Klaipėda 1

Oct 12, 2016 12:34


Read more... )

Klaipėda

Leave a comment

bea3trice October 12 2016, 12:34:34 UTC
Tvarkingiausias Lietuvos miestas, sakyčiau.

Reply

laiptas October 13 2016, 11:36:38 UTC
Turbūt tikrai Klaipėdoj palyginus viskas neblogai, bet dėl paties tvarkingiausio gaila turiu abejonių. Kartais dar šmėsteli toks stereotipas ar įvaizdis, bet mano supratimu pats metas jau būtų kažkokiam atsinaujinimui, kokybiškam proveržiui, nes gali susidaryti įspūdis kažkas ima strigti. kalbu net ne apie esminius daiktus, bet apie paprasčiausius, kažkokių naujų erdvių, objektų atsiradimą, elementariausią apsiliuobimą. Nes keistas daiktas, netikėtai nuvažiavus į mažesnius miestus ir miestelius, netgi kaimus šitos naujos kokybės, progreso ir naujovių pamatyti galima vos ne daugiau. Sunku pasakyti kaip tą paaiškinti, atrodo ekonomika auga, uostas plečiasi, visko daugėja, bet padaryti kažką tokio naujo niekas nenori. Dar be to Paštas pradėjo trupėti, apdengė su tinklais, atrodo sovietinės plytos buvo ne kokios kokybės, ko gero išvis reiks perstatyti. Pagal tvarkingumą Lietuvoj aukščiau žinoma tiek Marijampolė, išvis be konkurentų, tiek Mažeikiai, renovuoti, išpuošti, dekoratyviai apipavidalinti, tiek koks Pasvalys, tiek kas nori ( ... )

Reply

bea3trice October 14 2016, 07:53:44 UTC
Aš turėjau galvoj pačius didžiausius tris miestus, atmesdama netgi smukusį Panevėžį (kažkada man jis labai patiko tvarkingumu) su Šiauliais (daug paprastų stalininių pastatų, keista struktūra su tuščiom kaimietiškom erdvėm vidury miesto, pastatai atrodė vis labiau apšiurstantys, kultūrinė įvairovė nykstanti, bet ten buvau gan seniai), nekalbant apie Kėdainius, Alytus ir Pasvalius, kuriuose įmanomas nekaimietiškas gyvenimas, bet ne miesto, o miestelio, nes nuobodoka, mažai žmonių, įvairovės, idėjų. Mano brolis, pagyvenęs Londone, visgi pripažino Lietuvoj miestu ir Kauną, ne vien Vilnių, o aš pripažinčiau ir Klaipėdą, ji turi potencialą augti, būti įvairių žmonių įvairiai gyvenama, turi nemažai įdomios istorinės architektūros. Nežinau, kaip ten dabar, bet pagal nuotraukas neatrodo, kad nyksta. Aišku, gyvena rusakalbiai sovietukai ir kaimiečiai žemaičiai vietoj buvusių protestantų lietuvininkų su vokiečiais, aišku, kažkas (rodos, sovietai) uoliai pragriovė daug ką, kas buvo gražu ir istoriškai reikšminga ir pristatė savų staliniecų, ( ... )

Reply

laiptas October 15 2016, 17:52:57 UTC
Tuos tris miestus aš irgi išskirčiau, labiau ta prasme kaip visiškai atskiro charakterio, formos, turinio visatas, su savo gravitacija ir visiškai skirtingais dėsniais, logika, mitologija, istorija, skirtingi pasauliai, Lietuvos apskritai fone vos ne kažkokie paraleliniai inkliuzai. Tame netgi yra kažkas keisto, nes likusi Lietuva nuausta tarsi iš visai kitos materijos. Labiausiai kas mane žavi ir stebina tai iki smulkmenų preciziškai tiksli, griežta sudarančių elementų gama, nuo Palangos iki Ignalinos panašios formos, erdvės, spalvos, gyvatvorės, sakykim, namai, bažnyčios, kapinės, keliai, kryžiai, tiltai, aikštės. Mano nuomone toks stiliaus standartas labai gerai, nėra chaoso, eklektikos, saviveiklos, bet tam tikras žanras, charakteris, aplinka autentiškai suvokta, apmąstyta, "prijaukinta". Ir iš šitos stichijos kaip tik ir gali išaugti kažkas specifiškai savito. Ką ir galima matyti, mano nuomone naujoji Lietuvos architektūra, kai ji tikrai originali, išaugusi būtent iš čia. Čia mano nuomone randasi ir ir "tikrieji Lietuvos miestai ( ... )

Reply

laiptas October 15 2016, 18:00:33 UTC
Dėl to kad mažesniuose miesteliuose, kaimuose mažai kas vyksta, idėjų nėra, tuštuma ir nykuma, o didmiesčiuose idėjos savaime sklando ir viskas labai progresyvu, abejočiau. Tiesiog visur savaip, pagaliau kaip paaiškinti tai, kad toj pačioj Klaipėdoj kiek prasigyvenę žmonės skuba į priemiesčius, Gargždai šalia kaip retas miestas netgi išaugo keliais tūkstančiais, žmonės taip nori gyventi kaime ir teisingai daro, nes ten yra viskas nuo kino teatro su 3D iki stadiono. Filmai ne bet kokie tarp kitko, rodys kažkokį labai mąslų lietuvišką Igno Miškinio "Karalių pamaina", prieš tai apie žydų genocidą. Taip kad su idėjom man atrodo visai nieko, kažkas juk visą tą repertuarą vartoja. Pagaliau jei imti tą pačią Ameriką, tai didžioji dauguma žmonių gyvena vienaaukščiuose miesteliuose, pagaliau tokia pasaulinė tendencija - suburbizacija. Režisierius Lynčas yra sukūręs filmą Tvin Pyksas, tai būtent apie tokio nedidelio miestelio gyvenimą, kuris puikiausiai tinkai ir Lietuvos miestams, miesteliams, atrodo iš pirmo žvilgsnio nieko nevyksta, taika, ( ... )

Reply

bea3trice October 16 2016, 20:48:20 UTC
Nežinau, bet gal mano broliui irgi reikėjo pamatyti tą vienaaukštį Londoną, vidinį miestą, miestą kaip gyvenimo būdą, kad įvertintų ir Kauną kaip rimtą miestą. Turėjo galvoj, kad Kaune pakanka žmonių ir įdomybių, ne tuščias, o kompaktiškas, apstatytas ir apželdintas miestas, įdomus reljefas, yra gyvenimo, pasirinkimų, žmonės santūrūs, eina savo reikalais, turi savo vietą, nuomones ir patys vertina savo gyvenimo būdą. Gal jam dar patiko, kad užsispyrę balsuoja už dešiniuosius ir turi, rimtai palaiko savo miesto komandas - krepšinio, futbolo, rankinio.

Reply

laiptas October 15 2016, 18:01:17 UTC
Labai keistos emocijos šitą matant. Galvojau net kad man vienam taip, bet ne , nustebau lygiai vienas prie vieno tą pačią nuotaiką, net lygiai tokius nuostabos, pasibaisėjimo priepuolius pamatęs buvusiu Sex Pistols nario Džonio Roteno pasivažinėjimo Londonu reportaže. Gal čia kas ir galvojo kad kaip visad ekscentriškai ką nors pasakys, bet iš tikro taip ir yra, kaip sako - "Jie žudo miestą ir niekas jų negali sustabdyti, kas ten tas baisus dviračio ratas prie Vestminsterio ir tt" aprėkia ir lenkus, nors ko gero norėtų ne juos, bet taip politkorektiškiau, neva nebepažįsta nei miesto, nei žmonių dėl kurių kažką reiktų daryti.
Sunkiausias klausimas dėl Šiaulių ir Panevėžio ( ... )

Reply

bea3trice October 16 2016, 19:37:03 UTC
Dėdulės Londone norėtų, žinoma, aploti ne tik lenkus, bet tikriausiai bijo. Bet ir lenkai jiems po darbo ne saldainiukai - juk savaitgaliais geria, rėkauja, patenka į nusikaltimų statistikas dėl muštynių, žudynių, agresyvaus vairavimo ir t. t., o dar juodai rengiasi, nemoka angliškai ir mandagiai dviprasmiškai.

Reply

laiptas October 15 2016, 18:01:44 UTC
O kodėl smukęs Panevežys, ar kas galėjo subjauroti jo vaizdą, jei net filosofas Šliogeris spėjo aprašyti Raudonąją bažnyčią už senvagės, Skaistakalnį kaip kažkokį išskirtinį grožį. Be to dar yra kelios bažnyčios, geltona katedra netgi kaip Peterburgiško baroko "Admiraltejskaja igla" ir akmeninė ir funkcionalistinė ir protestantų . Mano nuomone etaloniškas "lietuviško miesto" kuriame atsispindi ir kaimas ir tt daugiaukščiai rajonai tarp kitko ko gero gražiausi Lietuvoj, nes vėliausi, daugiafunkicė arena kaip 8 aukštų namas, viena tokia Pabaltijį. Yra senamiestis ir labai nemažai, visur prieškario moderno, centrinėj aikštėj prie savivaldybės, arba unikali žymaus fotografo studija, kur spėjo pagyventi S. Neris, ėjo mokytojauti į Landsbergio Žemklanio gimnaziją ir daug šiuoliakinės dabarties. Viskas kažkaip dailiai dera http://laiptas.livejournal.com/29251.html... )

Reply

bea3trice October 16 2016, 19:30:53 UTC
Maniau, kad ten nieks negrįžta, viskas užsidarė ir visos gamyklos, fabrikai, kombinatai griaunami, o visi dirba turguj, parduotuvėlėse ir prekybcentriuos arba smulkiam privačiam versle, kur nelegalios, jei neminimalios, net algos, nes viaaarskininkai nenori mokėt mokesčių, vis ieško, kaip ką apgaut.

Panevėžy reikia tvarkyti autobusų stotį, ten įvažiavus atrodo, kad miestas nyksta ir niekam nerūpi.
Na, gerai, jei ne. Nematau Lietuvoj itin daug Panevėžio produkcijos: na, ledai, lininukai, cukrus, alus.
Norėjau turėti lietuvišką, Šiaulių, dviratį, bet teko pirkt ispanišką. Gaila, kad Lietuvoj beveik nelieka lietuviškos produkcijos, o ir užsienyje ji juk pardavinėjama net slepiant jos lietuviškumą.

Reply

laiptas October 17 2016, 15:25:32 UTC
Varge mano, iš kur tokia nuomonė, nežinau nei kaip suprast nei paaiškinti, tikrai sunki padėtis :) Deja bet panaši nuomonė, ar greičiau čia filosofija, pasaulėžiūra ( ... )

Reply

bendoreliai October 20 2016, 21:57:35 UTC
Jūs smagiai juokaujate :-)))) Pakėlėt nuotaiką ( ... )

Reply

bea3trice October 21 2016, 07:47:02 UTC
Oi, oi, prieš pusmetį... ;)

Taip, pažiūrėjau miestai.net, kiek viskas griaunama, sugriauta ir neaišku, ar bus kas iki galo ten pastatyta, bet gal. Taip, "Sema", mėsa, taip, čia tik įspūdis.

Taip, tie kombinatai ir gamyklos nebūtini ir nebuvo tobuli, gali būt kiti vietoj jų.

Šiaip tai aišku, kad ne žmonių koncentracija, o jų laimė, pasitenkinimas gyvenimo sąlygomis yra svarbu. Kažkada apie Panevėžį sakydavom, mažutis, bet gražus.

Pamiršau "Lietkabelį"!

Kerbedis jėga.Buvo. Reik naujų.

Reply

bendoreliai October 21 2016, 08:57:15 UTC
Na, objektyviai pamąsčius. Nieko gero iš tos „Semos“ nebuvo. Spiritą gamint ir smardint Panevėžį gal ir visai nebūtina. Kaip dabar sako į valdžią ateinantis Karbauskis, reik liautis gert. Štai kaip apie „Semą“ atsiliepė ją uždarant: „Pasenę įrenginiai ir spirito gamyba nieko nedomina. Svarbiausia prekė - teritorija, - sakė A.Kleiva ( ... )

Reply

bea3trice October 21 2016, 10:12:17 UTC
OK, tada pirksiu Ķekavos kažką ten. ;)

Kai kurie žmonės bando sau susikurti ir iš visų kitų tikisi "juoda-balta" paveikslo ir visas reakcijas suvokia kaip juodą arba baltą. O dar kai nori baltos, o pamato juodą... siaubinga drama. Mano paveikslas ne toks, nors ir pastebiu negatyvą, galbūt kartais vien negatyvą komentuoju, galit būt ramūs, matau visaip. ;)

Reply

bendoreliai October 21 2016, 14:01:05 UTC
Kartą vienai draugei tapytojai dovanojau dažų rinkinį. Tai jame juodos nebuvo. :-D Ir liepiau naudot visas likusias, maišyt visaip, tai visoko ten pritapė ir pan. O čia kiek apie Panevėžį, tą baisų miestą kur viskas vien blogai ir pilkais tonais. :-)))) Utriruoju ir juokauju. O dabar rimtai.

Tik Panevėžy transliuoja „Gerų Naujienų Televizija“.
http://www.gntv.lt/apie-mus/

Laidos
https://www.youtube.com/channel/UCGEx6CTgK3VbIs0cL9Q7j4g/videos

Miestečiai. Gana didmiestiški vaizdai, nulis provincialumo. Dar gal net ir tas dviaukštis Londonas su chavs'ais nekažką geriau. Arba pamąstom apie JAV. Yra 4-5 didmiesčiai, o kitka kažkokios provincijos ir kaimai. Jūs suprantate kas tenais toje vienaaukštėje Amerikoje ir kas ten per In the Middle of Nowhere centrinės valstijos, kur didžiausi miestai Alytaus dydžio? Nes aš ne. Taigi, Panevėžio miestiečiai.Reply


Leave a comment