Місто, розділене Нисою. Частина 2, Герліц

Jan 03, 2019 20:43

Погулявши польською частиною роздвоєного міста, відправляємось у німецьку. І тут на нас чекає уже популярний туристичний центр з неймовірною історичною атмосферою. Особливість Герліца в тому, що він майже не постраждав у Другу Світову. При відступі німці підірвали мости через Нису, от в принципі і все. Кількість пам’яток архітектури тут якась просто захмарна - понад 4 тисячі!



А статус знімального майданчика №1 історичних фільмів у Європі і прізвисько Герлівуд говорять самі за себе. «Безславні виродки», «Довкола світу за 80 днів», «Готель Гранд Будапешт», деякі серії «Гри престолів» і ще купа менш відомих фільмів. У них Герліц успішно впорався з роллю Лондона, Парижа, Берліна, Москви, при чому охоплював часовий простір від середньовіччя до Другої Світової війни.


Інтер’єр ось цього універмагу побував «готелем Гранд Будапешт». Тільки так втрапили, що там зачинено і ремонт.


По всьому місту розкидані колишні укріплення, наприклад, барбакан. Так як вони завжди руйнувались у першу чергу, збереження такої пам’ятки особливо цінне.




Хоч місто й невелике (55 тис.), є діюча трамвайна система.


Багато нетривіальних пам’ятників.


І особливо - неймовірної архітектури:




Головпоштамт:


Костьол францисканців на площі Верхній Ринок:


Стара ратуша на площі Нижній Ринок та її деталі:




Годинники на ратуші. Той, що на 24 позначки, показує фази місяця:


Фрагменти Нижнього Ринку:




Узагалі цілісної картинки центру у мене не склалось, прогулянки містом являли собою розірвані уривки вранці та ввечері. Зате вдалось побачити кілька менш попсових точок.

Але Герліц дуже крутий майже весь. По всьому місту - масштабні фрагменти укріплень, стіни та вежі.






Башта і гуси:


Із маловідомих пам’яток варто відзначити церкву св. Миколая на кладовищі на півночі міста, що веде свою історію з пізнього середньовіччя. На перший погляд, вона нічим особливо не примітна:


Але якщо придивитись уважніше, вся всипана готичним декором.




Окрім того, стіни собору є величезною старовинною гробницею із фактично вмурованими в себе могилами.


Не менш вражаюче і кладовище навколо. До речі, знаходиться у приватній власності; такий собі суровий німецький капіталізм.


Іще однією визначною (принаймні, нетривіальною) пам’яткою міста є храм Гробу Господнього. Ага, саме він і саме тут.

Річ у тім, що у столітті так 15-16 добиратись до Єрусалима було трохи проблематично (лоукости не літали, погана візова підтримка і все таке), тому місцеві розумники вирішили звести зменшену копію цього священного місця прямо в Європі. З пропорціями трохи налажали, бо 3G теж тоді був не ахти який, нормальну фотку оригіналу не змогли переслати.

Пам’ятка знаходиться у дворі ось такої маленької церкви, який зранку був зачинений.


Довелось цілком по-українськи пробиратись до неї попід парканами, через Оливковий сад. Оливковий - це дослівний переклад назви, хоча по факту там росли яблуні. Сад займає узвишшя, з якого відкривається непогана панорама міських шпилів:



Ну а храм Гробу Господнього у німецькому середньовічному варіанті - ось він який:


Далі переміщуємось на берег Ниси до одного із символів міста - готичного собору Петра і Павла. Неймовірний і масштабний храм вкрай важко помістити у кадр зблизька.


На виступах його 84-метрових веж усілись горгульї, і щоб побачити їх, довелось пустити в хід ледь не максимальний зум свого фотоапарату.


Добра тьотя десь недалеко від собору:


Найкраще ж його дивитись все ж здалеку, з польського берегу або пішохідного мосту між державами. Міст з’явився зовсім недавно, само собою. У минулому столітті таке і уявити не могли.


Річка-кордон. Німеччина зліва:


Вид із польського берегу:


Також дуже привабливою у Герліці є його промислова забудова (не певен, правда, що скрізь саме промислова… скажімо так, нежитлова).


Як це багато де було в НДР, після об’єднання Німеччини чимало заводів не витримали конкуренції і закрились (у Герліці не вижив оптичний завод, наприклад). Але міцні стіни старих фабричних приміщень протримаються ще довго. І в закинутому стані виглядають вкрай атмосферно:




Ось це прямо на березі Ниси, але за бажання можна було б видати за фото десь із сільського Поділля:


І тільки прикордонні стовпи та застава видають, де ми є насправді.


Так і стоїть воно неприкаяне над річкою і дивиться на Польщу порожнечею своїх віконниць.


Дещо перетворили на арт-об’єкти.


А якщо таки заглянути у вічко, там таке:


Наостанок, солянка із цікавих, на мою думку, фото, які не пригодились вище. Їх будинки:








Їх авто:




Парк:


Телебачення - до побачення:)


Вокзал.


І ще пару кадрів із машини на ходу:




ратуші, храми, Герліц, Німеччина, скульптури

Previous post Next post
Up