нариси з українскьої літератури

Apr 10, 2013 12:10

Originally posted by lembitkoroedov at нариси з українскьої літератури
помню Дубчак когдато питалася, що у вас вызывало самые сложные чуства в школи з украинской литературы. так вот припомнил рейтинг самых пиздопративных авторов.

с поэтов это вот эти три говноуебищных произведения:

3 место - Иван Франко. Каменярі

У кождого в руках тяжкий залізний молот,
І ( Read more... )

цитати, страна_дураков, література, зри у контекст, вкрадіжене, політична система, абідкі, затуліть пельку

Leave a comment

Comments 122

van_dreamker April 10 2013, 18:21:12 UTC
Жорстоко і,як на мене, несправедливо. А програму слід усе ж переглянути.

Reply

chita_i April 10 2013, 18:28:59 UTC
А я вважаю що справедливо. У чому несправедливість?

Reply

gluk16 April 10 2013, 20:45:08 UTC
е ні, нехай автор пояснить свою позицію: а то ляпнув дурницю - а ви, дурні, мастіть собі голови.

взагалі такі голослівні заяви я вважаю ознакою наявності тільки одної звивини в головному мозку, та й тієї - тому що шапка намуляла

Reply

chita_i April 11 2013, 00:48:36 UTC
Ну що ж, конструктивно, але зрозуміло що ви розсердилися. )))

Reply


tin_tina April 10 2013, 20:36:49 UTC
Як на мене, цей Лембіт - чималий м-к. Я б його змусила в примусовому порядку читати Руггон-Макарів, гетевського Фауста та ще Заручених, з початку до кінця і з заучуванням напам"ять, щоб знав, що таке світова класика.

Reply

nehrebeckyj April 10 2013, 20:48:24 UTC
Підтримую.

Reply

tin_tina April 10 2013, 20:52:05 UTC
Ви справжня людина :-) Як подумати, то що цікаво в тих же Заручених? Банальна любовна історія, розтягнута на грубезний том. Однак це італійська класика, про яку трепетно відгукується Умберто Еко. Не знаю вже, що з цього приводу думають італійські школярі, але в 17 років ми вже не були такими дурними, щоб зостатися на рівні Грицевої шкільної науки.

Reply

chita_i April 11 2013, 00:56:16 UTC
Але він таки дещо читав той зовсім не мій Лємбіт, здається. Сам вважає що немало. Щодо іноземних класиків, то НМД (неканонічну сильно) у деяких народів муйні теж скільки завгодно. Ну а сюжет в двох словах переказати то нічого не означає. Талант такі прості речі так вам намалює, що побачите у новому світлі. На те й талант.

Reply


nehrebeckyj April 10 2013, 20:48:12 UTC
Мудак ваш Камноєдов.
Що викладали й викладають літературу паскудно - це факт. А де її викладають добре?

Reply

chita_i April 11 2013, 00:24:33 UTC
Мудак ваш Камноєдов.

Не без того. ) Я його відношу до гібридно-культурних пост-незалежних часів різночинців про яких я писала тут. Того ж покоління, вважаю. Це звичайні "провінциали" що добилися у першому поколінні до Київа поїхавши від родини і тепер вони тонкі експерти у чомусь: графомани, ремісники, критики, щозавгодно.com. Але деколи мають якийсь певний талантик успадкований від своїх забутих предків.

Коли Короєдов не хвалить естствующє якусь жлобіху що борсається в лайні і получаєт от єтава процеса удовольствія, він деколи говорить речі, з якими я погоджуюсь.

Reply

chita_i April 11 2013, 00:46:43 UTC
Що викладали й викладають літературу паскудно - це факт. А де її викладають добре?

Не знаю сказати де, але мені від того не втішніше. Укр.література шкільної програми моїх часів несла дуже погане повідомлення українцям. У цих уривках це повідомлення відображене не в повній мірі, але таки багато чого що я б хотіла щоб не вижило, є. На смітник. Однозначно. Набридли мені оті святії фігури такі сумнівні.

Reply

(The comment has been removed)


gloria_ma April 11 2013, 21:59:43 UTC
і з списку Лембіта.
мені "Швачка" в дитинстві подобалась:)
Панас Мирний з "Волами" ні. Я б з шкільного курсу його б прибрала. Я так думаю, що його там і немає.
у Франка вірші не рівні...
"Захар Беркут" - зер гут. "Борислав сміється" в тій же кучі, що і "Воли" - дань своєму часу, більш соціальне ніж художнє. Хоча для старшокласників, якби була вчителькою укр.літ., я б "Борислав" загадувала б прочитати на канікулах, в рамках позакласного читання - чисто для розуміння, що, от, блін: тодішній бєзпрєдєл дуже схожий на сьогоднішній, але з ним можна боротись і перемагати".
Тичина - неймовірний, але тільки ранній. От раннього і треба вивчати разом з розумінням особистої трагедії автора для розуміння трагедії епохи...

А на тому, що сказав gluk16 можна було б і закінчувати.

Reply

tin_tina April 12 2013, 17:46:41 UTC
А от Boa constrictor - дуже сильний, тільки з творів, яких я з дитинства інстинктивно боюся - на мене такі психологічні студії впливають зле. З іншого боку, якщо порівняти з найвідомішими книжками 20-го століття...

Reply

(The comment has been removed)

chita_i April 16 2013, 15:38:12 UTC
Там, оказывается, совсем не так всё. Его исключительно фигурно почикали для школьной программы :]

От і я саме про це. А ще колись нам розказували (якщо вже виступати мені не по темі) що слова Лєрмонтова "Но есть и божий суд, наперсники разврата!" має на увазі народний суд. Тобто, мало того що все підігнано порізано та підібрано певним чином з куди більшого різноманіття значень та існуючого, так ще і контексти та пояснення подаються такі дикі, що криве дзеркало, та й годі!

Reply


Leave a comment

Up