Bandelės be miltų (be glitimo, be cukraus, be mielių)

Mar 15, 2019 16:26



Duona be glitimo, kepiniai be cukraus, cepelinai be mėsos... Net nežinau kas dar ateityje mūsų laukia "be".  Juokingiausia, kad visi tie "be" labai užkrečiami.

Visokiems beglitiminiams dalykams esu abejinga, mėgstu įvairią duoną ir viską, kas iš miltų. Tiesiog norėjau atrasti duonos receptą, kuris tiktų mamai (mama serga diabetu). Taigi užduotis buvo aiški: cukrui ir įprastiems miltams - ne!

Buvo daug įvairių bandymų. Bet norėjosi būtent paprasto duonos skonio efekto ir struktūros, o jų be miltų niekaip nėjo išgauti.

Ir štai TADAAAAM! - sudėjus absoliučiai neduoniškus ingredientus gavosi labai skani duona! Man ji taip patiko, kad kepu ir valgau ją antrą mėnesį. Kaskart kepu su skirtingais priedais, todėl skonis neatsibosta (variantus aprašysiu recepte).

Iš duoto kiekio man gaunasi 8 bandelės. Per dieną suvalgau dvi bandeles - vieną pusryčiams, kitą pietums arba vakarienei. Perpjaunu išilgai ir tepuosi sumuštinius, valgau su salotomis ar sriuba, arba užsidedu sūrio ir skanauju su uogiene (dietinis variantas :D)

Beje, tikiuosi supratote, kad šios bandelės puikiai tinka visokioms dietoms?

Dabar smulkiau apie sudėtines dalis:

Balkšvojo gysločio luobelės arba PSYLIUM
Kas tai yra ir koks tai gėris jau rašiau ne kartą, galit pasiskaityti ŠTAI ČIA. O pirkti geriausia ČIA.

Kokosų miltai
Galima pirkti jau paruoštus kokosų miltus arba daryti kaip aš: sumalu kokteiline (blenderiu) štai šitas geros kokybės kokosų drožles.

Kepimo milteliai
Jeigu netoleruojate net menkiausio kiekio glitimo (taip, kepimo milteliuose jo yra), tiesiog naudokite sodą. Iš anksto gesinti jos nereikia, recepte yra dar actas.

Bandelių dydis ir kepimo formos
Galima kepti vienu dideliu kepalu. Bet tešla yra skystoka ir lieka rizika, kad vidus bus neiškepęs. Todėl geriau kepti bandeles. Kepimui naudoju silikonines keksiukų formeles, kurios yra šiek tiek didesnės už standartines keksiukines. Labai patogus dydis, kepu juose ir duonines bandeles, ir tinginių varškėčius. Rekomenduoju tokias susirasti, tikrai patiks.

Pagrindinius dalykus surašiau, jei dar kils klausimų - klauskite, su malonumu atsakysiu.

BANDELĖS BE MILTŲ (BE GLITIMO, BE CUKRAUS, BE MIELIŲ)

2 v.š. (apie 30 g) balkšvojo gysločio luobelių
3 dideli arba 4 mažesni kiaušiniai
8 v.š. (70 g) kokosų miltų
2 v.š. kepimo miltelių arba 1 a.š. sodos
0,5 a.š. druskos
1 nedidelė cukinija (apie 160 g)
2 v.š. aliejaus
2 v.š. obuolių arba vyno acto
50 ml vandens
prieskonių variantai (galima dėti atskirai, arba miksuoti juos tarpusavyje ir rasti savo skaniausius derinius):
  1. 2 a.š. prieskonių mišinio su kanapėmis (labai skanu, primena duoną su riešutais)
  2. 1 a.š. skysto miežinio salyklo (kai pasiilgstu juodos duonos, super skonis!)
  3. po šaukštelį maltų kmynų, džiovintų bazilikų ir raudonėlių.
  4. jūsų fantazija.
  • Viename inde sumaišyti sausas sudėtines dalis: kokosų miltus, gysločių luobeles, kepimo miltelius, prieskonius, druską.
  • Kitame inde smulkiai sutarkuoti cukiniją (smulkia burokine tarka), įmušti kiaušinius, supilti actą, aliejų ir vandenį, miežinį salyklą, gerai išmaišyti.
  • Sausus ingredientus suberti į skystus ir vėl gerai išmaišyti. Palikti trumpam, kad išbrinktų gysločių luobelės.
  • Tešlą sudėti į kepimo formeles. Viršų galima papildomai aptepti vandeniu arba aliejumi (aš niekada netepu, nes paprasčiausiai užmirštu), apibarstyti sezamais arba mėgstamomis sėklomis (taip pat nebūtina).
  • Orkaitę įkaitinti iki 170°C. Įstatyti paruoštas formeles ir kepti apie 45 minutes arba kol bandelės gražiai apskrus. Kartais iš formelių išimtos bandelės neatrodo gerai iškepusios, todėl tiesiog jau be formelių sudedu jas ant skardos ir įstatau atgal į išjungtą auštančią orkaitę. Tuomet jos gražiai apskrunda ir iš apačios. Bet ne visada to reikia - kartais iškart iškepa tiek kiek reikia.
  • Bandeles visiškai ataušinti ant grotelių. Vėliau jas galima laikyti šaldytuve sandariame inde. Savaitę laikosi puikiai! Prieš valgant perpjovus galima pašildyti ant keptuvės. Bet nebūtinai - skanios ir taip!
Oho, na ir prirašiau! Dabar galvosite, kad labai ilgas procesas, nors taip nėra: tešlai paruošti užtenka 10 minučių ir 45 minutės kepimo.

Jeigu mėgstate visokius "be" eksperimentus - būtinai išbandykite!



nesaldūs kepiniai, plepu-plepu, receptas, dietinis receptas, duona

Previous post Next post
Up