Вчимо архітектуру: Гаргулія

Mar 25, 2010 08:45


      Сьогодні вже доведеться нам завершувати реляції готики. Насамкінець поговоримо про один з найцікавіших персонажів. Про гротескну тварь, яка за стільки часу метаморфізувалася в різні тіла, що зараз зрозуміти, як же було в праоснові - важко.
      Гаргулія - виступаючий за межі стін жолб-водовідвід для стоку води з даху. Часто висікався у вигляді якогось чудовиська, наприклад суміші мавпи, людини-горбуна з козлячими рогами і крилами кажана. Могли бути будь-які варіації, будь-які зміни й новації. Такий розхльостаний підхід та вісутність рамок дозволив творцям створити масу неймовірних чудовиськ.
      Архітектурні гаргулії з’явилися в 12 столітті. Початково вони мали усі тваринні ознаки (роги, копита, крила, гриву, хвіст), але згодом  почали проявлятися риси людини. Далі вони ставали більш карикатурними, менш залякуючими, з алегоричною родзинкою.
      Легендам, які пов’язані з гаргуліями, дано жити в віках. Одна з них переповідає, що в ріці Сені жила драконовидна змія Ла Гаргуль. З величезною силою вода виливалася з її пащі, рибалкам годі було врятуватися. Тільки сильна магія змогла знешкодити бешкетницю. Але воду гаргулія все одно лила й далі, проте вже не в ріці, а на водосточних трубах, кінці яких треба було прикрити в силу їх непривабливості. У французькій мові це слово й досі означає водостік.

Страшнючі й зубаті.


Відень.

А зараз найважливе: ознака гаргулій від інших бісівських бестій. Запам’ятаймо, щоб не втрапити у засідку з каверзними химерами, гарпіями, горгонами, мантікорами та грифонами, що обов’язковою ознакою гаргулії має бути водостічна дирка в роті. Більшість не проводить цієї межі і змішує гаргулій з химерами воєдино. І робить помилку. Тому не плутайте.
      Химера - це збірне поняття, а гаргулія - дещо звужено своїми функціональними задачами. Не кожна химера є гаргулією, і не кожна гаргулія є химерою.

Ну приблизно така трахеостомічна трубка.


Мюнхен.

Або порожнинний вхід.


Стрий.

Заратустра спробує в міру власного фотоарсеналу показати гаргулій, а згодом химер і грифонів. На разі, нині в льорнеті у нас гаргулії віденського собору св. Стефана (Stefansdom), бельгійський неборак та стрийські страховидла. А більше поки і не потрібно :)



Напіввовки.


Відень.

Щось крилате. Крилатус вульґаріс.


Відень.

Парубки з трубками у роті.


Відень.

Собако-лево-цап.


Відень.

Мавпи і люди.


Відень.

Бє-є-є!


Брюсель.

А-аа-аа-ай!


Стрий.

:_архітектура у льорнеті Заратустри_:, костел, Брюсель, Відень, Львів

Previous post Next post
Up