Вінницьке калейдоскопічне. Терикон та білки

Feb 16, 2020 18:54

Уже майже традиційно невдовзі після закінчення календарного року роблю одну-дві добірки фото із Вінниці, зроблених, так би мовити, по ходу діла. Да-да, колись я народжу тематичні пости (уже п’ять років собі обіцяю), ну а поки тільки хаотичне усе підряд, що в ці пости точно не потрапить.

1.



2. Почну із тих, хто боїться глобального потепління, ця фотка якраз для вас:) Тільки зима минулорічна, а саме Хрещення, і товщина льоду на озері така, що легко утримує весь той натовп. Так було, і буде надалі, нікуди воно не подінеться.


3. А цей снігопад уже з середини березня. Хто скучив за снігом - йому ще просто рано випадати…


4.


5. Затим прийшла весна, розцвіли сакури, і я вкотре провтикав їх нормально пофоткати. Ніколи такого не було, і от знову. Так що є тільки поганенький знімок на телефон, а от цього року точно-точно до них доберусь. Напевно.


6. Влітку відкрив для себе одну з неформальних місцевих цікавинок - терикон «Хімпрому». Тим більше, він поступово зникає. Від мене це фактично в іншому кінці міста, тому поїхав велосипедом із розрахунком зустріти світанок. Затемна довго й тяжко штурмував неприступну гору, поки не роздивився, що на неї веде полога спіральна доріжка.


7. Якщо терикони Донбасу темно-бурі, цей білосніжний. Складається він із фосфогіпсу, що його постійно накладали майже сто років, протягом усього часу існування суперфосфатного заводу. У 90-ті завод розвалився і збанкрутував. Зараз на його території діє кілька дрібних підприємств, не тільки хімічного напрямку. Ну й купа заброшок як бонус.


Штучна фосфорна гора мала висоту 5-поверхового будинку, але зараз її потроху зривають і вивозять вантажівками, чи то на будматеріали, чи на мінеральні добрива. (Так як фосфати для людини не особо корисні, то трохи дивно). Була там внизу і будка охоронця, яку я по темряві так само навмання проскочив, і вже потім згори роздивився, що він все ж є.

8. А зранку там таки гарно.


9.


10. Поки терикон все ще високий, з нього видно навіть пару міських домінант. Адмінбудівля, відома в народі як «Книжка», до неї 5 кілометрів:


11. 354-метрова вінницька телевежа, одна з найвищих у екс-СРСР та найвища у світі серед виготовлених із трубчастої сталі. Ну, її майже з усього міста видно, це просто при нагоді хвалюсь.


12. Ще один кадр з вежею, а купол зліва належить церкві, яка теж далеченько, на Хмельницькому шосе.


13. Тим часом зійшло сонце і освітило залишки колишньої промислової величі.


14. Ні, я не буду плакатись за профуканим радянським спадком. Для мене «Хімпром» - одна з найбільших екологічних проблем регіону, тому без нього буде краще.


15. Долинами навкруги бродив туман.


16.


17. А зі сходу небо набуло такого особливого персикового кольору, яким буває усього кілька хвилин на добу.


18.


19. Ще раз клацнув зникаючий терикон по дорозі назад. Можливо, уже його й не побачу, все-таки у подібні місця нечасто забираєшся.


20.


21. Літній захід сонця теж упіймав, але вже не так далеко, а на звичному Вишенському озері.


22.


23.


24. Із молодим місяцем докупи.


25. А там непомітно прийшла осінь зі своїми туманами.


26. Погожого вихідного дня відправився на фотополювання за білками. Ну, не тільки за ними. Вселенське зло уважно спостерігає:)


27. Сойки теж симпатичні, але позують неохоче.


28.


29. Та ледь не забув, за чим прийшов.


30.


31. Найпевніше білок можна зустріти у парку при лікарні ім. Ющенка (у Центральному і парку Дружби Народів також якось бачив, та вкрай рідко).


32. А тут ціле стадо, до того ж багато людей гуляють з дітьми і підкормлюють горіхами.


33.


34. Суцільна грація та милота, от тільки зловити їх важко. Із відзнятих кадрів більше половини одразу пішли в смітник, але й показати є що.


35.


36.


37. Білками сьогодні і закінчу, далі буде.


парки, Вінницька область, Вінниця, вело

Previous post Next post
Up