Романо Проді підтримує підписання Угоди про Асоціацію України з ЄС

Mar 17, 2013 09:38

http://ukrainian.voanews.com/content/prodi-rojansky-on-ukraine-eu/1622465.html

Колись Романо Проді сказав, що Україна має не більше шансів вступити до ЄС, ніж Нова Зеландія. Тепер він вважає, що час для підписання Угоди про асоціацію між Україною та ЄС та подальшого руху України до повноцінного членства в цій організації нарешті настав:

«Тоді було неможливо прийняти Україну. Тоді була сильна опозиція з боку Росії, і сама Україна була розділена. Україна міцно пов’язана історією, традицією з Росією. Я думаю, що тоді це було мудро. Мій уряд в 2008 році проголосував проти надання ПДЧ в НАТО Україні та Грузії, так само як і майже всі європейські країни. Але зараз ми змінили підхід, і мій наступник, я думаю, правильно, запровадив стратегію збільшення та поглиблення співробітництва з Україною».

Згадавши про справу Тимошенко, Проді, тим не менш, уникав відповіді на питання, чи означатиме перебування Тимошенко у в’язниці наприкінці року автоматичну відмову Україні в наближенні до ЄС.

«Це - складне питання. Там багато внутрішньої та зовнішньої політики. Рішення, чи має звинувачення під собою підстави, має залишатися за суддею. Наш інтерес полягає в тому, щоб вирок був справедливим», - обережно висловився він.

Також Проді відкидає ідею тиску на українське керівництво шляхом санкцій:

"Я особисто вважаю, що санкції рідко коли працюють. Вони б’ють по найбільш вразливих верствах населення. А в даному випадку, як наслідок, ми штовхатимемо Україну - як уряд, так і виборців - в обійми Росії".

Так вважає і модератор дискусії, заступник директора Інституту Карнеґі, експерт з питань Росії та Євразії Метью Рожанський:

«Брюссель висунув три основні умови. По-перше, це - розв’язати питання вибіркового правосуддя. І ця умова спеціально була сформульована не чітко. Ім’я Тимошенко включено, але також і ім’я Луценка та інші потенційні справи. Я думаю, що це залишає достатньо місця для маневрів. Якщо Україна, наприклад, помилує Луценка та запропонує певне пом’якшення для Тимошенко чи усуне звинувачення проти неї у справі вбивства Щербаня, то цього може бути достатньо. Але, якщо Тимошенко звільнять, то цього само по собі буде достатньо, щоб вважати перший пункт виконаним.

Другий пункт - проведення демократичних виборів. Існують зауваження щодо проведення парламентських виборів у жовтні, але там не дуже великі питання, які не вплинуть на контроль Партії регіонів над Радою і для них не має сенсу цьому противитися.

І третє - реформи. І тут так само - м’які критерії. Як можна виміряти, чи були реформи активно запроваджені? Це процес, він забирає час. Будуть більше дивитися, чи демонструє Україна достатньо волі, ентузіазму до реформування. І українські лідери навчилися дуже добре виголошувати правильні зобов’язання. І в результаті все зведеться до питання: А чи зможуть європейські лідери залишити стіл переговорів, не зробивши Україні найкращу пропозицію, бо тоді виникне питання - хто втратив Україну?»

І відповідати ствердно на це питання, вважає політолог, в Європі не хоче ніхто.

Україна-ЄС

Previous post Next post
Up