Ryssland på Laurénskt vis

Feb 26, 2009 19:48

Finnish journalist Anna-Lena Laurén has been living in Moscow for three years and has had intensive love-hate relations with Russia since her study time. In other words, she's got an experience that few of us possess. So let Anna-Lena give us a quick briefing on what is important when visiting Russia. The article is in Swedish. (P.S. I have made a translation into Russian.)



Journalisten Anna-Lena Laurén är Moskvabo sedan tre år tillbaka och har ett intensivt hatkärleksförhållande till Ryssland sedan studietiden. Med andra ord har hon erfarenheter som få besitter, låt Anna-Lena snabbguida dig genom vad som är viktigt när man åker till Ryssland.

Det är så otroligt gott med en välbryggd cappucino! Det man i Ryssland kallar för espresso är vanligt kaffe i en liten mugg och sedan kallas det cappuccino när man lägger lite mjölkskum på. Dessutom kostar det skjortan. Man har kommit ikapp västvärlden med mycket i Ryssland men definitivt inte när det gäller cafékultur!

Varför ska man besöka vårt östra grannland?
- Det är ett fantastiskt kulturland som ligger helt vid vår gräns och det är dumt att inte använda sig av den möjligheten. Och där finns så mycket. Samtidigt måste man tänka på att Ryssland inte är ett särskilt tacksamt land, man ska inte resa dit och tro att allting fungerar, man måste ta med sig mycket humor och tålamod i bagaget. Inställningen måste vara den att det som fixar sig det fixar sig, och det som inte fixar sig måste man hitta nya lösningar till.

Hur tar man sig till Ryssland?
- Tåg är det absolut bästa sättet att ta sig dit på. Du kommer genast in i stan, och särskilt i Moskva slipper du trafikstockningarna. Att flyga till Moskva är ganska dumt, för du råkar ut för Sheremetyevo som är världens värsta flygplats och det kan vara flera timmars köer därifrån in till stan. Man vinner ingenting på att flyga dit.

Hur lönar det sig att bo?
- Hotellen är tyvärr ofta ganska dåliga. Även om de är nya så kan de vara dåligt byggda, det kanske inte finns vatten eller värme. Jag har ofta varit med om duschar som inte funkar, trots att hotellet är helt nytt. Man ska heller inte räkna med att servicen är på samma nivå som i väst, för det är den helt enkelt inte. Speciellt inte utanför Moskva. Ändå är hotell enklast, sådana helveteshål är de inte. I större städer finns det hotellkedjor som Scandic och de garanterar att allt funkar, men är dyrare. I Moskva och S:t Petersburg finns det ungdomshärbärgen, dem har jag ingen erfarenhet av, men jag vet att vi hade gäster från Statsvetenskapskapliga Klubben vid Åbo Akademi som bodde på ett gästhem som de var helt nöjda med. Sådant finns inte i samma utsträckning som i väst. I S:t Petersburg är uthyrda lägenheter också ett bra alternativ för en veckas eller en längre tids vistelse.



Vad får man inte missa när det gäller matkulturen?
- Soppor! Det kan de dödssäkert laga. Sedan har vi sakuzski, små förrätter på olika tallrikar, exempelvis krabbsallad eller morotssallad med plommon och russin. Blinier och rökt fisk är alltid gott. Däremot ska man vara försiktig med biffar, de är så gott som alltid överstekta.

Vad är skillnaden mellan S:t Petersburg och Moskva?
- Charmen med S:t Petersburg är att det är lite nedgånget, inte perfekt som Moskva. Det är en mycket mer akademisk stad, folk går långsammare och alla är mera laid-back, samtidigt som moskvabor anser staden vara förfinad och snobbig. Moskva är mera intensivt och ryskt på sätt och vis. S:t Petersburg är lite lättare att åka till om man inte kan ryska, staden är mindre än Moskva och snäppet fler kan engelska. Ändå är det jättebra att åtminstone lära sig det kyrilliska alfabetet. Man ska inte räkna med att alla kan engelska, man måste i många fall klara sig på andra sätt. Man hittar alltid någon som hjälper om man inte ger upp genast. Tala frimodigt med människor, se dem i ögonen och var glad. Då kommer du långt. Man ska inte vara försiktig och be om ursäkt för att man existerar, då blir man överkörd.



Anna-Lena Laurén
Ålder 32
Kommer från Pargas
Yrke Journalist, utrikeskorrespondent och författare
Favoritplats i Ryssland Bron i S:t Petersburg
Boken De är inte kloka de där ryssarna utkom hösten 2008

Anna-Lenas tips i S:t Petersburg
Vinterpalatset
Mariinskijteatern
Gatan Nevskij Prospekt
Kanalen Moika
Vasiljkatedralen och området runt den Gamla flickskolan Smolna
Pirogbageriet Shtolle

Se upp för
- Ficktjuvar. De finns överallt. Titta aldrig uppåt utan att hålla ett stadigt
grepp om handväskan. Att ha för lite småpengar. Växla till mindre slantar vid metron.
- Att köpa dyrt krimskrams vid röda torget i Moskva. Gå till Izmailovsky Souvenir Market i stället.
- Milisen. Ge aldrig ditt pass eller pengar till dem. Vägra och säg
njet, njet och åter njet. Om de ändå tjatar om ditt pass, be dem
att följa med till hotellet för att hämta det. Då struntar de i det.
De har ingen rätt att göra något åt dig, de vill bara ha pengar att
stoppa i egen ficka.
- Att inte kunna ryska på landsbygden. Det är väldigt primitivt utanför städerna.



http://www.papper.fi/papper-pdf/download/65 (pdf file, 5.05 MB)

2. på svenska, foreigners about russia, russia, russian police, food, finland, moscow, tourism, pargas, russians, st.petersburg

Previous post Next post
Up