Оригинал взят у
tak_smachno в
СВЯТВЕЧІРНІ СТРАВИ: КУТЯ/CHRISTMAS EVE DISHES: KUTIAГоловною стравою Святого вечора і першою стравою, яку треба з"їсти є кутя. Вона символізує родючість і достаток. Класична кутя така: зерно пшениці, мак, горіхи, мед. У них вкладено символічний зміст: зерно означає силу i здоров'я, мак - багатство i добробут, горіх - дружбу і любов у родині, мед - радість i щастя.
The main dish of Ukrainian Christmas Eve supper (Sviat-vechir) and the first dish that must be eaten is Kutia. Kutia symbolizes fertility and abundance. Classic Kutia consists of: wheat grain, poppy-seed, nuts and honey. They all have symbolic meaning: grain means strength and health, poppy-seed means wealth and prosperity, nut - friendship and love in family, honey - joy and happiness.
В рiзних кінцях України й кутя різна.
На Заході Україні роблять класичну кутю: з пшениці, маку, меду, горіхів.
На Східній Україні: з рису та вишень, горіхів.
На Полтавщині: з рису, маку, меду, горіхів, родзинок.
На Київщині: з ячменю, маку, меду, горіхів.
І найсмачніша кутя та, яку роблю я, до якої ти звик з дитинства!
Kutia differs depending on a region of Ukraine it's originated at.
In Western Ukraine it is made the classic way: wheat, poppy-seed, honey, nuts.
In Eastern Ukraine it's made with rice, cherries and nuts.
In Poltava region Kutia is made with rice, poppy-seed, honey, nuts, raisins.
In Kiev region - with barley, poppy-seed, honey, nuts.
And the most delicious Kutia is the one I make, oops... I mean, the one you're used to from your childhood!
КУТЯ (Львівська класична) / Lviv Classic KUTIA
Склад:
1 стакан пшениці
100 г маку
100 г горіхів
мед за смаком
Приготування:
1. Обчищене зерно пшениці промити й замочити на 3 - 4 години.
Далі долити води, щоб вона покрила зверху зерна. Варити на повільному вогні до готовності. Підливати воду в під час варіння.
2. Мак промити гарячою водою, проварити хвилин 5, добре зцідити воду та розтерти до появи
білого молочка (можна у кухонному комбайні). Щоб мак краще перетирався, додати до нього 2-3 ложки цукру.
3. Горіхи дрібно посікти.
4. Охолоджене зерно пшениці з’єднати з маком, додати мед, та посічені горіхи. Усе добре розмішати.
Ingredients:
1 cup wheat grain
1/2 cup poppy-seed
1/2 cup nuts (walnuts or hazelnuts)
honey to taste
Cooking directions:
1. Rinse wheat grain and cover it with water, let stand for 3-4 hours.
Then add water to cover the grain. Cook on a low heat until it's ready (approx. 2 hrs). Add more water as needed while cooking.
2. Rinse poppy-seed in hot water, boil for 5 minutes, drain. Using a food processor grind poppy-seed until the white milk appears.
For better grinding results add 2-3 tbsp sugar to the poppy-seed.
3. Chop the nuts.
4. Add ground poppy-seed to cooled grain, honey and chopped nuts. Mix well.
КУТЯ(Білоцерківська ячмінна)/Bila Tserkva Barley KUTIA
Склад:
1 стакан ячменю(перловки)
100 г маку
100 г горіхів
мед за смаком
Приготування:
1. Ячмінь(перлова крупа) промити й замочити на 3 - 4 години.
Далі долити води, щоб вона покрила зверху зерна. Варити на повільному вогні до готовності. Підливати воду в під час варіння.
2. Мак промити гарячою водою, проварити хвилин 5, добре зцідити воду та розтерти до появи
білого молочка (можна у кухонному комбайні).
Щоб мак краще перетирався, додати до нього 2-3 ложки цукру.
3. Горіхи дрібно посікти.
4. Охолоджене ячмінне зерно з’єднати з маком, додати мед, та посічені горіхи. Усе добре розмішати.
Ingredients:
1 cup barley grain
1/2 cup poppy-seed
1/2 cup walnuts
honey to taste
Cooking directions:
1. Rinse barley grain and cover it with water, let stand for 3-4 hours.
Then add water to cover the grain. Cook on a low heat until it's ready (approx. 2 hrs). Add more water as needed while cooking.
2. Rinse poppy-seed in hot water, boil for 5 minutes, drain. Using a food processor grind poppy-seed until the white milk appears.
For better grinding results add 2-3 tbsp sugar to the poppy-seed.
3. Chop the nuts.
4. Add ground poppy-seed to cooled grain, honey and chopped nuts. Mix well.
КУТЯ (Полтавська рисова) / Poltava Style Rice KUTIA
Склад:
1 стакан рису
100 г маку
100 г горіхів
родзинки(ізюм)
мед за смаком
Приготування:
1. Рис відварити.
2. Мак промити гарячою водою,
проварити хвилин 5, добре зцідити воду та розтерти до появи білого молочка (можна у кухонному комбайні). Щоб мак краще перетирався, додати до нього 2-3 ложки цукру.
3. Горіхи дрібно посікти.
4. Охолоджений рис з’єднати з маком,
додати мед, родзинки(ізюм) та посічені горіхи. Усе добре розмішати.
Ingredients:
1 cup rice
1/2 cup poppy-seed
1/2 cup walnuts
1/2 cup raisins
honey to taste
Cooking directions:
1. Cook rice.
2. Rinse poppy-seed in hot water, boil for 5 minutes, drain. Using a food processor grind poppy-seed until the white milk appears.
For better grinding results add 2-3 tbsp sugar to the poppy-seed.
3. Chop the nuts.
4. Add ground poppy-seed to cooled rice, honey and chopped nuts. Mix well.
КУТЯ(Східноукраїнська рисова)/Eastern Ukrainian KUTIA
Склад:
1 стакан рису
компот з вишень або узвар із сушениць
горіхи
Приготування:
1. Рис відварити.
2. Змішати з вишнями із компоту або з сушеницями з узвару і горіхами.
3. Додати трохи вишневого соку або узвару.
Ingredients:
1 cup rice
cherries in syrup or Uzvar
nuts
Cooking directions:
1. Cook rice.
2. Mix rice with cherries, dried fruit from Uzvar and nuts.
3. Add some cherry syrup or Uzvar.
ВЕСЕЛОГО РІЗДВА ТА СМАЧНЕННОЇ КУТІ!
MERRY CHRISTMAS AND TASTY KUTIA!