Mixed News & Food. -- Смесь новостей и еды.

Jun 30, 2009 01:27



Today is the last day of June which is called misoka in Japan. This day, as well as the last day of the year (December 31, oomisoka) are specially celebrated with rituals of purification in Japanese Shrines and Temples. The rituals of these two days are also called "Great Purification" ooharae 大祓, when people thank for the past half year and pray ( Read more... )

showcase, haiku study

Leave a comment

Comments 117

(The comment has been removed)

origa July 3 2009, 10:34:17 UTC
We even have kvass and other typical Russian groceries here in our small city -- and SF area is famous for all kinds of exotic foods! :)

Well, if you are to start submitting your haiku, Claudia -- this time is as good as any other.

You are most welcome! And good luck with submission!

Reply

origa July 3 2009, 11:39:05 UTC
I wonder: should we reward the irresponsible, unwilling, penalize the movers/shakers/doers? I don't think so. Like it or not, the 'doers' move civilization forward.

Btw, Claudia -- I agree 100% with your assertion on the Atlas Shrugged. Ayn's philosophy reverberates in my mind as true and rational. I know what socialism is in realuty, I lived in it most of my life ...

Reply

(The comment has been removed)


equinaut July 3 2009, 04:44:45 UTC
Мы тоже любим окрошку, иногда ещё делаем холодник - свекольный холодный суп. Туда кроме запечённой в микроволновке и протёртой свёклы входят огурцы, зелень, порубленный белок и растёртый с горчицей желток. Потом салат заливается холодным кефиром. Можно есть, закусывая печёной картошкой. Всё очень просто и вкусно)

Reply

origa July 3 2009, 10:36:31 UTC
Точно, про свекольник я как-то забыла -- надо сделать! В микроволновке свёклу не запекала ни разу -- как долго она там запекается?

Володя, а Вы посмотрели трейлер о хайку? Что-то понятно или нет?

Reply

equinaut July 3 2009, 11:12:28 UTC
Свёклу мы запекаем в полиэтиленовом пакете, 7-8 минут на максимальной мощности, если не очень крупная. Чтобы не приваривалась к пакету. немного срезаем со стороны хвостика. Картошку так же, 3-4 картофелины - минут 12. Оля, трейлер пока не посмотрел, попробую вечером. Сейчас собираемся, завтра летим в Питер на неделю. Дочка - первый раз!

Reply

origa July 3 2009, 11:17:41 UTC
В пакете?! Это вообще невероятно :) Специальные пакеты такие? Мы запекаем картошку (1 штуку) тоже примерно 8-9 минут на максимальной температуре, без всякого пакета.

Хорошей поездки вам! Буду ждать фоток. Привет Питеру :)

Reply


мням-мням!о) kanin_v July 4 2009, 05:24:17 UTC
спасибо, Оленька, было очень вкусно!о)))

привет!о)

соседский огород
отрываю взглядом
набор для окрошки

!о)

а я вот такой суп делаю, когда лень что-то глобальное готовить и объедаться не охота:
нарезаю болгарский перец, репчатый цветной лук, побольше зелени и на выбор можно сыр, колбасу, да всё что угодно дополнительно. всё это заправляется холодным томатным соком, солью, перцем. я ещё, как любитель, добавляю немного уксуса и растительного масла!о) моих домашних воротит от этого месива, а я торчу!о)))

Reply

Re: мням-мням!о) origa July 4 2009, 07:21:59 UTC
Рада, тчо понравилось :) А как ты отрываешь взглядом? Чё-то попробовала -- у меня не получается, хехе.

Перец, лук и зелень с томатным соком -- нормально. Остальное я бы опустила. Хотя в далёком детстве тоже ела колбасу с томатным соком. Отравлялась тока так! :)

Reply

Re: мням-мням!о) kanin_v July 4 2009, 07:27:31 UTC
смотрю и мысленно отрываю!о)))

Reply

Re: мням-мням!о) origa July 4 2009, 07:30:35 UTC
Фокусник-иллюзионист, однако :)

Reply


asakiyume July 6 2009, 12:03:39 UTC
Your summer soup looks delicious--when I saw the photo, I thought it might be a Chinese soup, and then I read your description, and it sounds so yummy. I'd like to try to make it.

I had fears when I saw your subject line: I was afraid you meant mixed in the sense of both good and bad. I'm happy to see that actually you just meant mixed in topic. Thanks as ever for the haiku links. I haven't yet looked at the video, but I will.

Reply

origa July 6 2009, 22:41:09 UTC
Thank you, dear. I think you will find kvass in your area, and everything else is possible.

So far, we are alive (even if not well). Thanks for your concern, I appreciate it. The film has quite a few wonderful haiku in it.

Reply

asakiyume July 6 2009, 23:08:43 UTC
Sorry to hear about the health...

Can you share a recipe too? Or, point me to a good one online? I will find some kvass. We have lots of Russian immigrants in the area.

Reply

origa July 7 2009, 05:36:20 UTC
I gave the recipe above where it says "OKROSHKA" (right above the photo-previews). Here it is:

The classic soup is a mix of mostly raw vegetables (like cucumbers and spring onions), boiled potatoes, eggs and ham or cooked beef with kvass. Okroshka is usually garnished with sour cream. The ingredients are diced and then mixed with kvass just before eating; the ratio of chopped food to kvass is similar to that of cereal to milk.

I also add radish and chopped dill. So, there are 7 ingredients (boiled potato, boiled eggs, cucumber, radish, green onion, dill, cooked beef/ham) plus kvass and sour cream, that's all. Just chopped as you do for salad, mix, and enjoy :)

Reply


nickel1 July 6 2009, 18:34:35 UTC
Спасибо! Замечательно!

Reply

origa July 6 2009, 22:37:50 UTC
Пожалуйста, рада.

Reply


Leave a comment

Up