СВЯТВЕЧІРНІ СТРАВИ: КУТЯ/CHRISTMAS EVE DISHES: KUTIA

Dec 27, 2014 00:22

Оригинал взят у tak_smachno в СВЯТВЕЧІРНІ СТРАВИ: КУТЯ/CHRISTMAS EVE DISHES: KUTIA
Головною стравою Святого вечора і першою стравою, яку треба з"їсти є кутя. Вона символізує родючість і достаток. Класична кутя така: зерно пшениці, мак, горіхи, мед. У них вкладено символічний зміст: зерно означає силу i здоров'я, мак - багатство i добробут, горіх - дружбу і любов у родині, мед - радість i щастя.

The main dish of Ukrainian Christmas Eve supper (Sviat-vechir) and the first dish that must be eaten is Kutia. Kutia symbolizes fertility and abundance. Classic Kutia consists of: wheat grain, poppy-seed, nuts and honey. They all have symbolic meaning: grain means strength and health, poppy-seed means wealth and prosperity, nut - friendship and love in family, honey - joy and happiness.



В рiзних кінцях України й кутя різна.
На Заході Україні роблять класичну кутю: з пшениці, маку, меду, горіхів.
На Східній Україні: з рису та вишень, горіхів.
На Полтавщині: з рису, маку, меду, горіхів, родзинок.
На Київщині: з ячменю, маку, меду, горіхів.
І найсмачніша кутя та, яку роблю я, до якої ти звик з дитинства!

Kutia differs depending on a region of Ukraine it's originated at.
In Western Ukraine it is made the classic way: wheat, poppy-seed, honey, nuts.
In Eastern Ukraine it's made with rice, cherries and nuts.
In Poltava region Kutia is made with rice, poppy-seed, honey, nuts, raisins.
In Kiev region - with barley, poppy-seed, honey, nuts.
And the most  delicious Kutia is the one I make, oops... I mean, the one you're used to from your childhood!

КУТЯ (Львівська класична) / Lviv Classic KUTIA




Склад:
1 стакан пшениці
100 г маку
100 г горіхів
мед за смаком

Приготування:
1. Обчищене зерно пшениці промити й замочити на 3 - 4 години.
Далі долити води, щоб вона покрила зверху зерна. Варити на повільному вогні до готовності. Підливати воду в під час варіння.
2. Мак промити гарячою водою, проварити хвилин 5, добре зцідити воду та розтерти до появи
білого молочка (можна у кухонному комбайні). Щоб мак краще перетирався, додати до нього 2-3 ложки цукру.
3. Горіхи дрібно посікти.
4. Охолоджене зерно пшениці з’єднати з маком, додати мед, та посічені горіхи. Усе добре розмішати.
Ingredients:
1 cup wheat grain
1/2 cup poppy-seed
1/2 cup nuts (walnuts or hazelnuts)
honey to taste

Cooking directions:
1. Rinse wheat grain and cover it with water, let stand for 3-4 hours.
Then add water to cover the grain. Cook on a low heat until it's ready (approx. 2 hrs). Add more water as needed while cooking.
2. Rinse poppy-seed in hot water, boil for 5 minutes, drain. Using a food processor grind poppy-seed until the white milk appears.
For better grinding results add 2-3 tbsp sugar to the poppy-seed.
3. Chop the nuts.
4. Add ground poppy-seed to cooled grain, honey and chopped nuts. Mix well.

КУТЯ(Білоцерківська ячмінна)/Bila Tserkva Barley KUTIA




Склад:
1 стакан ячменю(перловки)
100 г маку
100 г горіхів
мед за смаком

Приготування:
1. Ячмінь(перлова крупа) промити й замочити на 3 - 4 години.
Далі долити води, щоб вона покрила зверху зерна. Варити на повільному вогні до готовності. Підливати воду в під час варіння.
2. Мак промити гарячою водою, проварити хвилин 5, добре зцідити воду та розтерти до появи
білого молочка (можна у кухонному комбайні).
Щоб мак краще перетирався, додати до нього 2-3 ложки цукру.
3. Горіхи дрібно посікти.
4. Охолоджене ячмінне зерно з’єднати з маком, додати мед, та посічені горіхи. Усе добре розмішати.
Ingredients:
1 cup barley grain
1/2 cup poppy-seed
1/2 cup walnuts
honey to taste

Cooking directions:
1. Rinse barley grain and cover it with water, let stand for 3-4 hours.
Then add water to cover the grain. Cook on a low heat until it's ready (approx. 2 hrs). Add more water as needed while cooking.
2. Rinse poppy-seed in hot water, boil for 5 minutes, drain. Using a food processor grind poppy-seed until the white milk appears.
For better grinding results add 2-3 tbsp sugar to the poppy-seed.
3. Chop the nuts.
4. Add ground poppy-seed to cooled grain, honey and chopped nuts. Mix well.

КУТЯ (Полтавська рисова) / Poltava Style Rice KUTIA




Склад:
1 стакан рису
100 г маку
100 г горіхів
родзинки(ізюм)
мед за смаком

Приготування:
1. Рис відварити.
2. Мак промити гарячою водою,
проварити хвилин 5, добре зцідити воду та розтерти до появи білого молочка (можна у кухонному комбайні). Щоб мак краще перетирався, додати до нього 2-3 ложки цукру.
3. Горіхи дрібно посікти.
4. Охолоджений рис з’єднати з маком,
додати мед, родзинки(ізюм) та посічені горіхи. Усе добре розмішати.
Ingredients:
1 cup rice
1/2 cup poppy-seed
1/2 cup walnuts
1/2 cup raisins
honey to taste

Cooking directions:
1. Cook rice.
2. Rinse poppy-seed in hot water, boil for 5 minutes, drain. Using a food processor grind poppy-seed until the white milk appears.
For better grinding results add 2-3 tbsp sugar to the poppy-seed.
3. Chop the nuts.
4. Add ground poppy-seed to cooled rice, honey and chopped nuts. Mix well.

КУТЯ(Східноукраїнська рисова)/Eastern Ukrainian KUTIA




Склад:
1 стакан рису
компот з вишень або узвар із сушениць
горіхи

Приготування:
1. Рис відварити.
2. Змішати з вишнями із компоту або з сушеницями з узвару і горіхами.
3. Додати трохи вишневого соку або узвару.
Ingredients:
1 cup rice
cherries in syrup or Uzvar
nuts

Cooking directions:
1. Cook rice.
2. Mix rice with cherries, dried fruit from Uzvar and nuts.
3. Add some cherry syrup or Uzvar.

ВЕСЕЛОГО РІЗДВА ТА СМАЧНЕННОЇ КУТІ!
MERRY CHRISTMAS AND TASTY KUTIA!

rice kutia, kutia, Різдво, дванадцять страв, ukrainian recipes, українські страви, ukrainian traditions, ukrainian drink from dried fruit, 12 пісних страв, ukrainian christmas, Рождество, Святвечірні страви, українська кухня, Святвечір, кутя з рису, кутя, кутя з ячменю, східноукраїнська кутя, Свят Вечір, страви на свят вечір, ukrainian christmas eve, кутя рецепт, Свят-Вечір, Святий Вечір, 12 страв, ukrainian cuisine, Узвар

Previous post Next post
Up