Звернення до опозиції щодо створення тимчасової слідчої комісії для розслідування "васильків.справи"

Jan 28, 2013 20:07

Голові фракції Всеукраїнського об'єднання "Батьківщина"
Арсенію Яценюку

Голові фракції Політичної партії «УДАР (Український Демократичний Альянс з Реформи) Віталія Кличка»
Віталію Кличку

Голові фракції Всеукраїнське Об’єднання «Свобода»
Олегу Тягнибоку

ЗВЕРНЕННЯ


Вже близько півтора року в ув’язненні перебувають українські патріоти Сергій Бевз, Ігор Мосійчук, Володимир Шпара, яких обвинувачують в підготовці підриву пам’ятника Леніну в місті Бориспіль Київської області.

Ігор Мосійчук - український журналіст, громадський діяч, головний редактор газети «Вечірній Васильків», депутат Васильківської міської ради, голова постійної депутатської комісії Васильківської міськради з питань регламенту.

Сергій Бевз - громадсько-політичний діяч, депутат Васильківської міської ради, член комісії Васильківської міськради з питань культури, молоді, спорту, соціального захисту, охорони здоров’я, материнства і дитинства.

Володимир Шпара - громадсько-політичний діяч, помічник депутата Васильківської міської ради.
Громадськість переконана, що справу українських патріотів сфабриковано, докази сфальшовано. Більше того, докази, які би свідчили про скоєння злочину відсутні. Пам’ятник Леніну в Борисполі, підготовку до підриву якого інкримінують Мосійчукові, Бевзу та Шпарі, був демонтований за рішенням Бориспільської міської ради ще до того, як розпочалося їхнє переслідування.

Ряд громадських організацій та об’єднань, таких як ОУН, Всеукраїнський «Меморіал» імені Василя Стуса, Спілка офіцерів України, Комітет Визволення Політв’язнів та інші висловили обурення з приводу політичного переслідування васильківських патріотів. Народні депутати неодноразово заявляли клопотання про передачу Мосійчука, Бевза і Шпари на їхню особисту поруку. В різних куточках України відбулися акції протесту проти ув’язнення патріотів.

Перебіг судової справи супроводжували журналістські розслідування, які знайшли своє відображення в численних публікаціях в друкованих та Інтернет-ЗМІ а також телепередачах. В одному з сюжетів, який вийшов на телеканалі ТВІ був наданий відеодоказ залякування свідка у цій кримінальній справі з боку співробітників СБУ.

Цю скандальновідому кримінальну справу одноосібно розглядає суддя Києво-Святошинського районного суду Київської області Юрій Бурбела. В ході судового розгляду ним було допущено ряд грубих порушень, зокрема - прав підсудних на захист та на справедливий суд, що зафіксовано не лише учасниками процесу, а й уповноваженим з прав людини Верховної Ради України Валерією Лутковською.

Омбудсмен тримає дану справу на контролі з липня 2012 року і фіксує численні порушення. Так, за рішенням суду від справи було безпідставно відсторонено адвокатів двох підсудних, Мосійчука і Бевза, більше того самого Ігоря Мосійчука позбавили можливості бути присутнім на судових засіданнях, тобто його судять заочно. Оскільки Мосійчук, брав найбільш активну участь в судовому слідстві, заявляв клопотання, суддя наперед позбавив його навіть останнього слова в суді і прийняв рішення перевести з Лук’янівського СІЗО до Березанської колонії суворого режиму, де Ігор Мосійчук у сирому підвалі провів вже пів року. Також більш як 6 місяців суддя відмовляє єдиному родичу Ігоря Мосійчука, його дружині, в побаченнях з ним. Після відсторонення адвоката суддя примусово призначив Мосійчукові «державного» адвоката. Цей, «адвокат», під час першого ж відвідування, запропонував підсудному не лінію захисту, а визнання провини в обмін на нібито забезпечення умовного терміну покарання.

Судові засідання проходять у закритому режимі. Формальною підставою для такого рішення судді є бажання свідків обвинувачення. Насправді очевидно, що це рішення було прийняте з метою позбутися уваги з боку преси та громадськості.

За поданням омбудсмена вищою кваліфікаційною комісією суддів України порушено дисциплінарне провадження проти судді Юрія Бурбели за порушення права на захист підсудних саме у цій кримінальній справі. До речі, це перший в історії України випадок, коли проти судді порушено дисциплінарне провадження ще до закінчення розгляду справи по суті.

Не дивлячись на виявлені грубі порушення під час слідства та судового розгляду цієї резонансної кримінальної справи, підсудних Бевза, Мосійчука та Шпару продовжують утримувати за ґратами. Судовий розгляд постійно затягується. Так, вже кілька місяців поспіль суддя допитує одного свідка по справі. Спроби змінити стосовно підсудних запобіжний захід на поруки народних депутатів України або під заставу не мали успіху. Підсудні, їхні рідні та близькі щиро вдячні народним депутатам, які виявили готовність взяти підсудних у цій кримінальній справі на власні поруки. На жаль, суддя не бере до розгляду цих клопотань.

Враховуючи вищевикладене, а також тяжкий стан здоров’я підсудних, Комітет Визволення Політв’язнів звертається до вас з проханням ініціювати створення тимчасової слідчої комісії Верховної Ради України по з’ясуванню обставин фальсифікації доказів в цій кримінальній справі та порушення прав підсудних під час її судового розгляду. Для утворення такої слідчої комісії необхідно всього 150 голосів народних депутатів України, які ваші фракції можуть забезпечити.

Просимо вас розглянути наше звернення невідкладно, оскільки мова йде про життя та здоров’я людей.

З повагою,
Координатор Комітету
Визволення Політв’язнів Микола Коханівський
Previous post Next post
Up