ПЕТАК ПО ВАЗНЕСЕЊУ: ПЕЋСКА ЧУДОТВОРНА ИКОНА ПРЕСВ. БОГОРОДИЦЕ

Feb 14, 2014 21:01


На нашем сајту објављујемо приређен текст: Службе (цсл) и Акатиста (срб) Пећској чудотворној икони Пресв. Богородице.

Тексту Службе сам се веома обрадовао када сам га се коначно и дугожељено и напокон докопао, но ... приређујући га за ово издање не мало сам се разрадовао, јер: реч је о најобичнијем крпежу-компилацији постојећих текстова служби чудотворним иконама Пресв. Богородице из Редовних минеја, уз мало незнатних измена, нпр. образ на икона и сл.

Текст Акатиста у преводу на савремени србски језик и редакцији преп. Јустина (Поповића) смо већ одељено објављивали на нашем сајту.

Update 10. јуна 2021. г.: Потребно је да се текст Службе (према прибављеном е-издању оригинала) поново прегледа и да се исправе ситне грешке, које сам преузео из радне верзије новог издања "Србљака"; а и текст Акатиста на цсл (који сам такође у међувревену прибавио) да се добро претресе и (подоста) граматички поправи. За све ово за сада, поред велике жеље, немам ни довољно воље, ни довољно времена.

Повезани постови:

Петак по Вазнесењу Господњем: Пећска чудотворна икона Пресв. Богородице.
2. тропар и кондак пред иконом Пећке Богородице Красницe.

Новости, Косово и Метохија, Пећска Патријаршија, Чудотворне иконе Пресв. Богородице, Службе на цсл, Нови Србљак, Акатисти, преп. Јустин (Поповић), Преводи на србски

Previous post Next post
Up