Польща: АК не є святою і недоторканою

Feb 13, 2012 20:42

На світлині: солдати АК (Armija Krajowa, Вітчизняна Армія) Marian Sołtysiak i Henryk Pawelec.


Read more... )

війна, Польща

Leave a comment

Comments 32

kag0r February 13 2012, 19:46:46 UTC
Яка Вітчизняна Армія?
національна перекладається...

Reply

polar_bird February 13 2012, 20:04:52 UTC
Національна була б Narodowa.

прикметник Krajowa виник на позначення частин, які боролися "в Краї", тобто "на Вітчизні", напротивагу польським підрозділам у складі союзних армій. англійською перекладається Home Army, Homeland = Вітчизна.

Reply

kag0r February 14 2012, 16:49:08 UTC
polar_bird February 14 2012, 16:54:48 UTC
неможливо точно передати значення польського терміну "Край". коли поляк каже: "ех, добре, тут, у Єгипті! тепло! а в Краї зараз мерзнуть всі". тут "Край" варто передати словосполученням "Наша країна", або "Вітчизна". інакше незрозуміло буде. ну. можна сказати "вдома", але словосполучення "Домашня Армія" якось тупо звучить.

Reply


taktak77 February 14 2012, 03:37:00 UTC
"-Коли ж таке буде і в нас?"
Ви, пташе, сотні варті. Так що полякам ще рости й рости.

Reply

polar_bird February 14 2012, 08:09:21 UTC
ой, спасибі, гарний сарказм. проблема в тому, що я ані історик, ані політик. так, середньостатистичний блоґер. в Польщі ж на захист об'єктивної історії стають значно більш відомі люди, в той час як в нас так звані "патріоти" досі живуть стереотипом поляка-шляхтича-осадника, який ніколи не відступиться від своїх "патріотичних" догм.

Reply

taktak77 February 14 2012, 23:51:29 UTC
Як що я правильно зрозумів наведене посилання на польську газету, то "стереотип поляка-шляхтича-осадника" має у Польщі панівні позиції, на відміну від позицій патріотів України. І стаття, і наведенні нижче заголовки, стали, як ви правильно зрозуміли, приводом для сарказму. Категоричність вашого заголовку "Польща: АК не є святою і недоторканою" сумнівна і передчасна. Очевидно, що осмислення досвіду Другої Республіки у Польщі проходить не без проблем.
"Wyrzucony ze Związku Żołnierzy AK za prawdę ", "Sąd nad 91-letnim AK-owcem za prawdę o "Barabaszu", legendzie AK?", "Sąd nad jednym z najstarszych żołnierzy AK. Bo nie zachował dla siebie"

Також хочу подякувати, хоч і не поділяю ваших настроїв, за цікаву інформацію.

Reply

polar_bird February 15 2012, 07:13:57 UTC
> Як що я правильно зрозумів наведене посилання на польську газету, то "стереотип поляка-шляхтича-осадника" має у Польщі панівні позиції

пальцем в небо :) там основні позиції у стереотипа "ми - народ, що віками боровся за свою свободу, проти загарбників і поневолювачів. борці за свободу є святими і недоторканними"

Reply


oksana107 February 14 2012, 15:17:20 UTC
проверка связи)))

"Я неодноразово казав про те, що не бачив жодного наказу керівництва цієї армії щодо знищення всього українського населення на якійсь території"

то поляки уничтожали украинцев без приказа? что ж это за армия такая была? какая-то банда, а не армия! Вот в УПА вся документация сохранилась. Все инструкции и приказы. Вот это армия, вот это я понимаю!

Reply

polar_bird February 14 2012, 15:18:36 UTC
так а може не було такого наказу?

Reply

oksana107 February 14 2012, 15:32:14 UTC
Птах, наберусь терпения и попытаюсь объяснить.

как-то Дюков в своем жж разместил фрагмент инструкции
Из "Инструкции для СБ ОУН про структуру и методы работы советских спецслужб и борьбу с ними":
"...стосувати індивідуальний терор (відважні хлопці, вдягнувшись у совітські мундири і з совітськими документами їдуть в район і виконують акт - для прикриття відвороту - притягнути боївку). По таких актах можна буде висилати присуди смерти до районів, де є тяжчий доступ - ходить про це, щоби тероризувати".

и сопроводил этот фрагмент коментарием: "Рассказы о "переодетых энкавэдэшниках", которые якобы уничтожали мирное население, хорошо известны. Показательно, что ни одной инструкции НКВД, в которой бы говорилось что-нибудь вроде "убивать местных жителей под видом бандформирований УПА" не предъявляется. А вот соответствующая бандеровская инструкция есть."

логику улавливаете? Я надеюсь, вы не будете отрицать существование легендированных отрядов НКВД?

Reply

polar_bird February 14 2012, 15:37:43 UTC
наскільки я пригадую, метою псевдобоївок, створених чекістами, було відшукати осіб, пов'язаних з УПА, і методом тортур змусити їх довести буцімто "своїм" свою участь в бандерівському підпіллі.

жодних інструкцій типу "Приказ: унитожить село Млынище, оставить как минимум 10 изувеченых женских и детских трупов, а также надиписи: Слава Україні, смерть колгоспним зрадникам" - я не зустрічав.

до чого тут це?

Reply


Leave a comment

Up