Чому я підтримую укладання Угоди про Асоціацію зі «злочинним режимом»

Mar 13, 2013 23:31

http://blogs.korrespondent.net/celebrities/blog/sasha5/a101431

Угода про асоціацію з ЄС, будучи підписаною, може стати нашим новим Гельсінським актом.

Можливо, моє порівняння ситуації 1975 та 2013 років є натягнутим. Дійсно, несерйозно порівнювати нинішню нашу карикатурну клептократію з режимом із тоталітарною машиною часів Брежнєва. Всі розуміють, що змін не доведеться чекати довгих 15 років, як це було у 1975-му, а для їх наближення сьогодні не обов’язково бути такими ж жертовними героями, якими були відчайдушні дисиденти 70-х. Однак коли саме, у який спосіб і якою ціною настануть зміни - ніхто не знає.

Існує кілька базових сценаріїв майбутніх змін, і сьогодні ми ще можемо подбати про те, щоб вони були цивілізованими, мирними і дали поштовх реальним реформам, а не лише привели до влади нових випадкових кумирів - це ми вже проходили.

І чим жорсткішою є прив’язка до демократичної Європи, чим ґрунтовніше взяті на себе державою зобов’язання зараз - тим більше шансів у цієї держави на гідний розвиток завтра.

Система Януковича, стриножена Угодою про асоціацію з ЄС - явно менш небезпечна, ніж та ж система, інституційно включена в систему кругової поруки царюючих євразійських клептократів.

Олександр Сушко ,
політолог, науковий директор ІЄАС, Голова Правління Міжнародного фонду "Відродження", експерт громадської ініціативи "Європа без бар"єрів"

Україна-ЄС

Previous post Next post
Up