Вчимо архітектуру: Пасаж

May 08, 2009 18:27

       Пасаж - тип торговельної будівлі, в якому магазини та інші приміщення розташовувалися ярусами, на сторонах широкого проходу. Слівце це значить перехід. Взагалі-то є п’ять значень цього слова, найуживаніший - «коридор, по обидва боки якого розташовані магазини».  Ну а ще часто кажуть «який пасаж» - тобто «оце так да!», «ну це ж треба».

А тепер трішки розкажу про пасаж в Одесі, зокрема про той, який найбільш відомий і шикарний.

На початку ХХ ст. в Одесі налічувалося більше десяти пасажів, сьогодні діючими залишилися тільки декілька.
       Поговоримо про знаменитий Пасаж, відомий кожному одеситу та й більшості гостей міста. 
       Він має два входи, відповідно, й дві адреси: Дерибасівська, 33, і Преображенська, 34. Побудований по проекту архітектора Льва Влодека (асистували цій побудові Мільман і Фішель) у 1899 в стилі бароко. Над кожним входом наверху дві статуї: Меркурій на паровозі та Фортуна на кораблі. Над кутом возвеличується гарний купол (у 1901 році пожежа третього поверху знищила його і дві фігури зі сторони Преображенської). Всередині Пасаж прикрашений прекрасними скульптурами, які займають від першого до третього поверху стіни та карнизи. Над проходом - скляний дах. Там, де Пасаж повертає до вул. Преображенської, під вікнами третього поверху виліплені інструменти художників та архітекторів, а також невеличкий бюст. Це Мільман та Фішель зобразили свого шефа Льва Влодека. 
       До цього ж комплексу входить готель «Пассаж» з головним входом з Преображенської. П’ять флігелів займають весь кут будівлі і праву сторону від входу, там же розміщений і ресторан з такою ж назвою.

[Цікаве]
       Пасаж належав крамарю першої гільдії Менделевичу. Під час Першої світової війни в 1915 році Менделевич зафрахтував пароплав і послав його з товарами в Америку. На це він витратив усі свої гроші. Якось ввечері в кінці літа він вийшов зі свого готелю «Пассаж» і покликав хлопчика-газетяра зі свіжою газетою. На першій шпальті газети була сенсація: німецький підводний човен торпедою наніс смертельний удар пароплаву, який віз товари Менделевича. Купець прочитав цю новину, впав і тут же не місці і помер.
       Ось така історія.





Зовнішня реклама ґастініци Пассаж.


Шикарний зовнішній фасад.


Балкони з химерами.


Одеські гаргулії.


Вхід до торгових павільйонів.


Балкони.


Балкони (фігури - ті ж).


Дата.


Табличка про архітектора Л.Л.Влодека.


Арки.


Стіни.


Кафе.


Фігури в архивольтах.


Фігури в антревольтах.


Фігури в антревольтах.


Ростри на стінках пілястрів. Збоку якраз видно личико шефа :)


Вікно в вікні.


місто, :_архітектура у льорнеті Заратустри_:, подорожі, архітектура, Одеса, фото

Previous post Next post
Up