Недeля 16 по Пятидесятнице, перед Воздвижением. Попразднство Рождества Богородицы. УТРЕНЯ КАНОН

Sep 22, 2023 22:29


24 сентября́ 2023 гóда. Недéля 16 по Пятидеся́тнице, пéред Воздвúженiем. Попрáзднство Рождествá Пресвятóй Богорóдицы. Прп. Сiлуáна Афóнскаго. Глас 7. Воскрéсная прáздничная слýжба для домáшнего (келéйнаго) совершéнiя. Слýжба мiрскúм чúном. Послéдованiе ýтрени (канóн)

Начало зри здесь ( велúкая вечéрня) и здесь ( ýтреня)

ПСАЛОМ ИЗБРАННЫЙ

Терпя́ потерпéх Гóспода, и внят ми, и услы́ша моли́тву мою́:/ Постáви на кáмени нóзе мои́, и испрáви стопы́ моя́./ Се удали́хся бéгая, и водвори́хся в пусты́ни./ Уподóбихся нея́сыти пусты́нней./ Бдех, и бых я́ко пти́ца осóбящаяся на зде./ Колéна моя́ изнемогóста от пóста:/ И плоть моя́ измени́ся елéа рáди./ Слезáми мои́ми постéлю мою́ омочý./ Я́ко обыдóша мя пси мнóзи, сонм лукáвых одержáша мя./ Напрягóша лук свой вещь гóрьку:/ Состреля́ти в тáйных непорóчнаго./ Предзрéх Гóспода предо мнóю вы́ну, я́ко одеснýю менé есть, да не подви́жуся./ Вси язы́цы обыдóша мя, и И́менем Госпóдним противля́хся им./ Благословéн Госпóдь, И́же не дадé нас в лови́тву зубóм их:/ Да исповéдятся Тебé, Гóсподи, вся делá Твоя́:/ И преподóбнiи Твои́ да благословя́т Тя./ И увéдите, я́ко удиви́ Госпóдь преподóбнаго Своегó./ И утруди́ся во век, и жив бýдет до концá./ Храни́т Госпóдь дýши преподóбных Свои́х./ Восхвáлятся преподóбнiи во слáве, и возрáдуются на лóжах свои́х./ Честнá пред Гóсподем смерть преподóбных Егó.// Пóйте Гóсподеви преподóбнiи Егó, и исповéдайте пáмять святы́ни Егó, во всех лю́дех чудесá Егó.



Хор: Величáем Тя,/ преподóбне óтче Сiлуáне,/ и чтим святýю пáмять твою́,/ настáвниче монáхов// и собесéдниче áнгелов.

ТРОПАРИ ВОСКРЕСНЫЕ, ГЛАС 5

Благословéн есù, Гóсподи,/научù мя оправдáнiем Твоúм. (Пс.118:12)

Áнгельскiй собóр удиви́ся,/ зря Тебè в мéртвых вмени́вшася,/ смéртную же, Спáсе, крéпость разори́вша,/ и с Собóю Адáма воздви́гша,/ и от áда вся свобóждша.

Благословéн есù, Гóсподи,/научù мя оправдáнiем Твоúм.

Почтó ми́ра с ми́лостивными слезáми,/ о учени́цы, растворя́ете?/ Блистáяйся во грóбе Áнгел мvронóсицам вещáше:/ ви́дите вы гроб и уразумéйте,/ Спас бо воскрéсе от грóба.

Благословéн есù, Гóсподи,/научù мя оправдáнiем Твоúм.

Зелó рáно мvронóсицы течáху/ ко грóбу Твоемý рыдáющiя,/ но предстá к ним Áнгел и речè:/ рыдáнiя врéмя престá, не плáчите,/ воскресéнiе же апóстолом рцы́те.

Благословéн есù, Гóсподи,/научù мя оправдáнiем Твоúм.

Мvронóсицы жены́ с ми́ры пришéдшiя/ ко грóбу Твоемý, Спáсе, рыдáху,/ Áнгел же к ним речè, глагóля:/ что с мéртвыми живáго помышля́ете?/ Яко Бог бо, воскрéсе от грóба.

Слáва Ѻтцý и Сы́ну и Святóму Дýху.

Трóичен: Поклони́мся Ѻтцý/ и Егó Сы́нови, и Святóму Дýху,/ Святéй Трóице во еди́ном существè,/ с Серафíмы зовýще:/ Свят, Свят, Свят еси, Гóсподи.

И ны́не и прúсно и во вéки векóв. Амúнь.

Богорóдичен: Жизнодáвца рóждши,/ грехá, Дéво, Адáма избáвила еси,/ рáдость же Éве/ в печáли мéсто подалá еси,/ пáдшiя же от жи́зни/ к сей напрáви/ из Тебè воплоти́выйся Бог и Человéк.

Чтец: Аллилýїа, аллилýїа, аллилýїа, слáва Тебè Бóже. (3 рáза)

Гóсподи, поми́луй. (3 рáза)

Слáва Ѻтцý и Сыну и Святóму Дýху, и ныне и при́сно и во вéки векóв. Аминь.

Ипакоù воскрéсны, глас 7: И҆́же наш зрак воспрiéмый,/ и претерпéвый Крест плóтски,/ спаси́ мя воскресéнiем Твои́м Хрiстé Бóже,// я́ко Человеколю́бец.

СЕДАЛЬНЫ ПО ПОЛИЕЛЕИ

Глас 4 (по 1‑м стiхослóвiи): Гóры и хóлми, взыгрáйте, пусты́ня Афóнская, возвесели́ся,/ днесь бо оби́тель цели́теля безсрéбреннаго, ýтренюющи, песнь принóсит Влады́це:/ воспóйте Гóсподеви песнь нóву, я́ко ди́вна сотвори́ Госпóдь,/ возведé от нас к Едéму гóрнему моли́твенника за мир неусы́пна,// Сiлуáна богомýдраго.

Глас 4 (по 2‑м стiхослóвiи): Погрéбл еси́ страстéй востáнiе умерщвлéнiем плóти, преподóбне óтче,/ рáдость жи́зни безконéчныя по смéрти прiя́л еси́,/ тéмже днесь Хрiстóва Цéрковь прáзднует твою́ досточýдную пáмять,// отцéв Афóнских украшéнiе.

Слáва Ѻтцý и Сы́ну и Святóму Дýху.

Седáлен прп. Сiлуáна по полiелéе, глас 1: От ю́ности на гóру безстрáстiя возшéл еси́,/ и, я́ко ветвь мáсличная кóрене земли́ Росси́йския,/ в пусты́ни Афóнстей житiéм непорóчным процвéл еси́, преди́вне óтче Сiлуáне,/ и, я́ко нóвый тайнови́дец, благодáть боговéденiя стяжáл еси́,/ и дерзновéнiем Илiины́м ко Гóсподу взывáл еси́:// Гóсподи, спаси́ мир, во зле обуревáемый.

И ны́не и прúсно и во вéки векóв, амúнь.

Богорóдичен из Минéи, глас тóйже: Настáви нас на путь покая́нiя,/ уклóньшихся к безпýтiем зол и Преблагáго прогнéвавших Гóспода,/ Неискусобрáчная Преблагословéнная Мáти,// ми́ра всегó и Гóры Афóнскiя надéждо непререкáемая.

СТЕПЕННА, ГЛАС 7

1 АНТИФОН

Хор: Плен Сióнь от лéсти обратúв,/ и менé Спáсе, оживù,// изимáя рабóтныя стрáсти. (Двáжды)

В юг сéяй скóрби пóстныя со слéзами,// сей рáдостныя пóжнет рукоя́ти присноживопитáнiя. (Двáжды)

Слáва Ѻтцý и Сы́ну и Святóму Дýху.

Святы́м Дýхом истóчник Божéственных сокрóвищ,/ от Негóже премýдрость, рáзум, страх:// Томý хвалá и слáва, честь и держáва.

И ны́не и прúсно и во вéки векóв. Амúнь.

Святы́м Дýхом истóчник Божéственных сокрóвищ,/ от Негóже премýдрость, рáзум, страх:// Томý хвалá и слáва, честь и держáва.

2 АНТИФОН

Áще не Госпóдь созúждет дом душéвный, всýе труждáемся:// рáзве бо Тогó ни дея́нiе, ни слóво совершáется. (Двáжды)

Плодá чрéвна, святíи духодви́жно прозябáют// отéческая предáнiя, сыноположéнiя. (Двáжды)

Слáва Ѻтцý и Сы́ну и Святóму Дýху.

Святы́м Дýхом, вся́ческая éже бы́ти и҆́мут:/ прéжде бо всех Бог, всех Госпóдьство,// свет непристýпен, живóт всех.

И ны́не и прúсно и во вéки векóв. Амúнь.

Святы́м Дýхом, вся́ческая éже бы́ти и҆́мут:/ прéжде бо всех Бог, всех Госпóдьство,// свет непристýпен, живóт всех.

3 АНТИФОН

Боя́щiися Гóспода, путù животá обрéтше,// ны́не и прúсно ублажáются слáвою нетлéнною. (Двáжды)

Óкрест трапéзы твоея́, я́ко стéблiе ви́дя исчáдiя твоя́,// рáдуйся и весели́ся, приводя́ сiя́ Хрiстóви пастыреначáльнику. (Двáжды)

Слáва Ѻтцý и Сы́ну и Святóму Дýху.

Святы́м Дýхом глубинá даровáнiй,/ богáтство слáвы, судéб глубинá вéлiя:// единослáвен Отцý, и Сы́ну, служи́мь бо.

И ны́не и прúсно и во вéки векóв. Амúнь.

Святы́м Дýхом глубинá даровáнiй,/ богáтство слáвы, судéб глубинá вéлiя:// единослáвен Отцý, и Сы́ну, служи́мь бо.

ПРОКИМЕН

Чтец: Прокíмен, глас седьмы́й, псалóм Давíдов: Воскресни́, Гóсподи Бóже мой, да вознесéтся рукá Твоя́, не забýди убóгих Твои́х до концá. (Пс.9:33)

Хор: Воскреснù, Гóсподи Бóже мой, да вознесéтся рукá Твоя́,// не забýди убóгих Твоúх до концá.

Чтец: Исповéмся Тебé Гóсподи всем сéрдцем мои́м, повéм вся чудесá Твоя́.(Пс.9:2)

Хор: Воскреснù, Гóсподи Бóже мой, да вознесéтся рукá Твоя́,// не забýди убóгих Твоúх до концá.

Чтец: Воскресни́, Гóсподи Бóже мой, да вознесéтся рукá Твоя́.

Хор: Не забýди убóгих Твоúх до концá.

Чтец: Гóсподу помóлимся.

Хор: Гóсподи, помúлуй.

Слáва Отцý и Сы́ну и Святóму Дýху, и ны́не и прúсно и во вéки векóв, амúнь.

Чтец: Вся́кое дыхáнiе да хвáлит Гóспода. (Пс.150:6)

Хор: Всякое дыхáнiе да хвáлит Гóспода.

Чтец: Хвали́те Бóга во святы́х Егó, хвали́те Егó во утвержéнiи си́лы Егó.(Пс.150:1)

Хор: Всякое дыхáнiе да хвáлит Гóспода.

Чтец:Вся́кое дыхáнiе.

Хор: Да хвáлит Гóспода.

ЕВАНГЕЛИЕ

Чтец: От Лукѝ Святáго Евáнгелiя чтéнiе.

Хор: Слáва Тебè, Гóсподи, слáва Тебè.

(Лк.зач.113) Во врéмя óно Петр востáв течé ко грóбу, и прини́к ви́де ри́зы еди́ны лежáща: и оты́де, в себé дивя́ся бы́вшему. И се два от них бéста идýща в тóйже день в весь, отстоя́щу стáдiй шестьдеся́т от Iерусали́ма, éйже и҆́мя Еммаýс: и та бесéдоваста к себé о всех сих приклю́чшихся. И бысть бесéдующема и҆́ма и совопрошáющемася, и Сам Iисýс прибли́жився идя́ше с ни́ма: óчи же ею́ держáстеся, да Егó не познáета. Речé же к ни́ма: что суть словесá сiя́, о ни́хже стязáетася к себé идýща, и естá дря́хла? Отвещáв же еди́н, емýже и҆́мя Клеóпа, речé к Немý: Ты ли еди́н пришлéц есѝ во Iерусали́м, и не увéдел есѝ бы́вших в нем во дни сiя́? И речé и҆́ма: кíих? Óна же рéста емý: я́же о Iисýсе Назаряни́не, и҆́же бысть Муж Прорóк, си́лен дéлом и слóвом пред Бóгом и всéми людьмѝ: кáко предáша Егó архiерéи и кня́зи нáши на осуждéнiе смéрти, и распя́ша Егó: мы же надéяхомся, я́ко Сей есть хотя́ избáвити Iзрáиля: но и над всéми си́ми, трéтiй сей день есть днесь, отнéлиже сiя́ бы́ша. Но и жены́ нéкiя от нас ужаси́ша ны, бы́вшыя рáно у грóба: и не обрéтша телесé Егó, прiидóша, глагóлюща, я́ко и явлéнiе Áнгел ви́деша, и҆́же глагóлют Егó жи́ва. И идóша нéцiи от нас ко грóбу, и обрéтоша тáко, я́коже и жены́ рéша: Самогó же не ви́деша. И Той речé к ни́ма: о несмы́сленная и кóсная сéрдцем, éже вéровати о всех, я́же глагóлаша прорóцы: не сiя́ ли подобáше пострадáти Хрiстý и вни́ти в слáву свою́? И начéн от Моисéа и от всех прорóк, сказáше и҆́ма от всех писáнiй я́же о Нем. И прибли́жишася в весь, в ню́же идя́ста: и Той творя́шеся далечáйше итѝ. И нуждáста Егó, глагóлюща: обля́зи с нáма, я́ко к вéчеру есть, и приклони́лся есть день. И вни́де с ни́ма облещѝ. И бысть я́ко возлежé с ни́ма, и прiи́м хлеб благословѝ, и преломи́в дая́ше и҆́ма. Óнема же отверзóстеся óчи, и познáста Егó: и Той неви́димь бысть и҆́ма. И рекóста к себé: не сéрдце ли нáю горя́ бе в нáю, егдá глагóлаше нáма на путѝ и егдá скáзоваше нáма писáнiя? И востáвша в той час, возврати́стася во Iерусали́м, и обретóста совокýпленны единагонáдесяте и и҆́же бя́ху с ни́ми, глагóлющих, я́ко вои́стинну востá Госпóдь и яви́ся Сíмону. И та повéдаста, я́же бы́ша на путѝ, и я́ко познáся и҆́ма в преломлéнiи хлéба.

[Русский синодальный перевод]Но Петр, встав, побежал ко гробу и, наклонившись, увидел только пелены лежащие, и пошел назад, дивясь сам в себе происшедшему. В тот же день двое из них шли в селение, отстоящее стадий на шестьдесят от Иерусалима, называемое Эммаус; и разговаривали между собою о всех сих событиях. И когда они разговаривали и рассуждали между собою, и Сам Иисус, приблизившись, пошел с ними. Но глаза их были удержаны, так что они не узнали Его. Он же сказал им: о чем это вы, идя, рассуждаете между собою, и отчего вы печальны? Один из них, именем Клеопа, сказал Ему в ответ: неужели Ты один из пришедших в Иерусалим не знаешь о происшедшем в нем в эти дни? И сказал им: о чем? Они сказали Ему: что было с Иисусом Назарянином, Который был пророк, сильный в деле и слове пред Богом и всем народом; как предали Его первосвященники и начальники наши для осуждения на смерть и распяли Его. А мы надеялись было, что Он есть Тот, Который должен избавить Израиля; но со всем тем, уже третий день ныне, как это произошло. Но и некоторые женщины из наших изумили нас: они были рано у гроба и не нашли тела Его и, придя, сказывали, что они видели и явление Ангелов, которые говорят, что Он жив. И пошли некоторые из наших ко гробу и нашли так, как и женщины говорили, но Его не видели. Тогда Он сказал им: о, несмысленные и медлительные сердцем, чтобы веровать всему, что предсказывали пророки! Не так ли надлежало пострадать Христу и войти в славу Свою? И, начав от Моисея, из всех пророков изъяснял им сказанное о Нем во всем Писании. И приблизились они к тому селению, в которое шли; и Он показывал им вид, что хочет идти далее. Но они удерживали Его, говоря: останься с нами, потому что день уже склонился к вечеру. И Он вошел и остался с ними. И когда Он возлежал с ними, то, взяв хлеб, благословил, преломил и подал им. Тогда открылись у них глаза, и они узнали Его. Но Он стал невидим для них. И они сказали друг другу: не горело ли в нас сердце наше, когда Он говорил нам на дороге и когда изъяснял нам Писание? И, встав в тот же час, возвратились в Иерусалим и нашли вместе одиннадцать апостолов и бывших с ними, которые говорили, что Господь истинно воскрес и явился Симону. И они рассказывали о происшедшем на пути, и как Он был узнан ими в преломлении хлеба.(Лк.24:12-35)

Хор: Слáва Тебè, Гóсподи, слáва Тебè.

Воскресéнiе Хрїстóво ви́девше, поклони́мся Святóму Гóсподу Iисýсу, еди́ному безгрéшному, Крестý Твоемý покланя́емся, Хрїстè, и святóе Воскресéнiе Твоé поéм и слáвим: Ты бо еси́ Бог наш, рáзве Тебè инóго не знáем, и҆́мя Твоè именýем. Прiиди́те вси вéрнiи, поклони́мся Святóму Хрїстóву Воскресéнiю: се бо прiи́де Крестóм рáдость всемý мíру. Всегдá благословя́ще Гóспода, поéм Воскресéнiе Егó: распя́тiе бо претерпéв, смéртiю смерть разруши́.

Псалом 50

Поми́луй мя, Бóже, по вели́цей ми́лости Твоéй, и по мнóжеству щедрóт Твоих очи́сти беззакóнiе моé. Наипáче омы́й мя от беззакóнiя моегó, и от грехá моегó очи́сти мя. Яко беззакóнiе моé аз знáю и грех мой прéдо мнóю есть выну. Тебе Единому согреши́х, и лукáвая пред Тобóю сотвори́х; яко да оправди́шися во словесéх Твоих и победи́ши, внегдá суди́ти Ти. Се бо в беззакóнiих зачáт есмь, и во гресéх родѝ мя мáти моя. Се бо и҆́стину возлюби́л есѝ, безвéстная и тáйная премýдрости Твоея яви́л ми есѝ. Окропи́ши мя иссóпом и очи́щуся, омы́еши мя, и пáче снéга убелюся. Слýху моемý дáси рáдость и весéлiе, возрáдуются кóсти смирéнныя. Отвратѝ лицé Твоé от грех мои́х, и вся беззакóнiя моя очи́сти. Сéрдце чи́сто сози́жди во мне, Бóже, и дух прав обновѝ во утрóбе моéй. Не отвéржи менé от лицá Твоегó, и Дýха Твоегó Святáго не отымѝ от менé. Воздáждь ми рáдость спасéнiя Твоегó, и Дýхом Влады́чним утвердѝ мя. Научý беззакóнныя путéм Твоим, и нечести́вiи к Тебé обратятся. Избáви мя от кровéй, Бóже, Бóже спасéнiя моегó, возрáдуется язык мой прáвде Твоéй. Гóсподи, устнé мои отвéрзеши, и устá моя возвестя́т хвалý Твою́. Яко áще бы восхотéл еси жéртвы, дал бых ýбо, всесожжéнiя не благоволи́ши. Жéртва Бóгу дух сокрушéн, сéрдце сокрушéнно и смирéнно Бог не уничижи́т. Ублажѝ, Гóсподи, благоволéнiем Твои́м Сióна, и да сози́ждутся стéны Iерусали́мскiя. Тогдá благоволи́ши жéртву прáвды, возношéнiе и всесожегáемая; тогдá возложáт на олтáрь Твой тельцы́.

Слáва Ѻтцý и Сы́ну и Святóму Дýху.

глас 6: Моли́твами апóстолов,/ Ми́лостиве, очи́сти// мнóжество согрешéнiй нáших.

И ны́не и прúсно и во вéки векóв. Амúнь.

Моли́твами Богорóдицы,/ Ми́лостиве, очи́сти// мнóжество согрешéнiй нáших.

Таже, глас 6: Поми́луй мя, Бóже,/ по вели́цей ми́лости Твоéй, / и по мнóжеству щедрóт Твои́х,/ очи́сти беззакóнiе моè. (Пс.50:3)

Стiхúра, глас 6: Воскрéс Iисýс от грóба,/ я́коже проречè,/ дадé нам живóт вéчный// и вéлiю ми́лость.

Гóсподи, поми́луй. (12 раз)

Слáва Ѻтцý и Сы́ну и Святóму Дýху, и ны́не и прúсно и во вéки векóв, амúнь.

КАНОН ВОСКРЕСНЫЙ, ГЛАС 7

(совмещéнный с пéрвым канóном Рождествá Богорóдицы (глас 2) и канóном преподóбнаго Сiлуáна Афóнскаго, глас 5)

ПЕСНЬ 1

Iрмóс: Мáнiем Твоúм/ на земны́й óбраз преложúся/ прéжде удоборазливáемое/ воднóе естествó, Гóсподи./ Тéмже немóкренно пешешéствовав Iзрáиль,// поéт Тебè песнь побéдную.

Хор (припéв): Слáва, Гóсподи, Святóму Воскресéнiю Твоемý.

Чтец (тропáрь): Осуди́ся смéртное мучи́тельство дрéвом,/ непрáведною смéртiю осуждéну Ти, Гóсподи:/ отню́дуже князь тьмы Тебé не одолéв,// прáведно изгнáн бысть.

Хор: Слáва, Гóсподи, Святóму Воскресéнiю Твоемý.

Чтец: Ад Тебé прибли́жися,/ и зубы́ не возмóг стéрти тéло Твоé,/ челюстьми́ сокруши́ся./ Отню́дуже Спáсе, болéзни разрýш смéртныя,// воскрéсл еси́ триднéвен.

Хор: Пресвятáя Богорóдице, спасù нас.

Богорóдичен: Разреши́шася болéзни прамáтере Éвы:/ болéзни бо избежáвше, неискусомýжно родилá еси́.// Отню́дуже я́ве Богорóдицу, Пречи́стая, вéдуще Тя, вси слáвим.

Канон Рождества Богородицы, глас 2 (первый)

Хор: Пресвятáя Богорóдице, спасù нас.

Чтец: Гряди́те, вéрнiи, Дýхом Божéственным рáдующеся,/ Ю́же от неплóдове днесь пришéдшую человéков на спасéнiе// Приснодéву Отрокови́цу пéсньми почти́м. (Двáжды)

Хор: Пресвятáя Богорóдице, спасù нас.

Чтец: Рáдуйся, Чи́стая, Мáти и Рабó Хрїстá Бóга,/ Я́же пéрвому Ходáтаица блажéнству,// человéческiй род, Тя вси достóйно пéсньми слáвим.

Хор: Пресвятáя Богорóдице, спасù нас.

Чтец: Жи́зни раждáется днесь мост,/ и҆́мже человéцы, воззвáнiе падéнiя, еже от áда, обрéтшiи,// Хрїстá Живнодáвца пéсньми прославля́ют.

Канон прп. Силуана Афонского, глас 5

Хор: Преподóбне óтче Сiлуáне, молù Бóга о нас.

Чтец: Умá чистотóю зовý Мáтере Гóспода Сил внéмляй,/ змíя, грех пораждáющаго, изрыгнýл есѝ,/ и взыгрáся дух твой о Бóзе Спáсе твоéм, боголюби́ве óтче Сiлуáне,// Егóже молѝ о чтýщих пáмять твою́. (Двáжды)

Хор: Преподóбне óтче Сiлуáне, молù Бóга о нас.

Чтец: К тебè, крест твой взéмшему и на гóру безстрáстiя возшéдшему,/ припáдающе, мóлимся, всеблажéнне:/ воспламенѝ сердцá нáша ко всех лю́бящему Бóгу,// плáменем любвè твоея́, в горéнiи неугасáющем.

Хор: Преподóбне óтче Сiлуáне, молù Бóга о нас.

Чтец: Егóже возлюбѝ душá твоя́, Семý увéрился есѝ,/ и к Немý Еди́ному прилепи́лся есѝ, боголю́бче,/ и си́це искуси́теля злолукáваго душѝ твоея́ покори́л есѝ,// трудóм, бдéнiем, смирéнiем и слéзною моли́твою сегó посрамля́я.

Слáва Ѻтцý и Сы́ну и Святóму Дýху.

Тропáрь: Гóсподи Сил, освящáяй вся́каго человéка, грядýщаго в мiр,/ даждь слóво хвалéнiя устóм мои́м,/ да превознесý Трисвятóе и́мя Твоè, ди́вно во святы́х Твои́х почивáющее,// с ни́миже и Сiлуáн, возлю́бленный Твой, мóлит Тя о душáх нáших.

И ны́не и прúсно и во вéки векóв. Амúнь.

Богорóдичен: Скóрбных наведéнiя обуревáют убóгую мою́ дýшу,/ и напáстей óблацы моè покрывáют сéрдце, Богоневéсто,/ но, Свет рóждшая Божéственный и превéчный,// возсiя́й мне свет рáдости, моли́твами Сiлуáна, угóдника Твоегó.

Катавáсiя (глас 8): Крест начертáв, Моисéй/ впря́мо жезлóм Чермнóе пресечè,/ Iзрáилю пешеходя́щу;/ тóже обрáтно фараóновым колесни́цам, удáрив, совокупѝ,/ вопрекѝ написáв непобеди́мое орýжiе.// Тем Хрїстý пои́м, Бóгу нáшему, я́ко прослáвися.

ПЕСНЬ 3

Iрмóс: В начáле Небесá/ всесúльным Слóвом Твоúм утверждéй Гóсподи Спáсе,/ и Вседéтельным и Бóжiим Дýхом,/ всю сúлу их,/ на недвúжимем мя кáмени// исповéданiя Твоегó утвердù.

Хор: Слáва, Гóсподи, Святóму Воскресéнiю Твоемý.

Чтец: Ты возшéд на дрéво,/ о нас болéзнуеши вóлею, благоутрóбне Спáсе,/ и терпи́ши я́зву, примирéнiя ходáтайственну, и спасéнiя вéрным:// éюже Твоемý, Ми́лостиве, вси примири́хомся Роди́телю.

Хор: Слáва, Гóсподи, Святóму Воскресéнiю Твоемý.

Чтец: Ты мя очи́стив от я́звы,/ душéю уя́звленнаго змíевым угрызéнiем, Хрїстé,/ и показáл еси́ свет, во тьме дрéвле мне слежáщу и во тлéнiи:// Крестóм бо во ад сошéд, менé совоскреси́л есѝ.

Хор: Пресвятáя Богорóдице, спасù нас.

Богорóдичен: Неискусомýжныя Твоея́ Мáтере мольбáми/ мир мíрови подáждь, Спáсе,// и несказáнныя Твоея́ слáвы славослóвящiя Тя сподóби.

Глас 2

Хор: Пресвятáя Богорóдице, спасù нас.

Чтец: Непорóчно Бóгу пожи́вшiи,/ всех роди́сте Спасéнiе,/ богомýдрiи роди́теле// Зижди́теля Рóждшiя и Бóга нáшего. (Двáжды)

Хор: Пресвятáя Богорóдице, спасù нас.

Чтец: Всем жизнь источáяй Госпóдь/ от неплóдове произведé Дéву,/ в Ню́же всели́тися извóли,// и по Рождествé сохрани́в нетлéнну.

Хор: Пресвятáя Богорóдице, спасù нас.

Чтец: Áннин плод, Марíю, днесь,/ Грозд рóждшую живонóсный,/ я́ко Богорóдицу воспои́м,// Предстáтельницу же всех, и Помóщницу.

Глас 5

Хор: Преподóбне óтче Сiлуáне, молù Бóга о нас.

Чтец: Кто исповéсть страдáнiя души́ твоея́, преподóбне Сiлуáне,/ егдá дух злóбы поднебéсныя претя́ше ти,/ от Гóспода удали́ти дýшу твою́ зложелáя?// Сетéй сегó лукáваго избáви и нас, моли́твенниче о всей вселéнней. (Двáжды)

Хор: Преподóбне óтче Сiлуáне, молù Бóга о нас.

Чтец: Си́лою терпéнiя и красотóю смирéнiя душá твоя́, всеблажéнне,/ хрáмина Дýху Святóму устрóися, сегó рáди взывáл еси́:/ о лю́дiе, творéнiе Бóжiе, познáйте Творцá// и любóвiю к Немý прилепи́теся.

Хор: Преподóбне óтче Сiлуáне, молù Бóга о нас.

Чтец: Истóчник рáдостей твои́х и средотóчiе мы́слей твои́х/ И́мя Бóга Вы́шняго бысть, óтче Сiлуáне,/ к Немý прилепи́тися и в Нем утверди́тися// моли́твами твои́ми помози́ нам, к тебé прибегáющим.

Слáва Ѻтцý и Сы́ну и Святóму Дýху.

Тропáрь: Гóсподи, Гóсподи, дáруй си́лу Твоея́ благодáти,/ да познáют Тебé вси лю́дiе Дýхом Святы́м,/ взывáем к Тебé уми́льно, я́коже возлю́бленный Твой,// любóвiю к Тебé распаля́емый, Сiлуáн преди́вный.

И ны́не и прúсно и во вéки векóв. Амúнь.

Богорóдичен: Не умолчý вопи́ти яснéйше вели́чiя Твоя́:/ áще бо не Ты, Отрокови́це,/ всегдá предстоя́ла, моля́щи о мне Сы́на Твоегó,// кто бы толи́кiя бýри и лю́тых бед избáвил мя?

Катавáсiя (глас 8): Жезл во óбраз тáйны прiéмлется,/ прозябéнiем бо предразсуждáет свящéнника;/ неплодя́щей же прéжде Цéркви/ ны́не процветè Дрéво Крестá// в держáву и утверждéнiе.

Гóсподи, поми́луй. (Трúжды)

Слáва Ѻтцý и Сыну и Святóму Дýху, и ны́не и при́сно и во вéки векóв, аминь.

Кондáк Рождествá Богорóдицы, глас 4: Iоакíм и Áнна поношéнiя безчáдства/ и Адáм и Éва от тли смéртныя свободи́стася, Пречи́стая,/ во святéм рождествé Твоéм./ То прáзднуют и лю́дiе Твои́,/ вины́ прегрешéнiй избáвльшеся,/ внегдá звáти Ти:// неплóды раждáет Богорóдицу и Питáтельницу Жи́зни нáшея.

Íкос: Моли́тва кýпно и воздыхáнiе неплóдства и безчáдства Iоакíма же и Áнны благопрiя́тное/ и во ýши Госпóдни вни́де, и прозябé плод живонóсен мíру./ Ов бо моли́тву на горé творя́ше, óва же в садé поношéнiе ношáше,// но с рáдостiю неплóды раждáет Богорóдицу и Питáтельницу Жи́зни нáшея.

Кондáк прп. Сiлуáна, глас 2: Смиренномýдрiя исповéдниче преди́вный/ и человеколю́бiя Дýхом Святы́м согревáемая добрóто,/ Бóгу возлю́бленне Сiлуáне,/ о пóдвизе твоéм Цéрковь Россíйская рáдуется,/ íноцы же Горы́ Афóнскiя и вси хрїстiáнстiи лю́дiе,/ веселя́щеся, сынóвнею любóвiю к Бóгу устремля́ются./ Егóже моли́ о нас, равноáнгельне боговéдче,// во éже спасти́ся нам, в горéнiи любвé тебé подражáющим.

Íкос: Имéя богáтство благодáти, во éже дýхом на Небесá возведéну бы́ти,/ вои́стину рáдости неизречéнныя сподóбился еси́, óтче преблажéнне Сiлуáне./ Егдá бо, вне образóв мíра, в созерцáнiи безмéрно лю́бящаго Хрїстá Бóга Лицé ви́дети сподóбился еси́,/ тогдá, Дýхом Святы́м укрепля́емь,/ в вертогрáде Преблагословéнныя Богомáтере Томý всеусéрднейше послужи́л еси́./ Егóже моли́, равноáнгельне боговéдче,// во éже спасти́ся нам, в горéнiи любвé тебé подражáющим.

Седáлен прп. Сiлуáна, глас 4: Жáждею по Бóзе возревновáв, óтче наш Сiлуáне, зéмлю отéческую остáвил еси́,/ и со пустыннолю́бцы Горы́ Афóнскiя/ длáни твоя́ порабóтати Гóсподеви всеусéрднейше распростéрл еси́,/ идéже равноáнгельскими труды́ твои́ми вертогрáд Влады́чицы ми́ра преукрáсил еси́/ и, я́ко благовóнiе, Цéркви Вселéнстей возблагоухáл еси́,// лозó виногрáда нóваго, Дýхом Святы́м облагодáтствованная.

Слáва Ѻтцý и Сы́ну и Святóму Дýху, и ны́не и прúсно и во вéки векóв. Амúнь.

Седáлен Попрáзднства, глас 5: Iоакíм и Áнна торжествýют,/ по Бóзе бо достóйно благодáть обретóша/ и роди́ша плод, богопрiя́тен храм,/ Дéву и Чи́стую Мáтерь Бóжiю,/ еди́ну Благословéнную, моля́щуюся непрестáнно// спасти́ся душáм нáшим.

ПЕСНЬ 4

Iрмóс: Óтча нéдра не остáвль,/ и сошéд на зéмлю, Хрїстè Бóже,/ тáйну услы́шах смотрéнiя Твоегó,// и прослáвих Тя, Едúне Человеколю́бче.

Хор: Слáва, Гóсподи, Святóму Воскресéнiю Твоемý.

Чтец: Своя́ плещи́ дав, и҆́же от Дéвы воплóщься, на рáны, рабý прегреши́вшу,/ бiéн бывáет Влады́ка непови́нен,// разрешáя моя́ согрешéнiя.

Хор: Слáва, Гóсподи, Святóму Воскресéнiю Твоемý.

Чтец: Предстоя́в суди́щу судíй законопрестýпных,/ я́ко осуди́мый пови́нен бывáет, и заушáется брéнною рукóю,// создáвый человéка я́ко Бог, и судя́й прáведно земли́.

Хор: Пресвятáя Богорóдице, спасù нас.

Богорóдичен: Я́ко вои́стинну Мáти Бóжiя, Творцá Твоегó и Сы́на моли́,// к спаси́тельному напрáвити мя пристáнищу, Всенепорóчная, слáвнаго Егó хотéнiя.

Глас 2

Хор: Пресвятáя Богорóдице, спасù нас.

Чтец: Воспевáем Тя, Гóсподи,/ вéрным спаси́тельное пристáнище подáвшаго всем,// Тебè Рóждшую. (Двáжды)

Хор: Пресвятáя Богорóдице, спасù нас.

Чтец: Тя, Богоневéсто,/ похвалý всем Хрїстóс яви́ и держáву// пою́щим вéрно Твоè тáинство.

Хор: Пресвятáя Богорóдице, спасù нас.

Чтец: Неискусобрáчная Влады́чице,/ Твои́ми моли́твами избавля́еми прегрешéнiй,// благоразýмно вси Тя ублажáем.

Глас 5

Хор: Преподóбне óтче Сiлуáне, молù Бóга о нас.

Чтец: Я́ко пчелá трудолю́бная, постóм и моли́твою к Бóгу прилежáл еси́/ и Богорóдицу Пречи́стую мiр не оставля́ти слéзно умоля́л еси́,/ óтче преподóбне, не престáй и ны́не о нас моли́тися,// я́ко и́маши дерзновéнiе вéлiе. (Двáжды)

Хор: Преподóбне óтче Сiлуáне, молù Бóга о нас.

Чтец: Клáдязь нóвый благодáти неисчерпáемыя в Горè Афóнстей яви́лся еси́, всеблажéнне,/ из негóже, пáче мéда и сóта,/ слáдость любвè Хрїстóвы Дýхом Святы́м источáется,// éюже в гóрести грехóвней услади́ сердцá нáша.

Хор: Преподóбне óтче Сiлуáне, молù Бóга о нас.

Чтец: Гóсподу, рéкшу: идéже есть сокрóвище вáше, ту бýдет и сéрдце вáше,/ - благоволи́ ýбо, о всеблажéнне, с тобóю Томý взывáти:/ Гóсподи, Дýхом Твои́м Святы́м даждь сéрдцу моемý жáжду,// да никогдáже Тобóю насы́щуся.

Слáва Ѻтцý и Сы́ну и Святóму Дýху.

Тропáрь: Я́ко жéртву благовóнную и непорóчную,/ принеси́ моли́твы твоя́ за ны ко Пресвятéй Трóице, преподóбне óтче наш,/ и ми́лости испроси́ ненави́дящим и враждýющим на нас,// и их и нас избáви от вся́кiя скóрби и печáли.

И ны́не и прúсно и во вéки векóв. Амúнь.

Богорóдичен: Тя, Чи́стую, Тя, Дéву Несквéрную, еди́ну и́мам стéну необори́мую,/ прибéжище, покрóв крéпок, орýжiе спасéнiя,/ не прéзри менè, блýднаго, надéждо ненадéемых,// немощствýющих пóмоще, рáдосте оскорбля́емых и заступлéнiе.

Катавáсiя (глас 8): Услы́шах, Гóсподи,/ смотрéнiя Твоегó тáинство,/ разумéх делá Твоя́// и прослáвих Твоè Божествó.

ПЕСНЬ 5

Iрмóс: Нощь не светлá невéрным Хрїстè,/ вéрным же просвещéнiе в слáдости словéс Твоúх./ Сегó рáди к Тебè ýтренюю,// и воспевáю Твоè Божествó.

Хор: Слáва, Гóсподи, Святóму Воскресéнiю Твоемý.

Чтец: За Твоя́ рабы́ продаéшися, Хрїстé,/ и по лани́те ударéнiе терпи́ши,/ свобóде ходáтайственно пою́щим:// к Тебé ýтренюю, и воспевáю Твоé Божествó.

Хор: Слáва, Гóсподи, Святóму Воскресéнiю Твоемý.

Чтец: Божéственною Твоéю си́лою, Хрїстé,/ нéмощiю плотскóю крéпкаго низложи́л еси́,// и победи́теля мя смéрти, Спáсе, воскресéнiем показáл еси́.

Хор: Пресвятáя Богорóдице, спасù нас.

Богорóдичен: Бóга родилá еси́ Мáти чи́стая,/ воплощéннаго из Тебé боголéпно, Всепéтая:/ понéже не познáла еси́ мýжеска пóла,// но от Святáго раждáеши Дýха.

Глас 2

Хор: Пресвятáя Богорóдице, спасù нас.

Чтец: Воспои́м, лю́дiе, всех винý/ сýщаго по нам бы́ти Винóвнаго:/ Ея́же óбразу рáдовахуся сподобля́еми прорóцы,// явлéнное спасéнiе от Тоя́ плодя́ще. (Двáжды)

Хор: Пресвятáя Богорóдице, спасù нас.

Чтец: От сýха прозябéнiе жезлá iерéева/ Iзрáилю показá проразсуждéнiе,/ и ны́не свéтлость прозя́бших преслáвно свéтит,// от неплóдове всеслáвное рождéнiе. (Двáжды)

Глас 5

Хор: Преподóбне óтче Сiлуáне, молù Бóга о нас.

Чтец: Ты, Гóсподи, создáл мя еси́ и святы́м Крещéнiем просвети́л мя еси́,/ Ты прощáеши грехи́ моя́ и дáруеши причащáтися Тéла Твоегó и Крóве,/ дáруй ми си́лу всегдá пребывáти в Тебé,// Сiлуáново рыдáнiе приношý Ти, Бóже наш. (Двáжды)

Хор: Преподóбне óтче Сiлуáне, молù Бóга о нас.

Чтец: Умá моегó омрачéнiе и страстéй телéсных обуревáнiе/ твои́ми моли́твами, всеблажéнне, просвети́ и ути́ши,/ я́коже дерзнýл еси́ укроти́ти вóлны морскíя,// не терпя́ ви́дети ры́бари ги́бельными вéтры обуревáемы.

Хор: Преподóбне óтче Сiлуáне, молù Бóга о нас.

Чтец: Недостóйными усты́ приноси́мое тебé убóгое хвалéнiе нáше, преподóбне, не прéзри,/ но прiими́ и воспевáющих пáмять твою́ моли́твою посети́,/ бед и напáстей и вéчнаго мучéнiя избáви,// да не постыди́мся, на тя уповáюще.

Слáва Ѻтцý и Сы́ну и Святóму Дýху.

Тропáрь: Я́коже гóрлица пустыннолю́бная, от стрáжи ýтреннiя до нóщи/ воспевáти Трóицу Единосýщную и Нераздéльную/ со пустыннолю́бцы Гóры Святы́я прилежáл еси́, óтче Сiлуáне,// умилостивлéнiя мéртвым, живы́м и грядýщим ходáтайствуя.

И ны́не и прúсно и во вéки векóв. Амúнь.

Богорóдичен: Кiй дар благодарéнiя принесý Ти, Богорóдице,/ я́ко наслади́хся Твои́х даровáнiй и Твоея́ безмéрныя блáгости?/ Тéмже ýбо песнослóвлю и величáю// Твою́ неизречéнную ко мне ми́лость.

Катавáсiя (глас 8): О треблажéнное Дрéво,/ на нéмже распя́ся Хрїстóс, Царь и Госпóдь!/ И҆́мже падè дрéвом прельсти́вый,/ тобóю прельсти́вся,/ Бóгу пригвозди́вшуся плóтiю,// подаю́щему мир душáм нáшим.

ПЕСНЬ 6

Iрмóс: Плáвающаго в молвè житéйских попечéнiй,/ с кораблéм потопля́ема грехù,/ и душетлéнному звéрю приметáема,/ я́ко Ióна, Хрїстè, вопiю́ Ти:// из смертонóсныя глубины́ возведù мя.

Хор: Слáва, Гóсподи, Святóму Воскресéнiю Твоемý.

Чтец: Воспоминáху Тя заключéнныя во áде дýши, и остáвльшiяся прáведных,/ и от Тебé спасéнiя моля́хуся:/ éже Крестóм, Хрїстé, пóдал еси́ преиспóдним,// пришéд я́ко благоутрóбен.

Хор: Слáва, Гóсподи, Святóму Воскресéнiю Твоемý.

Чтец: Ко одушевлéнному Твоемý и нерукотворéнному хрáму,/ разрушéну бы́вшу страдáньми,/ воззрéти пáки лик апóстольскiй отчáяся:/ но пáче надéжды поклóнься,// воскрéсша повсю́ду проповéда.

Хор: Пресвятáя Богорóдице, спасù нас.

Богорóдичен: Неизречéннаго рождествá Твоегó всенепорóчнаго óбраз,/ Дéво богоневéстная, и҆́же нас рáди,/ кто от человéк сказáти возмóжет?/ Я́ко Бог неопи́санне, Слóво соедини́вся Тебé,// плоть из Тебé бысть.

Глас 2

Хор: Пресвятáя Богорóдице, спасù нас.

Чтец: Ко Гóсподу в скóрби неплóдства возопи́ша/ Богомáтере богомýдрiи роди́тели/ и Сiю́ в рóды родóв роди́ша,// на óбщее спасéнiе и похвалý. (Двáжды)

Хор: Пресвятáя Богорóдице, спасù нас.

Чтец: Прiя́ша Небéсный дар от Бóга достóин/ Богомáтере богомýдрiи роди́тели,/ самéх Херувíмов превы́шшее носи́ло,// Слóва и Зижди́теля Роди́тельницу.(Двáжды)

Глас 5

Хор: Преподóбне óтче Сiлуáне, молù Бóга о нас.

Чтец: Святи́телiе и свящéнницы, íноцы и вси лю́дiе,/ рáдующеся, вкýпе прослáвите Бóга и Пречи́стую Мáтерь Егó,/ кади́ло нóвое, моли́тву чи́стую Сiлуáна, плáменем Дýха Святáго горя́ща,// у Престóла Небéснаго за нас прiя́вших. (Двáжды)

Хор: Преподóбне óтче Сiлуáне, молù Бóга о нас.

Чтец: Возвесели́ся, Горó Афóнская, со пустыннолю́бцы твои́ми/ и во псалмéх и пéнiих и пéснех духóвных воскли́кни Бóгу:/ да угóден бýдет пред Лицéм Твои́м вéрный слугá Твой,// егóже моли́твами благодáть нóвая Цéркви Святéй даровáся.

Хор: Преподóбне óтче Сiлуáне, молù Бóга о нас.

Чтец: Прiиди́те, вси вéрнiи, со пустыннолю́бцы Горы́ Святы́я,/ пáмять прáведнаго с похвалáми почти́м, взывáюще:/ возноси́те Гóспода Бóга нáшего и покланя́йтеся в горé святéй Егó// ди́вно во святы́х Свои́х Почивáющему.

Слáва Ѻтцý и Сы́ну и Святóму Дýху.

Тропáрь: Бóже, кто уподóбится Тебé?/ Ты Еди́н Вы́шнiй по всей земли́./ Мы же, равноáнгельному смирéнiю рабá Твоегó внéмлюще,// óбразу и подóбiю Твоемý Дýхом Святы́м чáем обнови́тися.

И ны́не и прúсно и во вéки векóв. Амúнь.

Богорóдичен: Не скры́ю глубины́ Твои́х щедрóт, и тóка безмéрных чудéс,/ и истóчника приснотекýщаго вои́стину éже ко мне ми́лости Твоея́, Богорóдице:// но всем исповéдую, и вопiю́, и вещáю.

Катавáсiя (глас 8): Вóднаго звéря во утрóбе/ длáни Ióна крестови́дно распростéр,/ спаси́тельную Страсть проображáше я́ве./ Тем, триднéвен изшéд,/ премíрное Воскресéнiе прописáше/ Плóтiю пригвождéннаго Хрїстá Бóга// и триднéвным Воскресéнiем мiр просвéщшаго.

Гóсподи, поми́луй. (Трúжды)

Слáва Ѻтцý и Сыну и Святóму Дýху, и ны́не и присно и во вéки векóв, ами́нь.

Кондáк воскрéсный, глас 7: Не ктомý держáва смéртная/ возмóжет держáти человéки:/ Хрїстóс бо сни́де, сокрушáя и разоря́я си́лы ея́./ Связýем бывáет ад,/ прорóцы соглáсно рáдуются:/ предстá, глагóлюще, Спас сýщим в вéре,// изыди́те, вéрнiи, в воскресéнiе.

Íкос: Вострепетáша дóле преиспóдняя днесь,/ ад и смерть Еди́наго от Трóицы:/ земля́ поколебáся, врáтницы же áдовы ви́девше Тя, ужасóшася:/ вся же тварь со прорóки рáдующися поéт Тебé побéдную песнь,/ избáвителю Бóгу нáшему,/ разруши́вшему ны́не смéртную си́лу./ Да воскли́кнем и возопiи́м ко Адáму, и к сýщим из Адáма:/ дрéво сегó пáки введé.// Изыди́те, вéрнiи, в воскресéнiе.

ПЕСНЬ 7

Iрмóс: Пещь óтроцы огнепáльну/ дрéвле росоточáщу показáша,/ Едúнаго Бóга воспевáюще и глагóлюще:/ превозносúмый отцéв Бог// и препрослáвлен.

Продолженiе здесь

7 глас, канон прп. Силуана Афонского, избранный псалом преподобному, канон воскресный глас 7, Попразднство Рождества Богородицы, неделя перед Воздвижением, глас 7, первый канон Рождества Богородицы, канон преподобного, псалом избранный прп., прп. Силуана Афонского, канон прп. Силуана Афонского глас 5, 16 ytltkz gj, величание преподобного, величание, Лк.24:12-35, 7 ukfc, ukfc 7, седальны по полиелее, 16 неделя по Пятидесятнице, канон прп. Силуана, ctlfkmys gj gjkbtktt, Лк.зач.113

Previous post Next post
Up