ОКТОБАР 30 [ФЕБРУАР 8]. ПРЕП. ЈЕЛИСАВЕТА, БИВША СРБСКА КРАЉИЦА ЈЕЛЕНА (АНЖУЈСКА).

Jul 31, 2018 13:15


На нашем сајту објављујемо обновљен, допуњен и преобликован текст Службе и житија преп. Јелисавети, бившој Србској краљици Јелени (Анжујској) (срб. и цсл.)

Из фуснота (па мало шире):

Св. благоверна краљица Србска Јелена (у монаштву Јелисавета), жена св. краља Уроша I [1243 - 1. маја 1276 (или 1277.). г.; у монаштву Сим(е)она, мошти му почивају у ман. Сопоћани], у побочном сродству са француском владарском лозом Анжујаца (савремени српски историчари поприлично доводе у сумњу њено француско порекло), преставила се у Господу, по једнима: 8. фебруара 1306. г., а по другима: пре 8. фебруара 1314. г. Празнује се заједно са својим светим синовима преподобним Теоктистом и св. Милутином 30. октобра. У њеној задужбини манастиру Градац, код Рашке на Ибру, празнује се и у дан свога престављења.

Текст службе на србском језику дајемо према тексту у радној верзији новог издања „Србљака“ и према тексту у „Минејима на србском“ (стр. 486-494).

Мој превод са србског на црквено-словенски језик (на светољубиву прозбу мог ЖЖ-френда о. Максима Е. Пљакина) и незнатна допуна (три друге стихире на "Господи воззвах", још један тропар, додавање неколико Богородич(а)на и њихово превођење) - довршено месеца априла, око Пасхе, 2018. г., још једном прегледано и доредиговано крајем јула 2018. г.

(Око превођења (тачније композиције, распореда у преводу) тропара 8. Песме сам се двоумио: да ли ићи од речи до речи, или урадити овако како сам урадио... нисам баш одушевљен оним како је испало, али ... узевши у обзир "помало" збркани изворни текст - није много боље ни могло.)

И до сада сам преводио са србског на црквено-словенски, али углавном нешто ситно (тропаре и кондаке), и ако занемаримо писање мојих служби паралелно на оба језика, ово је практично мој други превод комплетне службе са србског на црквено-словенски, први је био превод (и синхронизација) моје Службе преп.муч. Рафаилу Шишатовачком.

Житије преузето из „Житија светих“ за месец октобар преп. Јустина Поповића, стр. 675-677 (скроловати на ниже).

Данило II, архиепископ - Животи краљева и архиепископа српских (Житије св. краљице Јелене (Анжујске), стр. 54-101.

Житије св. краљице Јелене (Анжујске) - превод на србски. (Можда се текст могао наћи и на неком "подобнијем" сајту, али ми се није дало да претражујем.)

Повезани чланци: Јелена Анжујска - једна од најпоштованијих и највољенијих српских владарки столовала је у Требињу.

Александар М. Трбовић - Света српска краљица јелена Анжујска.

Повезан пост: ОКТОБАР 30 [ФЕБРУАР 2]. ПРЕП. ЈЕЛИСАВЕТА, БИВША СРБСКА КРАЉИЦА ЈЕЛЕНА.

Преводи на цсл, Житија светих, Савремена српска химнографија, Моји радови, Службе на србском, Нови Србљак

Previous post Next post
Up