Канари. На Марс через Карпати, або Тенерифе - острів контрастів. Частина 1.

Jan 02, 2015 14:28


Подорож 2013 року.

Найпопулярніший острів Канарського архепелагу - Тенерифе - ламає усі візуальні стереотипи теплих островів. Тільки уявіть! Випалені марсіанські пейзажі й зелено-вологі Карпати. Холодний сніг і теплий океан. Пляжі з білим і чорним піском. Злива і яскраве сонце водночас. Усе й одразу на невеликому клапті суші, який можна перетнути автівкою за годину!



Всемогутній Тейде

Погоду тут робить (у прямому розумінні) потужний вулкан Тейде. Адже це найвищий вулкан в Європі - 3718 м!



Тейде бушував кілька разів, останнє виверження сталося 1909 р. Утворений вулканічною діяльністю хребет і поділив острів на дві частини - північну і південну.




Їхній клімат суттєво відрізняється. Гірський хребет, наче щит, закриває південь Тенерифе від холодних північних вітрів. Тут завжди сонячно і тепло. Шторми і дощі - лише кілька разів на рік. Щоправда лаву, пемзу і попіл Тейде «скинув» саме у південний бік,..





...утворивши довкола себе випалені пейзажі Марсу, залишивши небагату рослинність, а на своїй верхівці - справжній сніг.





На півночі, навпаки, буйні зелені ліси, волого, хоча нерідко дощить, часто хмарно, а температура на кілька градусів нижче.







З огляду на цю острівну дивакуватість, ми зробили вибір на користь півдня. До того ж, взяли курс на найпівденнішу точку Тенерифе - містечко Коста дель Сіленсіо.

Берег тиші поміж двох вулканів

Навдивовижу мальовничому скелястому узбережжі примостилася Коста дель Сіленсіо.





Вона майже «розчинається» у сусідньому містечку Лас Галетас (злиття воєдино кількох міст характерна острівна особливість, певно, дається взнаки брак території).


Коста дель Сіленсіо - «тихе узбережжя», так з іспанської трактується назва містечка. І недаремно. Туристів обмаль: сюди приїздять здебільшого англійці, німці та бельгійці. Решта - місцеве населення, а отже, маємо куточок затишку і спокою.



Те, що треба для відпочинку з дітьми, особливо, якщо меншому лише рік - це раз. Є можливість з головою пірнути у...







...тутешній колорит, чого ніколи не відчуєш у велетенському готелі - це два. Типові канарські помешкання кольорові або білі, мов сніг. Дуже популярні «урбанізейшени». Будинки на два-три поверхи, зведені у формі квадрату, з басейном посередині.



Одразу пригадався будиночок зі старого доброго серіалу «Район Мелроуз». От в апартаментах «Урбанізейшена Корал Мар» ми й отаборилися.

Мимоволі втягуєшся у тутешній ритм життя. Пройтися набережною, зазирнути до яхт-порту, купити свіжої рибки на міні-базарчику. Ще, як годиться, треба посидіти у кав’ярнях.

До речі, їхні завсідники пенсіонери. Особливо у дні футбольних матчів з кухлями пива вони горлопанять ого-го як! О-о-о, це затяті уболівальники! Водночас їхні бабусі люблять засмагати топлес на тутешньому скелястому пляжі, що примостився коло підніжжя... вулкану.







Так-так, «Коста..» теж має свій давно згаслий вулкан - Амариллу. Щоправда, на відміну від Тейде, на нього можна видертися на своїх двох навіть з найменшими дітьми.





Звідти відкриваються мальовничі краєвиди на довколишні околиці! Часто коло вулкану порпаються зі своїм обладнанням дайвери. Річ утім, що лава Амарилли стікла і застигла в океані. Тож це місце напрочуд популярне у підводних плавців, які охоче досліджують химерні «застиглості».


Отак щоранку бачиш з вікна Амариллу, вдалині сніжну вершину гіганта Тейде, які настирливо нагадують: «Тенерифе - острів вулканічного походження, як з’явився, так може і зникнути, дивіться його мерщій».



Орендоване авто дає свободу простору. Поїхали!

Як влаштувати повне єднання з природою

Першим враженням-контрастом, який нас накрив, стала канарська флора і фауна. Ще б пак! Те, що у нас росте в горщиках у кімнаті, приміром кактуси, тут «на природі» гігантських розмірів.







Те, що у нас сидить у клітках, приміром папуги, тут вільно літає поміж пальм і галасує. А ще повним відкриттям стало сафарі по острову на... верблюдах.

«Кемел парк» притулився поміж гір недалеко від нашої «Кости...». На просторому дворищі, дрібні мешканці кудкудачуть і крячуть, «рогаті» вовтузяться у стійлі, а поважні верблюди поволі жують.



Як з’ясувалося, ці кораблі пустелі були на Тенерифе популярним транспортом ще в ХІХ ст. Певно, дається взнаки сусідство з Африкою.



З авто пересіли на теплу верблюжу спину - і гей! Навіть найменший мандрівник спокійно трюхикав у зручному сидінні коло верблюжого горба. Щоправда, більша компанія забезпечила б справжній караван.





П’ятдесят хвилин неспішної прогулянки околицями пролетіли непомітно. Господарі пригостили аперетивом: соком, легким тутешнім вином і популярним тапасом. За бажання можна і до ресторанчика зазирнути, який примостився коло парку, або відпочити під гігантськими кактусами та агавами.



Чи варто відвідувати «Кемел парк»? Обов’язково, якщо ви з дітьми, якщо відпочиваєте недалеко, якщо любите тварин.

Ціна: 50 хв. сафарі з аперетивом - 20 євро.     www.camelpark.es

Ця ж любов до тварин привела нас до сусіднього з верблюдами «Манкі парку». Серед екзотичних південних кактусів мешкають найрізноманітніші види мавпочок, чимало з яких рідкісні. Також папуги,..



...крокодили, ігуани, величезні черепахи та інша звірина.





Утім, справжній хіт парку - лемури зі смугастими хвостами!





Переважно, саме до них вирушають туристи. «Фішка» парку в тому, що з тваринками можна спілкуватися, годувати.



«Плюшеві» лемури охоче йдуть на контакт, якщо зазирнути до них не з порожніми руками: з насінням, сухофруктами або бананами. В обмін на смачні ласощі ми отримали масу позитивних емоцій і чудові фото.

Ціна: 12 євро. www.monkeypark.com

До речі, у дітей враження від «Манкі парку» часто яскравіші, ніж від високобюджетного «Лоро парку» в місті Пуерто де ла Крус на півночі.



«Лоро...» приголомшує грандіозними шоу, але безпосереднього спілкування з тваринами немає. Ми завжди були тільки пасивними глядачами. «Лоро парк» - це зоопарк, цирк і ботанічний сад під одним дахом.





Не почути про нього на Тенерифе неможливо. «Must see» настирливо нагадує логотип парку, що трапляється мало не на кожному кроці, починаючи від аеропорту. Вражаючі шоу тварин «фішка» закладу.


Заплативши за вхідний квиток, можна цілісінький день безкоштовно дивитися не тільки величезний зоопарк, який потопає у напрочуд буйній північній зелені, а й чотири яскравих шоу: папуг, морських котиків, дельфінів i...



...абсолютних рекордсменів з популярності - гігантів-касаток.





Кожне шоу повторюється кілька разів на день. Є можливість побачити всі. Ще й по кілька разів кожне. Потрібна лише справжня спритність!

Також предмет тутешніх гордощів - величезна колекція папуг (3500 особин). Їм парк завдячує своєю назвою: «лоро» з іспанської - папуга. Тому тут обов’язково запропонують сфотографуватися з папугою.



А в кінці прогулянки фотографія чекатиме на вас серед інших фото коло виходу. Система проста. Подобається фото? Платите 7-8 євро і забираєте. Не подобається? Не платите і залишаєте на пам’ять закладу.

Ціна: 33 євро.        www.loroparque.com

Така ситема діє мало не в кожному розважальному закладі на Тенерифе. А їх у «природничому» напрямку ще немало: «Парк орлів», «Алоє парк», ботанічний сад «Жардін Ботаніко», страусова ферма. Утім, щоб збагнути острів, природи замало. Треба конче побувати в його колоритних колоніальних містечках:



...Ла Лагуні, Ла Оротаві, Гарачико, Ікод де лос Вінос чи Канделярії.



Залишайтеся! Погуляємо екзотичними містечками і скупаємося в Атлантичному океані.

Подорожі на острови Тенерифе і Гран-Канарія Канарського архіпелагу:

На Марс через Карпати, або Тенерифе - острів контрастів. Частина 1.
На Марс через Карпати, або Тенерифе - острів контрастів. Частина 2.
Листівки з Гран-Канарії.

Іспанія (Spain), Канарські острови (Canary islands)

Previous post Next post
Up