply

veledana October 23 2010, 07:36:02 UTC
Може тому що крутиться))). А взагалі у дівчат після 16(17)-ти років волосся важче росте, адже гормональний та біологічний фон йде на те, щоби подовжувати життя. Навіть якщо дівчина над цим не працює - природу не обдуриш. Якби я не підстриглася в екстремальному віці - було б по коліна, як у моєї бабусі (а їй 70!) До народження дитинки було нижче попи. Але от пологи, вагітність, годівля грудьми - все це забирає з волосся сили також. Тому нині в мене трохи нижче талії, якраз до сідниць. А виростила - аромамасла, кропива, хліб темний, дубове листя й кора.... ))) Одним словом, народні рецепти. Можу особисто для тебе росписати косметику для волосся)))).

Reply

fijalka October 23 2010, 14:56:36 UTC
зараз лише мию голову з розмариновою олією та роблю масаж із сіллю. мені здається, що трохи подіяло.
але почитала би щось корисне із величезним задоволенням! тим більше, що твій метод дієвий)

Reply

veledana November 9 2010, 19:44:31 UTC
вибачай, що довго не виходила на контакт - у малої зуби, то в мене гармидер. Збільшого емоційний ( ... )

Reply


Leave a comment

Up