Paska/Паска

May 02, 2013 02:15

Цей рецепт Оленка використовує давно, з 1995 року. Усі ці роки вона пече паски і завжди вони виходили. Тоді ж одна кондитер навчила її не боятися братися за дріжжове тісто. Два роки назад ми ділилися цим рецептом, тоді ж Алла вперше спекла свої паски і вони вийшли!! Ми поділимося рецептом знову, покажемо деякі кроки.

Olenka has used this Paska recipe since 1995. Two years ago we had posted the recipe, but have decided to share it again, with a step-by-step instructions, and a few secrets of successful baking!! Are you ready to make your own Paska?




Паска
0,5 літра молока
0,5 склянки сметани
100 гр масла
3 яйця
1.5-2 склянки цукру
0.5 ч.л. солі
50 гр дріжжів
6-7 склянок хлібопекарської муки
родзинки
ваніль
В глибоку тарілочку додати 1 ч.л. муки та 1 ч.л. цукру, розмішати, налити 1/3 склянки теплого/не гарячого!/ молока, добре розмішати. Додати дріжжі і розтерти їх з молоком. Молоко стане приємного світло-коричневого кольору. Потім поставити це молоко в тепле місце. Я завжди запалюю духовку, але не відкриваю її, та ставлю це молоко з дріжжами на столику біля духовки. Воно має піднятися такою "шапкою". Це займе десь пріблизно 5-7 хвилин. Все залежіть від активності дріжжів.

Paska
0.5 l (16oz) whole milk
0.5 cup sour cream
100 g (1 stick) butter
3 eggs
1.5-2 cups sugar
0.5 tsp salt
50 g (2oz) live active yeast
6-7 cups bread flour
raisins
vanilla
In a deep dish: add 1 tsp flour and 1 tsp sugar, mix; add 1/3 cup luke warm milk, mix well. Add yeast and dissolve into the milk mixture. The milk mix will become a light brown color. Put the milk mixture in a warm place. I usually turn on the oven, keeping it closed. Put the milk mix on a counter next to the oven. It will rise like a bubbly hat. It'll take approx 5-7 minutes.



У той час, коли дріжжі підходять, збити яйця з цукром. Маргарин розтопити та залишити, нехай він дійде до кімнатної температури. Молоко трохи підігріти, щоб воно стало теплим, не гарячим! Додати до молока маргарин, сметану, сіль, збиті яйця з цукром, ваніль, дріжжі. Добре перемішати та поступово додати муки. Тісто не має буди густим. Тому спочатку додайте 6 склянок муки, та якщо тісто зарідке, то додайте ще 1 склянку.
Раніше я місила руками. Просто сідала біля телевізора та руками місила 15-20 хвилин. Зараз я маю тістомісильну машину, тому в ній місити 3 хвилини на швидкості 2, потім 5 хвилин на швидкості 5. Якщо залишилися грудочки в тісті, то місити доти, поки вони не пощезають. Родзинки добавляти за 2 хвилини до кінця замісу.
Викласти в велику миску, накрити рушником, нехай підходить 2 години. Як тісто зросте вдвоє, прим’яти його. За цей час тісто прим’яти 3 рази.

While you're waiting for the yeast to rise, beat eggs with sugar. Melt margarine, but leave it to cool off to a room temperature. Heat the rest of your milk till it's warm, but not hot! Then add margarine, sour cream, salt, beaten eggs and sugar, vanilla, yeast/milk mix. Dough should not come out too tough; so add 6 cups of flour first, then if it looks liquidy, add 1 more cup.
I used to knead with my hands, it takes about 15-20 minutes non-stop. Now I use a stand mixer, and I let the machine do all the work: 3 minutes on speed 2, then 5 minutes on speed 5. If there are "crumbs" inside of the dough, let the machine work until the dough is smooth. If you're making your bread with raisins, add them 2 minutes before the end of kneading.
Put the dough into a big bowl, cover with a clean kitchen towel, let it rise for 2 hours. When the dough becomes twice its size, gently push it down. Do it at least 3 times during these 2 hours.



За цей час треба приготувати форми. Я використувую металеві банкі з-під кави (це не реклама кави! :). Обов’язково їх змастити олією та вислати папером для випічки: на дно та стінки.
Готове тісто накладати на третину банки. Дати підійти годину. Обережно поставити паски в духовку. Пекти 45 хвилин при 150 C. Обережно дістати з духовки, нехай 10 хвилин постоять, потім можна виймати з форми.
Коли паски охолонуть, прикрашаємо білою помадкою.
Пoмадка:
1 склянка цукрової пудри
3,5-4 ч.л. води
Добре розтерти та намастити верх паски: набрати повні ложки та мастити верхівку паски круговими рухами, дати помадці стекти донизу.
Вихід: 10 штук.
Розмір банок: діаметр 10см, висота 13см.

In a meantime, prepare molds. I use metal coffee jars (this is not an advertisement of a certain coffee brand!). Brush the inside of each mold with oil, and cover bottom and side all around with parchment paper. Ready-to-bake dough must take 1/3 of a mold. Let it stand in the mold for 1 hour. Carefully place all the molds into the oven. Bake for 45 minutes 300 F.  Carefully take them out, let stand for 10 minutes, then take Paskas out of molds. This recipe will allow you to make 10 Easter Breads if using molds: 5" high and 4" in diameter.

When Paskas are cooled off completely, spread frosting on the top.
Frosting:
1 cup powdered sugar
3.5-4 tsps water
Mix well and frost top of Paska.

paska, Великодні страви, Пасха рецепт, Пасхальный стол, Паска, Пасха, Пасха 2013, Великдень, Великодні традиції, кулич рецепт

Previous post Next post
Up