Klaipėda 1

Oct 12, 2016 12:34


Read more... )

Klaipėda

Leave a comment

Comments 34

bea3trice October 12 2016, 12:34:34 UTC
Tvarkingiausias Lietuvos miestas, sakyčiau.

Reply

laiptas October 13 2016, 11:36:38 UTC
Turbūt tikrai Klaipėdoj palyginus viskas neblogai, bet dėl paties tvarkingiausio gaila turiu abejonių. Kartais dar šmėsteli toks stereotipas ar įvaizdis, bet mano supratimu pats metas jau būtų kažkokiam atsinaujinimui, kokybiškam proveržiui, nes gali susidaryti įspūdis kažkas ima strigti. kalbu net ne apie esminius daiktus, bet apie paprasčiausius, kažkokių naujų erdvių, objektų atsiradimą, elementariausią apsiliuobimą. Nes keistas daiktas, netikėtai nuvažiavus į mažesnius miestus ir miestelius, netgi kaimus šitos naujos kokybės, progreso ir naujovių pamatyti galima vos ne daugiau. Sunku pasakyti kaip tą paaiškinti, atrodo ekonomika auga, uostas plečiasi, visko daugėja, bet padaryti kažką tokio naujo niekas nenori. Dar be to Paštas pradėjo trupėti, apdengė su tinklais, atrodo sovietinės plytos buvo ne kokios kokybės, ko gero išvis reiks perstatyti. Pagal tvarkingumą Lietuvoj aukščiau žinoma tiek Marijampolė, išvis be konkurentų, tiek Mažeikiai, renovuoti, išpuošti, dekoratyviai apipavidalinti, tiek koks Pasvalys, tiek kas nori ( ... )

Reply

bea3trice October 14 2016, 07:53:44 UTC
Aš turėjau galvoj pačius didžiausius tris miestus, atmesdama netgi smukusį Panevėžį (kažkada man jis labai patiko tvarkingumu) su Šiauliais (daug paprastų stalininių pastatų, keista struktūra su tuščiom kaimietiškom erdvėm vidury miesto, pastatai atrodė vis labiau apšiurstantys, kultūrinė įvairovė nykstanti, bet ten buvau gan seniai), nekalbant apie Kėdainius, Alytus ir Pasvalius, kuriuose įmanomas nekaimietiškas gyvenimas, bet ne miesto, o miestelio, nes nuobodoka, mažai žmonių, įvairovės, idėjų. Mano brolis, pagyvenęs Londone, visgi pripažino Lietuvoj miestu ir Kauną, ne vien Vilnių, o aš pripažinčiau ir Klaipėdą, ji turi potencialą augti, būti įvairių žmonių įvairiai gyvenama, turi nemažai įdomios istorinės architektūros. Nežinau, kaip ten dabar, bet pagal nuotraukas neatrodo, kad nyksta. Aišku, gyvena rusakalbiai sovietukai ir kaimiečiai žemaičiai vietoj buvusių protestantų lietuvininkų su vokiečiais, aišku, kažkas (rodos, sovietai) uoliai pragriovė daug ką, kas buvo gražu ir istoriškai reikšminga ir pristatė savų staliniecų, ( ... )

Reply

laiptas October 15 2016, 17:52:57 UTC
Tuos tris miestus aš irgi išskirčiau, labiau ta prasme kaip visiškai atskiro charakterio, formos, turinio visatas, su savo gravitacija ir visiškai skirtingais dėsniais, logika, mitologija, istorija, skirtingi pasauliai, Lietuvos apskritai fone vos ne kažkokie paraleliniai inkliuzai. Tame netgi yra kažkas keisto, nes likusi Lietuva nuausta tarsi iš visai kitos materijos. Labiausiai kas mane žavi ir stebina tai iki smulkmenų preciziškai tiksli, griežta sudarančių elementų gama, nuo Palangos iki Ignalinos panašios formos, erdvės, spalvos, gyvatvorės, sakykim, namai, bažnyčios, kapinės, keliai, kryžiai, tiltai, aikštės. Mano nuomone toks stiliaus standartas labai gerai, nėra chaoso, eklektikos, saviveiklos, bet tam tikras žanras, charakteris, aplinka autentiškai suvokta, apmąstyta, "prijaukinta". Ir iš šitos stichijos kaip tik ir gali išaugti kažkas specifiškai savito. Ką ir galima matyti, mano nuomone naujoji Lietuvos architektūra, kai ji tikrai originali, išaugusi būtent iš čia. Čia mano nuomone randasi ir ir "tikrieji Lietuvos miestai ( ... )

Reply


bendoreliai October 19 2016, 14:18:38 UTC
Vienas įdomiausių dalykų laisvalaikiu - užsukt paskaityt laipto pamąstymų gana įdomiom ir plačiom temom: visuomenė ir jos veiklos rezultatai, civilizacija įvairiais pjūviais, žmonių sukurti ir apgyvendinti miestai. Prie kai kurių gilių ir įdomių įžvalgų galima ir ne kartą sugrįžt, apkontempliuoti. :-) O kai pasijungia dar koks įdomus pašnekovas (-ė) kaip bea3trice, net nelieka poreikio ką nors savo pridėt - užtenka su dideliu susidomėjimu išsivėpus, iš nuostabos prasižiojus, džiaugsmingai skaitinėti. ;)

Reply

laiptas October 19 2016, 18:25:35 UTC
Tie mano pasamprotavimai tai toks gerokai sąlyginis, laisvas, taip pat ir jumoristinis daiktas, apie tokius dalykus kuriuos galima sakyti visai nieko nežinau. Jei yra kalbėjimas kuris remiasi žinojimu ir išmanymu tai čia visiškas nežinojimas. Gal dėl to kad nežinia labiausiai gundo, greičiau bandymas išsiaiškinti procesu metu kažkaip provokuojant, sakant tai kas tik dabar atėjo į galvą, nustebino, netgi šokiravo patį, ką jau kalbėti apie kitą žmogų :), kažkas ko pats dar negirdėjau, tik ryškėja kažkokiais neaiškiais kontūrais, arba apie ką sužinojau šiuo metu, dėl to konkretūs tikri, realūs faktai kartais geriausiu atveju tik nujaučiami, dažnai išvis nežinomi, o kartais taip savavališkai apibendrinami, kad galima pasakyti netgi nutylimi :) Todėl kažką pasakius paskui išsigandus reikia tikrinti, bet kol kas dažniausiai pasirodo kad jei ir buvo nusišnekėta tai nelabai :) O kai kurie "nusišnekėjimai", akcentai buvo reikalingi paryškinti intuiciją ar esmę. Svaičioti be jokio pagrindo irgi nesinori, o labiausiai toks visokių tautų, kultūrų ( ... )

Reply

bea3trice October 21 2016, 10:27:33 UTC
Nu, tai tie žole apaugę stogai yra labai praktiški, ekologiški, bet turi būti ir labai tvirtas, apgalvotas, gerai suprojektuotas pagrindas tai velėnai. Visa ta gamta ant stogo juk labai sunki.

Reply

laiptas October 22 2016, 12:50:30 UTC
Sunku pasakyti, bet kiek galima spręsti namai tikrai atitinką atšiaurią, šiaurės jūrų geografiją, gamtos sąlygas, žmonėms gyventi ten tikrai buvo sudėtinga, tik keli procentai dirbamos žemės, pievų, kitur jūra, fiordai, kalnai, ledas, tundra. Poliariniai gyventojai lapiai gan ilgai išlaikė archaišką gyvenimo būdą, o suomiai taip pat statė jurtas. Pavyzdžiui rašytojo Knuto Hamsuno namas, tikrai atrodo ne klėtis, ne svirnas, pasidomėjus tradiciniais Norvegijos namais panašiai tokie
http://hamsun.at/hamsun/spor_lom02_uk.htm


... )

Reply


Leave a comment

Up