У сусрет 30. октобру (12. новембру) - спомен ...

Nov 11, 2022 08:19











    ... објављено на нашем LiveJournalu и(ли) на сајту:- акатист (срб.) - твореније Мирка И. Нанића.
    • ПРЕП. ТЕОКТИСТ, БИВШИ СРБСКИ КРАЉ СТЕФАН ДРАГУТИН. Две службе - новија твореније проте Мирка Р. Павловића; и старија - твореније Грабовачког игумана Антонија Марковића (у којој се дају други датуми празновања, које нисам стигао да испитам).У династичким борбама свргнут са престола од брата Милутина.

    - служба (р - царска ортографија). - служба из "Србљака".
    - служба (р - гражданска ортографија). - служба из "Србљака".
    Служба је твореније сестаринства м-ра Градац, задужбине краљице Јелене (Жичка епархија СПЦ); допуна (три возвателне стихире) и превод на цсл моји. После свргнућа с престола мужа краља Уроша I и сама се повукла с престола и замонашила. Следовао им је и архиеп. Јоаникије I.Служба је моје твореније, са изузетком канона, других мањих делова и молитве из Молбеног канона који је саставило сестринство (браство) м-ра Сопоћани, а које сам превео са српског на цсл. Посебан дан празновања на уснуће 1. маја. У династичким борбама свргнут са престола од сина Драгутина, у монаштву Сим(е)он. Ктитор м-ра Сопоћани.
    • ​ОКТОБАР 30. СВЕШТ. ИСПОВЕДНИК ВАРНАВА (НАСТИЋ), ЕП. ХВОСТАНСКИ.

    - служба (срб.). - твореније сестринства м-ра Јазак на Фрушкој гори (Сремска епархија СПЦ).
    - акатист 1 (срб.). - ауторство непознато, могуће као и службе.
    - служба 2 (срб.). - твореније Мирка И. Нанића. [Update: 14. нов. 2022. г..]
    - акатист 2 (срб.). - твореније Мирка И. Нанића.

    Повезан пост: ОКТОБАР 30. СВ. ВАРНАВА (НАСТИЋ) ЕП. ХВОСТАНСКИ, ИСПОВЕДНИК (Nov. 11th, 2012 | 02:03 pm). Напомена: линкови дати у овом посту не раде више, јер је сајт уклоњен или премештен; али сам у њему дао радну верзији тропара свт. Варнави који сам давно састављао.

    Update: према објави на инстаграм налогу м-ра Светих архангела код Призрена, уочи празника отворен је у м-ру Беочину гроб свешт.испов. Варнаве (Настића) и мошти пренесене у нови кивот.

    Update: 14. нов. 2022. г.: СВЕТИ ВАРНАВА ЛИТУРГИЈСКИ ПРОСЛАВЉЕН.

    Из других извора:

    У сусрет ..., монахиња Касија (А. Сењина), игуман Антоније (Марковић), Химнографија, Службе на цсл, Нови Србљак, Србљак, Акатисти, Савремена српска химнографија, прота Мирко Р. Павловић, Србија, Осанна, Службе на србском

    Previous post Next post
    Up