Крути-2013 (опис і багато фото)

Jan 29, 2013 17:32



Сьогодні, 29 січня - 95-а річниця подвигу Героїв Крут. Як і щороку, у Крутах пройшло вшанування. Цього року, скажу чесно, щось було слабенько. І людей мало - добре, якщо до тисячі, і промови одні й ті самі. Найбільш помітними і темпераментними промовцями були, як завжди, Олег Тягнибок і голова Спілки офіцерів Євген Лупаков.

Були практично всі опозиційні політичні партії і громадські організації - "Свобода", Батьківщина, "Удар", "Наша Україна", НРУ, УНП, ПРП, "За Україну", навіть Радикальна партія Олега Ляшка (коли її оголосили у списку, у натовпі почулися смішки). Були "чорні запорожці" зі своїм величезним барабаном. У нього могли погамселити всі бажаючі, але по-справжньому символічно було, коли до барабану встав ветеран УПА Теодор Дячун - у формі, при нагородах. Особисто для мене це було найяскравіше враження від вшанування.



Почалося, звісно ж, з молитви за полеглих героїв Крут. У проповіді після молитви священик, владика Йосип з УГКЦ, закликав Януковича схаменутися, щоб гідно увійти в історію України, а не як ворог і посміховисько, а опозицію закликав домовитись про єдиного кандидата на президентських виборах. "Хай буде той, хто має найбільші шанси, а решта двоє будуть у нього прем'єром і спікером". Потім панотці освятили три ікони страждань Христових, які, за їхніми словами, символізували страждання України, і подарували їх лідерам опозиції, з яких особисто був присутній лише Олег Тягнибок.



Іван Заєць (УНП) казав про те, що боротьба з російськими окупантами точилася переважно силами української молоді, яка розуміла, що українська держава має захищатися не лише універсалами і законами, але й мілітарно. Дехто з політиків і журналістів намагаються применшити значення цієї битви і цього Чину, ставлять питання, чи доцільним був цей бій, чи доцільно було проливати кров молоді. Але ця молодь змусила зупинитися російські окупаційні війська, задум яких полягав у тому, щоб взяти сходу Київ і допомогти більшовикам-арсенальцям втопити волю України в українській крові. Вони розраховували на те, щоб захопити Київ і не дозволити укласти Брестські угоди, щоб Україна не з'явилася світу як незалежна країна, визнана багатьма державами.
Сьогодні знову постала загроза знищення української держави. Влада лицемірить: чиновники покладають вінки до меморіалу героїв Крут, а на Печерських пагорбах Табачник викреслює з підручників історії саме цю сторінку. Янукович зі своєю бандою совєтизує наше життя, з історії вони хочуть викинути усе, що було між колективізацією і здобуттям незалежності. У 2013 році вони планують провести перепис населення, і зробити це так, щоб українців на нашій землі поменшало.
Влада вчить нас бути толерантними до ворогів, але ми не будемо до них толерантними. Мову потрібно захищати так, як захищають життя. Треба відмобілізуватися так, як ми це робили в кінці 80-х - на початку 90-х, йти до українців на схід і південь. Не допустити прийняття нової конституції.



Лідер ВО "Свобода" Олег Тягнибок:

- По всій Україні є безліч місць, де століттями проливалася кров українців. Але такої святої землі, як Крути, напевно, більше нема ніде.
Ми щороку приїздимо сюди, щоб схилити голови і набратися цієї незламної енергії і бажання боротися, відстоювати своє, українське. Ми, як і 300 героїв-крутянців, зрештою, як і мільйони українців, які поклали своє життя за українську землю, хочемо елементарного: добра, злагоди, справедливості на своїй землі. Хочемо виховувати своїх дітей в українському патріотичному дусі, щоб вони мали майбутнє.
Але нині Україною керує банда, яка захопила владу і грабує, нищить, паплюжить, витирає об нас ноги. Все це відбувається майже так само, як і 95 років тому, коли Ленін послав сюди п'яну солдатню топтати українськуу землю, знищувати нас голодоморами, колективізаціями, концтаборами.
5 годин тривав бій під крутами. Молодим українським курсантам вдалося на 2 дні зупинити наступ на Київ п'яних матросів на чолі з колишнім царським генралом Муравйовим. Зараз чимало мудрагелів розповідають, що цей бій нібито не мав війькового значення. Але вони не враховують його колосальної ролі у піднятті українського мілітарного духу. З покоління в покоління ми передаємо пам'ять про чин крутянців і надихаємось їхнім героїчним прикладом".



Лідер партії "За Україну" В'ячеслав Кириленко казав, що нинішня влада скасувала вказівку, щоб усі потяги, що проходять повз Крути, давали гудок. Тих, у чиїх серцях не поселиться Україна, треба змітати. Хлопці під Крутами загинули, щоб не було других Крут. Якщо не будемо пам'ятати про Крути, то й майбутнє в нас буде туманне.



Від "Удару" виступав Сергій Аверченко. Герої Крут, за його словами, воювали за Україну для людей і мають право спитати у нас, як ми допустили до нинішньої ситуації. І щоб це виправити, треба збудувати справжню Україну для людей - незалежно від того, якою мовою вони розмовляють і до якої церкви ходять. І ми, опозиція, це зробимо.



Член політради "Нашої України" Микола Онищук: "Можливо, цей бій не був зразком військового мистецтва, але він, вкупі з російськими снарядами, що летіли з того берега Дніпра, вибив з тогочасних українських політиків пацифізм і дав їм зрозуміти, що українську державу потрібно захищати. Цей бій уперше в історії дозволив Українській державі стати самостійним суб'єктом міжнародного права завдяки укладеному Брестському миру".



Далі виступав голова КУН Степан Брацюнь - казав про вічну і святу ідею української нації, що перемагає московську орду. Крутянці були першою молоддю світу, які беззастережно встали проти північної навали, пішли вмирати за українську державність. "Ідею крутянців підхопило покоління Шухевича, Бандери, Стецька, що спрямувало зброю проти сталінського режиму. Зараз ми, можливо, стоїмо на порозі третього і остаточного змагу з путінсько-чекістською імперією. Живемо в часи, коли влада в Україні узурпована спадкоємцями п'яної матросні муравйовського типу - аморальними і малограмотними суб'єктами із синдромом вседозволеності, яким протистоїть, на жаль, малодієва "грушевська" опозиція: неорганізована, з перевагою власних амбіцій і невідповідності слів і справ. За ними ж з півночі видніється тінь справжнього модератора протистоянь, зіткнень і перевтілень, метою якого є виставити нашу країну посміховиськом перед світом". Вихід пан Брацюнь бачить у приході до влади на всіх щаблях патріотичної молоді з європейською освітою.

Далі виступав автор пам'ятника Героям Крут Анатолій Гайдамака, а далі - голова Спілки офіцерів України Євген Лупаков - "Левітан" патріотичних мітингів, бо ні в кого більше немає такого голосу :)



Він казав про те, що більшовицька Росія оголосила Україні війну у грудні 1917-го року, а Україна відповіла їй оголошенням війни у січні 1918-го року. Перший етап цієї війни закінчився перемогою України. Ця війна офіційно триває і по сьогодні, бо Україна капітуляції не визнавала, Московія перемогу не святкувала. Війна продовжується, як продовжувалася до 1956 року Друга світова війна з боку Росії.
Під Крутами загинули не кадрові військові, а молодь, бо тодішні українські керманичі мільйон двохсоттисячну армію, вишколену у боях Першої світової, озброєну до зубів - розігнали. Бо не потрібна була соціалістам армія - "нас захистять північні брати". І вони прийшли - п'яна банда Муравйова, і чим це закінчилося? Боєм під Крутами. Молодь власним життям врятувала цих горе-керівників, дала їм можливість врятуватися. Але треба пам'ятати, що крутянці перебили матросні значно більше, ніж загинуло їх самих. І коли почалася друга московська навала у 1919 році - по прикладу крутянців на захист Києва стали козаки на річці Трубіж - 5 лютого 1919 року.
Далі подвиг крутянців продовжили вояки ОУН-УПА. Їхня боротьба закінчилася тим, що сьогодні ми маємо незалежну Україну.

Якщо та влада сказала: "Нам не потрібна армія, нам потрібна міліція", то цій владі, які нібито не соціалісти, але московська банда, армія не потрібна, а потрібні пожежники, бо об'єднала армію з МНС. Вони знову знищують армію, і знову нахабніють москалі. Друзі, Україна у небезпеці, і ми про це маємо пам'ятати, і будувати Україну навколо себе. Тоді переможемо.



Виступали також представники інших партій і організацій. Ветеран УПА Теодор Дячун прочитав Декалог Українського Націоналіста. Поклали квіти. Виконали державний славень. Чи зміниться щось на краще до наступного вшанування Героїв Крут?



Їхали у Крути потягом "Київ-Ворожба", і там були два міліціонери з блокнотом, які за допомогою провідника рахували і записували кількість тих, хто їде у Крути, і роздивлялися їх в обличчя. Ми їх сфотографували.









































Освячення ікони































Автор пам'ятника Героям Крут Анатолій Гайдамака



Голова КУН Степан Брацюнь



Сидір Кізін



























Ветеран УПА Теодор Дячун



























А це прикол: "Юлі - волю!" затерлося, залишилося лише "Бандитам тюрми", і листівка стала виглядати трохи інакше :)


крути

Previous post Next post
Up