ОКТОБАР 30 [МАРТ 12(22)]. ПРЕП. ТЕОКТИСТ, БИВШИ СРБСКИ КРАЉ СТЕФАН ДРАГУТИН

Apr 28, 2014 22:47


На нашем сајту објављујемо приређене текстове: Две службе преп. Теоктисту, бившем србскoм краљу Стефану Драгутину (цсл).

Из фуснота:
  • Дан упокојења преподобног Теоктиста је 12. март, али се у Српској православној цркви уобичајило да се његов спомен врши 30. октобра, заједно са братом му св. краљем Милутином, и мајком им преп. Јеленом. Датум 22. март који се даје у служби игумана Антонија Марковића нисмо проверили.
  • Прва служба се у „Србљаку“ налази на стр. 122 - 129, издање: Св. Архијер. Синод СПЦ, Београд 1986. год. Аутор је прота Мирко Р. Павловић (што се види из богородич(а)нā и седал(е)нâ Канонâ на јутрењу). Текст службе тзв. гражданским шрифтом се налази у издању: Минея марть. часть 2, Издательский Совет Русской Православной Церкви, Москва 2002, стр. 341-349.
  • Текст друге службе доносимо према транскрипту рукописа 211 (Гр. 28), аутора јеромонаха Антонија Марковића из србског православног манастира Грабовац у данашњој Мађарској, стр. 65а-73б (оригинална фолијација на листовима је м7з r - н7є v). протојереја-ставрофора др Матеје Матејића у његовом издању „Допуна Србљаку Антонија Марковића“ (око 1810 - после 1886), Колумбус, Охајо 1995. A publication of the Research Center for Medieval Slavic Studies, The Ohio State University, Columbus, Ohio 43210-1286.
Текстове смо подвргли граматичкој (привођење нормама савремене руске редакције црквено-словенског језика) и другој редакцији, а други смо местимично и допунили (означено […]). Њега би очигледно требало још "мало" дотерати, одабрати гласове за места где се не дају, и још понешто ... тако да ће вероватно у наредном периоду бити још дорађиван и прерађиван. Евентуалне сугестије су добродошле. Надамо се да ћемо успети да приредимо и остале службе које је саставио игуман Антоније Марковић, а које се налазе у поменутом издању.

Новости, прота Мирко Р. Павловић, игуман Антоније (Марковић), прота д-р Матеја Матејић, Службе на цсл, Нови Србљак, Србљак

Previous post Next post
Up