Андрій Розумовський, Бетховен та квартетна музика

Apr 21, 2024 23:29

Перейти к русскоязычному варианту поста
Популярним музичним жанром камерної музики є струнний квартет. Але мало хто знає, що перший професійний струнний квартет у Європі створив Андрій Розумовський - син останнього гетьмана України Кирила Розумовського. Відтак йому належить і вагома роль у становленні та розвитку струнних квартетів.

Автор першої наукової біографії Людвіга ван Бетховена Олександр Тейєр писав, що "Rasumowsky-Quartett" було засновано наприкінці літа або осені 1808 р. і до його складу увійшли відомі музиканти того часу, фінансове утримання яких взяв на себе Андрій Розумовський. Місце другого скрипаля у квартеті попервах обіймав сам гетьманич. Місцем для концертів слугував вишуканий палац Андрія у Відні, який вважався однією із окрас австрійської столиці. Слухачами концертів було вузьке коло з представників вищих верств населення та професіоналів.

Проте незабаром слухачами "Rasumowsky-Quartett" стала широка аудиторія. Упродовж 1808-1816 рр. у концертному залі одного з фешенебельних віденських готелів було проведено 50 публічних концертів. Завдяки своєму професіоналізму квартет поєднав сферу аристократичної салонної музики та публічних виступів у концертних залах. Що ж до репертуару, то в оголошеннях до концертів вказувалось, що "…ансамбль виконує композиції Гайдна, Моцарта та Бетховена". Це і не дивно, оскільки Андрій Розумовський, як знавець і любитель музичного мистецтва тісно спілкувався із майстрами Віденської класичної школи та всіляко сприяв розвитку і поширенню їхньої музики, особливо новинок Бетховена, який в особі гетьманича знайшов друга та покровителя.

Тож, незабаром квартет Розумовського перетворився на квартет Бетховена, який популяризував музику композитора, будучи у повному його розпорядженні. Досить вражаюче співпрацю класика та квартету охарактеризував австрійський композитор Ігнац фон Зейфрід: "Бетховен був відомий у княжому домі, так би мовити, як півень у курнику. Усе, що він складав було відрепетируване там відразу "гарячим", немов зі сковороди та виконано з увагою до найменших деталей, відповідно до його ідей, саме так, як він хотів і ніяк інакше. Квартет виявляв ніжну зацікавленість, слухняність і відданість, які могли бути властиві тільки палким шанувальникам цього генія. Повністю осягнувши інтелектуальну тенденцію, ті квартетисти досягли всесвітньої слави у виконанні тонових віршів Бетховена…."

Саме цей блискучий союз відображений на картині "Beethoven und das Rasumowski'sche Quartett", написаній у 1872 р. німецьким художником Августом Боркманом і яка стала відома завдяки фотосвітлині, зробленій на її основі та виданій у 1880-1890 рр.



З часом "Rasumowsky-Quartett" було розформовано. Свій прощальний концерт, який складався виключно з композицій Бетховена, він дав 11 лютого 1816 р.

Здобувши репутацію одного з найкращих струнних квартетів Європи ХІХ ст., "Rasumowsky-Quartett" став взірцем для наслідування у сьогоденні. Нині у європейських країнах організовані музичні товариства та ансамблі, названі на честь сина гетьмана України. Продовжувачами музичних традицій є і прямі нащадки гетьмана Кирила Розумовського. У 2002 р. професор, мистецтвознавець Андреас Розумовський заснував у Відні "Товариство мистецтва та культури імені Розумовського". У 2006 р. за ініціативи цього товариства та під керівництвом історика, культурного і громадського діяча Грегора Розумовського з нагоди 200-ої річниці написання Бетховеном "Trois Quatuors", присвячених Андрію Розумовському, було створено "Razumovsky-Quartett".

Іншим прикладом є "Razumovsky Ensemble", створений 1996 р. у Лондоні віолончелістом українського походження Олегом Коганом. Відтоді ансамбль регулярно виступає у концертному залі Wigmore Hall та бере участь у фестивалях за кордоном.

Протограф

мистецтво, українські постаті, Україна

Previous post Next post
Up