Як правільна падаваць сыр?

Dec 14, 2011 04:15



   У Францыі прынята падаваць сырную талерку пасля асноўнай стравы. Гэта шматвяковая традыцыя выконваецца не толькі ў рэстаранах, але і за звычайным сямейным абедам. 
     Бо сыр прадукт вытанчаны, карысны і проста смачны. Працэс падачы сыра, сервіроўка, нарэзаніе яго на розныя кавалачкі фармаваўся стагоддзямі і ператварыўся ў цэлы рытуал. Такі працэс падачы сыроў дазваляе не толькі ў поўнай меры расчыніць усю поўнасць густаў сыра, але і адчуць усю прыгажосць сырнай цырымоніі.
      Дык як жа правільна падаваць сыры?
     Па традыцыі, на сырнай талерцы павінна быць не менш трох відаў сыроў. Але гэта не абавязковая ўмова. Колькасць сыроў можа быць і больш. Галоўнае, каб сырнае асарці мясціла розныя віды: сыры з каровінага, авечага ці казінага малака, цвёрдыя, мяккія і з цвіллю. Толькі плаўленыя сыры не падаюцца на сырнай талерцы.
     Паколькі ў поўнай меры сырны водар расчыняецца пры пакаёвай тэмпературы, важна дастаць сыр з халадзільніка не за гадзіну да падачы на стол.
Існуе некалькі варыянтаў падачы сыроў.
     Французы лічаць, што сыры трэба падаваць не нарэзанымі галоўкамі, каб удзельнікі сырнай трапезы мелі магчымасць самастойна адразаць сабе жаданы кавалачак. У такім разе да стравы падаюцца адмысловыя нажы для нарэзкі сыра. Прычым, каб сырныя густы не змяшаліся, для кожнага віду сыра падаецца вызначаны нож.
     Іншы варыянт падачы сыроў, папулярнейшы ў Еўропе, сыр падаецца ўжо нарэзанымі лустачкамі на дошчачцы ці на сподак. Аднак існуе сакрэтнае правіла, якое павінна выконвацца пры любым варыянце падачы сырнай талеркі.
     Прадставім, што талерка ці дошчачка - гэта цыферблат гадзін. На адзнаку 12 гадзін выкладваюць насычаны па гусце сыр, на адзнаку 3 гадзіны  - яшчэ больш пікантны сыр, на адзнаку 6 гадзін кладуць мяккія і далікатныя гатункі сыра, а паміж 3 і 6 гадзінамі павінны размяшчацца самыя лепшыя прадстаўнікі сырнага асарці.
     Трэба сачыць, каб пры сервіроўцы сырнай талеркі розныя гатункі сыра не датыкаліся, і іх унікальныя водары не перамяшаліся.
     Калі вы падаяце сыр нарэзаным, то важна, каб у кожным кавалачку прысутнічала скарыначка, край і асяродак, форма можа быць самай рознай: трохкутнай, прастакутнай ці любой іншай.
     Сырныя асарці прынята ўпрыгожваць садавінай, арэхамі і пялёсткамі мяты. У якасці напояў да сыра падаюць віно. Прычым чым пікантней і вастрэй сыр, тым кіслейшым павінна быць віно.
     Важна таксама ведаць, у якой колькасці неабходна падаваць сыры. Калі ў вас запланавана вячэра і сырная талерка не з'яўляецца асноўнай стравай, то на аднаго чалавека падаецца 25-30 грам сыра. У выпадку, калі акрамя сыра больш нічога не плануецца падаваць да стала, на аднаго чалавека павінна даводзіцца 50-60 грам сыра.
     У свеце існуе больш 1000 відаў сыроў, не бойцеся эксперыментаваць, часцей цешце сябе і сваіх блізкіх новымі густамі.
© Святлана Калтовіч, 2011 г.



сыр, артыкул, кулінарыя

Previous post Next post
Up