Вересковый мед

Jun 09, 2016 21:40

Стихотворение
http://www.poetryloverspage.com/poets/stevenson/heather_ale.html
удивительной судьбы, т.к. широко известно исключительно в России в переводе Маршака. За всю жизнь я ни разу не встретил англоговорящего человека, его читавшего. Напрасно: хорошая баллада.

Меня с детства занимал вопрос: как, собственно, из вереска можно приготовить "мед"?

From the bonny bells of heather
They brewed a drink long-syne,
Was sweeter far then honey,
Was stronger far than wine.
They brewed it and they drank it,
And lay in a blessed swound
For days and days together
In their dwellings underground.

Только несколько лет назад, когда я слушал ACS-кий семинар по химии пива (мой старый знакомый приложил к ней руку, наконец-то установив механизм фотореакции, которая губит его вкус
http://www.unc.edu/news/archives/oct01/forbes101801.htm) до меня, наконец, дошло, что случилось в Шотландии. Слезы навернулись на моих глазах, такой знакомой оказалась ситуация...

* * *

До того, когда в Европе начали использовать хмель (примерно 9-й век) для стабилизации пива использовали грюйт (gruit) - набор содержащих полифенолы трав. Википедия сообщает, что "в состав входили мирт, полынь, тысячелистник, вереск, багульник. Добавлялись также ароматические добавки и специи: ягоды можжевельника, еловая смола, имбирь, тмин, анис, мускатный орех, корица и т. п. При приготовлении напитка использовался мёд." По описаниям грюйт хорошо давал по шарам, т.к. содержал боевую концентрацию алкалоидов (Стивенсон реалистично описывает последствия злоупотребления).

...Gruit ale it is highly intoxicating and aphrodisiacal when consumed in sufficient quantity. Gruit ale stimulates the mind, creates euphoria and enhances sexual drive. Hopped ale is quite different. Hops contains large quantities of estrogenic and soporific compounds. In fact hops has been used for many thousands of years in traditional medical practice as a natural estrogen replacement therapy and to help insomniacs sleep. Hops, when it began to be suggested for use as a primary additive to beer, was bitterly resisted - it was thought to be decidedly unhealthy as a primary ingredient in brewing. And hops' introduction was fought through the legislatures, proclamations of the royalty, writings of the day's medical practitioners, and through church edict... In Germany, hopped beers were strictly prohibited in various edicts, and infractions threatened with severe penalties. The reason for this was two-fold. First, the manufacture of gruit was a privilege, exploited or granted by the archbishop and bishops, hence a source of large revenue for them, a veritable ecclesiastical monopoly. Second, "gruit" contained herbs and spices, meeting the taste of that time (and of succeeding centuries), its composition being a mystery for the common people, and in any event a trade secret for the privileged manufacturer. This privilege was now threatened in the highest degree by the hops and hopped beers which began to appear from different localities." http://www.gruitale.com/art_fall_of_gruit.htm

Утверждают, что хмель распространился в протестантских странах после Реформации из-за идеологичеких соображений. Потом грюйт, как водится, запретили и в католических странах, чтобы не давать повод для обвинений протестантами в попущении греху:

...Gruit was lost for "reasons not so different than the ones used to illegalize marijuana in the United States." Hops kept the beer from spoiling, yes, however a number of other herbs possess strong antibacterial properties and can help beer "keep." Many of those herbs were commonly used in ale, for instance wormwood and juniper. But hops possesses two characteristics notably different than the herbs it replaced - it causes the drinker to become drowsy and it diminishes sexual desire. Protestant literature of the time, denoting the "problems" associated with the gruit herbs. The laws that eventually passed in the sixteenth to the eighteenth centuries restricting the number of herbal additives used in brewing are actually the first drug control laws ever passed. As Nordland reveals: "At the time the decree of 1667 ordered an increase of cultivation of hops in Norway, the authorities in continental Europe were generally trying to abolish the use of grut and bog myrtle in brewing. The provincial laws of Bavaria, of 1533 and 1616, imposed severe penalties on anyone brewing ale with herbs and seeds not normally used for ale. Similar laws were passed in, for instance, Holstein in 1623, and [in Norway bog myrtle] was expressly forbidden together with other 'unhealthy material'. As late as 1723, the laws of Brunswick-Luneburg made it a punishable offence for a brewer to have the dangerous Post [bog myrtle], or other herbs imparting a dangerous potency to the ale, in his house.

Ныне грюйт возрождают, и в первую очередь "вересковый мед". Это обычное ячменное пиво, в которое добавляют соцветия вереска, а от горечи кладут мед. Я нашел на сети пару рецептов
http://beerandwinejournal.com/heather/
http://www.theguardian.com/lifeandstyle/wordofmouth/2011/aug/03/viking-heather-beer-recipe
Не вижу, за что тут можно умирать; десятки таких рецептов сохранились в средневековых книгах.

* * *

О чем стихотворение? О том, что в Шотландии холодно, хмель не растет, покупать его с юга накладно, и пока тамошние кальвинисты не завернули гайки в середине 18-го века, местные обходились вереском. Вересковый мед исчез не потому, что злобный король скинул в море двух последних пиктов, не выдавших врагу партизанскую тайну. Все было гораздо печальнее: потомки гордых пиктов САМИ себе запретили мед, переупражнявшись в святошестве.

Трагический финал, что говорить.
Previous post Next post
Up