Пізнаємо Рівненщину.День III.Ч 4:Олика

Sep 11, 2012 17:26

Останній пункт нашого маршруту знаходився вже не на Рівненщині а на Волині-Олика.Розглянемо це містечко трохи нижче,а зараз пропоную пригадати весь маршрут,як це було:
Тараканів-Дубно-Дермань Друга-Новомалин-Межиріч-Острог-Корець-Великі Межирічі-Рівне-Клевань-Базальтове-Олика-це основні "точки" маршруту,а "поміж ними" ще були:
Станіславчик-Лопатин-Птича-Верхів-Мізоч-Гоща і фото "на зумі")).
Одним словом все(ну,або майже все)пройшло за планом,всім зацікавленим пропоную вищевикладений маршрут(розраховано на три дні).



А тим часом ми все в дорозі.Їдучи з Рівного до Луцька,недоїжджаємо до останнього близько 30км і повертаємо ліворуч,а там ще десь7км рівною,встеленою старою бруківкою,дорогою,з навислими над нею деревами,що наче створюють живий зелений коридор,і ми опиняємось в одному з цікавіших містечок Волині-Олиці.
Дорога до Олики


Щодо походження назви поселення існує декілька версій,але жодна з них ні історично ні документально не обгрунтована(це і версія що повязує Олику з вільхою,і походження від тюркського слова "алока"-"яр",і повязування містечка із личаками,які нібито плели і продавали на величезному колись взуттєвому базарі).
Перша ж задокументована згадка про Олику міститься в Іпатіївському літописі,і фіксує вона дату-1149р.
Романтичний коридор..


У свої кращі часи Олика відігравала велику роль у житті Галицько-Волинського та Литовського князівства,а з часом-і Польського королівства.
Троїцький костел(1635-40рр)


У 1450р литовським гетьманом Петром Білим в Олиці будується найстаріший(на даний час)на Волині костел Св.Петра (в інших джерелах - Петра і Павла), в якому встигли ще погосподарювати ще й  кальвіністи - послідовники протестантської віри, до якої навернувся був і хазяїн Олики Микола Радзівілл Чорний.
Троїцький костел.Елементи декору:
а)ангели не криші


б)головний фасад.Бог(?)


в)головний фасад


г)головний фасад.Двоє із чотирьох святх(Войцех,Петро,Павло і Станіслав)


У 15ст Олика стає власністю Радзивіллів,а в 1564р-отримує Магдебурзьке право.Цього ж року завершується будівництво резиденції Радзивіллів.
Троїцький костел


Розміщувалась резиденція на рівнинній місцині селища,в оточенні заболочених лук,і належить до найдавніших бастіонних укріплень на волинських землях.
Троїцький костел


Внутрішнє подвір’я цього квадратного замку з дозорними вежами та черепичним дахом по периметру оточене чотирма корпусами-палацами, які з’єднані прибудовами та переходами. Тому невипадково його часто називають українським Версалем. Цьому замку заздрила уся Західна Європа з її благополуччям і розкішшю.
Одних лише світлиць у ньому було 365!
Розпяття на стіні Троїцького костелу


Власне, це один із перших в Україні бастіонних замків. Оточений з трьох боків ровом. Через нього був збудований міст до брами, який піднімався на ніч. Запроваджувалася комендантська година.
Замок був неприступний, пережив багато облог. Його не могли взяти ні татари, ні турки, ні козаки Богдана Хмельницького. Гарнізон з вісімнадцятьма гарматами так і залишився непереможеним. Проте згодом замок втратив своє бойове значення.
Троїцький костел


16-ти метрова дзвіниця поряд з костелом


Декор дзвіниці:лев та "ріг достатку"


Одночасно з перебудовою замку Станіслав Радзивілл у 1635-45рр за проектом архітекторів Бенедетто Моллі та Джованні Маліверна будує костел Святої Трійці.
Троїцький костел із мурованою стіною та бічною вежею


У цьому ж костелі згодом й поховано самого фундатора та інших членів родини Радзивіллів-у підвалі знаходилась крипта.
У 17ст тут діяла колегія-філія духовної академії в Замості.Костел вважався одним із найкрасивіших на території Польщі.Львівський скульптор Мельхіор Ампелі надав костелу особливої пишності, виконавши декор зі скульптур святих та різьби. Його фасад прикрашають дві скульптури у папському вбранні. А з висоти дивиться сам Господь.
Троїцький костел


Костел був оточений стіною, від якої залишилися кутові вежі-каплиці. Чотирьохчастинна квадратна дзвіниця заввишки, здається, з дев'ятиповерховий будинок. З двох сторін фасаду біля основи башточок видно циферблати старовинних годинників. Всередині, десь зверху біля самих вікон видно алебастрові фігури ангелів, що летять . Для облицювання храму колись використовували п'ять видів мармуру, який привозили з Італії.
Незважаючи на руйнування, яким будівля зазнала в радянські часи (тут розміщувався склад), храм досі справляє незабутнє враження.
Троїцький костел


У 18ст замок грунтовно втрачає свої оборонні функції.Його перебудовує несвізький князь Михайло Казимир на свою резиденцію згідно з архітектурними канонами італійського стилю palazzo in fortezza. Перебудова тривала до 1760р.Головною будівлею укріпленого комплексу став оновлений триповерховий палац.
Костел Св.Петра і Павла(1450(?))


Костел Св.Петра і Павла(1450(?))


Костел Св.Петра і Павла(1450(?)) Елементи декору


Під час війни з французами(1812р) у палаці влаштували військовий шпиталь, який проіснував аж до 1837 року.
Замкові мури.Бастіон


Останній прямий нащадок князя Миколи Чорного Домінік Радзівіл (1786-1813) був полковником наполеонівської армії, утримував польський кавалерійський полк. За участь у антиросійській військовій кампанії його позбавили можливості користуватися маєтком в Олиці.
Князь Адам Чарторийський добився у царя Олександра І, щоб замок повернули Радзівілам, - він залишався їхньою власністю аж до встановлення радянської влади у 1939 році.
Замок.Вїздна брама


Починаючи з 1883р,протягом 30-ти років у замку проводились ремонтні роботи(під керівництвом відомого архітектора,автора будівлі Львівського оперного театру-Зигмунда Горголевського)
Замок.Господарська будівля


Після падіння Польщі у 1939р Олика входить до складу УССР.
Одразу після приходу до міста Червоної Армії комуністи пограбували всі багатства палацу,спалили родинну бібліотеку Радзивіллів,спаплюжили усипальницю.Врятовано було лише декілька живописних полотен.
У кімнатах палацу розмістилась конюшня.
Вїзд на замкове подвіря


У самому ж замку з сер.50-их років розмістилася Волинська психіатрична лікарня №2 яка існує тут і донині,тому ніщо не нагадує про те, що тут було 365 світлиць. На брамі знищено індекси до астрономічних компасів (напис 1737 року), втрачено статуї богоматері та св. Михайла з крилами, балкон з балюстрадою, який спирався на аркадну галерею. Рови на колишніх першій та другій лініях оборони поросли деревами...(частина інформації взята з http://www.citylife.com.ua/ та http://thisisukraine.org/index.php)
Годинникова вежа замку


Замок в Олиці.Панорама:
а)


б)


Вїздні ворота(зсередини)


От так,про "три кити" на яких базується туристична привабливість Олики ми довідались,а зараз про решту "цікавинок" цього містечка.
Цікавий аптечний пункт(на даний час)перед вїздом на територію замку(лікарні)


Адмінбудівля(1901р),зараз,якщо не помиляюсь-жіноча тюрма


Церква Святої Трійці(1886р)


Церква Святої Трійці(1886р) збудована замість знищеного пожежею у 1871р попереднього храму.Святиня є памяткою архітектури місцевого значення.
Церква Святої Трійці(1886р)


Свято-Стрітенська церква (1784р)


Перша церква була дерев'яною. За фундації князя Казимира-Михайла Радзивілла  у 1727році поруч із Луцькою брамою,в історичному передмісті Олики-Залісочному було зведено парафіяльний храм, так звана церква «на могилках», яка за півстоліття потому була знищена пожежею. На цьому ж місці обіч шляху у 1784р.вже на кошти парафіян місцевими майстрами було побудовано кам'яну церкву Стрітення Господнє.
Свято-Стрітенська церква (1784р)


За даними церковного літопису,храм має товщину стін близько чотирьох метрів, що, вочевидь, було продиктовано розташуванням храму обіч тракту. Споруда виконувала й оборонні функції.В єдиний комплекс із храмом входить і дерев'яна двоярусна дзвіниця(1806р)
Дзвіниця(1806р)


Гріх також не згадати і про Луцьку браму,яка знаходиться через дорогу і виконує у наш час жливу місію"-в її приміщенні розмістився магазин...

храми, замок, мандрівки, дзвіниця, Олика, палац, Волинь

Previous post Next post
Up