«Вставайте! Кайдани порвіте!»

Mar 09, 2016 17:53

"Одна з найвідоміших робіт берегівського художника, члена Національної спілки майстрів народного мистецтва України Анатолія Сакалоша «Вставайте! Кайдани порвіте!» - виготовлена з дерева бандура, на якій руки, що розірвали кайдани, грають на струнах з колючого дроту. Як розповідає автор, ідея композиції народилася під час Революції Гідності".



9 березня, з нагоди Дня народження Тараса Шевченко, в аудиторії медичного коледжу, званої як Світлиця, відкрилася персональна виставка берегівського художника Анатолія Сакалоша. Уродженець Хуста, який поселився в нашому місті в 1983 році, за свій от вже скоро 60-річний вік створив чимало мистецьких витворів різних жанрів - від традиційних закарпатських пейзажних полотен до гостро-соціальних картин.

Наріжним каменем нинішньої виставки стала одна з найвідоміших робіт художника, «Вставайте! Кайдани порвіте!», виготовлена з дерева бандура, на якій руки, що розірвали кайдани, грають на струнах з колючого дроту. Як розповідає автор, ідея композиції народилася під час Революції Гідності. Одразу після закінчення бурхливих подій вона демонструвалася в арт-галереї в Києві. Інші роботи Сакалоша, виставлені в Світлиці, також варті того, аби прийти й подивитись на них.

Відкриття виставки відбулося в урочистій святковій атмосфері. Традиційно для подібних заходів перед зібранням виступив чоловічий хор «Купаж» із піснями, покладеними на вірші Т.Г. Шевченка. Далі були виступи учнів коледжу, які прочитали низку віршів поета, в тому числі «Заповіт» угорською мовою та чотирма мовами послідовно (українська, угорська, англійська та німецька). В заході взяли участь і учні української гімназії, які зачитали серйозні й складні вірші зі спадщини Кобзаря.











image Click to view

художники, Берегово, Закарпаття революційне

Previous post Next post
Up