Озеряни

Nov 01, 2010 11:57

Якщо їдете з Кам’янця до Чорткова через Борщів, Озеряни вам не проминути. А якщо вже занесло вас сюди, то в Озерянах обов’язково треба зробити зупинку. Вони того варті. Озеряни - найцікавіше село на цьому маршруті. Тут є майже повний набір туриста: замок, неоготичний костел, церква. Костел, до речі, один з найбільших і найшикарніших сільських римо-католицьких храмів. А ось замку провезло трохи менше. Але все по-порядку.


Вікіпедія стверджує, що поселення відоме ще з XII століття. У 1494 році його зруйнували татари. У 1565 році Озеряни вперше згадуються, як містечко. Назва, ймовірно, походить від карстових озер, яких в цьому печерному краї багато.




До середини XVIII століття містечко було частиною маєтків, що належали польському королю. У 1765 році Озеряни передали в аренду магнатам Жевуським. Невдовзі після першого поділу Польщі і анексією західноподільських земель Австрією містечко було остаточно провано Жевуським. У другій половині XIX століття Озеряни купує гетьман та канцлер великий литовський Леон Сапєга, син Адама Сапєгі, власника Більче-Золотого.


Хто побудував в Озерянах оборонний замок, невідомо. Архітектор-дослідник Ольга Пламеницька, яка оглядала замкову башту і робила її замери, жійшла висновку, що твердиня походить з XVII століття. Замкові стіни маєть товщину 1 метр, а розміри прямокутної споруди становлять 10,3 на 7,3 метри. Руїни замку знайти дуже просто: вони знаходяться на головній вулиці в самому центрі села на перехресті з дорогою на Глибочок.


Власники Озерян Сапєгі залишили на пам’ять про себе справжній шедевр неоготики - костел Святої Анни. Його автором був архітектор зі Львова Адольф Кун. Храм було освячено у 1875 році. Його висота дозволяє бачити пам’ятку з будь-якого кінця села. Після Другої світової святиню перетворили на склад, а віруючим повернули у 1991 році.


По його архітектурним елементам можна легко вивчати основи готичної архітектури (не без допомоги лікбезу для Заратустри від nick_coll, звичайно).
Багатий на декор портал:


Готично оформлені вхідні двері і зовсім не готичні бабусі:


Елементи декору порталу: скульптура с табулою та герби Сапєгів - фундаторів храму:


Роздивимося скульптуру поближче:


Готичне стрілчасте вікно:


Скульптурні консолі на плечах арки:


Великі та маленькі ступінчасті бічні контрфорси:


В селі є також гарна греко-католицька церква Царя-Христа, зведена у 1937 році:


Костел видно звідусіль:


Озеряни, замки, церкви, костели, Борщівський р-н

Previous post Next post
Up