Пивоваріння, частина друга, карбонізація.

Apr 28, 2015 20:36

Продовжу тему першого досвіду варіння пива вдома.
  У середу встав і першим ділом побіг до баняка, дивитися чи пиво булькає. А воно мовчало. Якщо на кришку відра натискав рукою. то булькало. але щоб само, то ні. Після роботи також прибіг, слухаю баняк, а у відповідь тишина. Почав рити на форумах що за "фак", виявилось що у багатьох так було і ніби нічого страшного. Але собі подумав що не порядок, можливо дріжджі дохлі, може десь баняк пропускає під кришкою, одним словом вирішив докупити дріжджі і додати їх. В принципі це б не мало зашкодити. Погнав у магазин поки не закрився (тут усі магазини закриваються у 18:00) Привіз дріжджі, засипав у простерилізований банячок на дві літри, висипав 3 чайні ложки декстрози, влив воду і засипав дріжджами. Поставив у тепле місце до наступного дня.
  На наступний день провірив ще раз баняк, мовчить, ну і чорт з ним, відкрив кришку, а там дріжджова піна, значить дріжджі живі, видно кришка баняка пропускає повітря. Вилив у баняк гідратовані дріжджі які постояли добу і закрив кришкою. Поміряв щільність, 1030, а це добрий знак, значить що дріжджі все-таки живі і працюють.
  Через два дня знов поміряв щільність - 1020, чудово. Булькання всі ці дні відсутнє. Ще через два дні знов поміряв, 1024, значить минулого разу помилився трохи, а процес бродіння можна вважати завершеним. Також побачив осад дріжджів у баняку, значить точно бродіння завершено.  На наступний день плановий залив у пляшки на карбонізацію.
Власне розлив пива у пляшки.



Сьогодні заливав пиво у пляшки. На 1л. пива додавав у пляшки 10г. декстрози або солоду у порошку. Для кожного пива можна зробити собі розрахунки у спеціальних калькуляторах: 1, 2, 3. Я сипав солод, спеціально залишив для цього діла. але на деякі пляшки не вистарчило, то всипав декстрозу. В принципі пишуть краще давати солод, пиво буде повнотілим. Також перед наливанням пива у пляшки простерилізував все содовим розчином.  При заливанні вирішив не бавитись сифонною трубкою, а заливати з краника баньки. При цьому утворюється трохи піни але потім ця піна зникає. Після заливання пива у пляшки не закривав їх одразу, накрив кришечкою і дав трохи часу щоб СО2 вигнала повітря з пляшки.
   Після наливу у пляшки порахував що вийшло 20л. пива. А тепер на 3 тижні на карбонізації, спочатку 2 тижні у теплі, а потім тиждень у холодному місці.

Пиво розлито у пляшки, тепер залишилось 3 тижні чекати.


Подібні теми:

Пивоваріння, точніше пивобродіння вдома. Проби пивовара

пивоваріння, brewing, пиво, beer

Previous post Next post
Up