запрошую до балачки - про чай

Oct 26, 2011 00:29

А поговорімо про щось цікаве, га?
Наприклад про напої, які гербата, але не чай.
Хто що знає і любить?
А хто що мріє покуштувати?
А де ви купуєте рідкісні чаї?

Ось чай - це ферменовані листки чи бруньки камелії китайської (родом напій з Китаю).
Ось, що каже вікі:
Китайський - (лат. Camellia sinensis var. sinensis): китайський, дарджилінг, тайванський, в' ( Read more... )

чаювання

Leave a comment

Comments 20

sestra_yuliya October 25 2011, 21:33:39 UTC
я чула про гуральський чай. Традиційний місцевий напій у Закопаному (Польща). На жаль, не знаю, які саме там трави. Але там є алкоголь

Reply

xpywuk October 25 2011, 21:59:07 UTC
пішла шукати :)
отже, знайшла таке:
гуральський чай - це чай з лимоном і спиртом (чи правда чи нє - нєвем), а ще є такий гуральський напій гжанєц - гаряе пиво, приправлене медом і/або малиновим (чи вишневим) сиропом і прянощами. Набір прянощів - десь як до глінтвейну. Яке саме пиво - темне чи світле - не знайшла точного рецепту.

Reply

sestra_yuliya October 26 2011, 08:50:37 UTC
я чогось каркаде не виношу. мені вже краще малинового варення з гарячою водою попити. а отой, з хвої чи шишечок, смачний? теоретично він мені подобається. а мо, буде схожий на ліки:-)

Reply

xpywuk October 26 2011, 09:51:31 UTC
я теж не люблю каркаде.
з хвої - специфічний (натяк зрозумілий:) для мене він хоч-не-хоч асоціюється з ліками від застуди,хоча певна, що можна пити і для душі:)

Reply


ami_rah October 26 2011, 02:52:59 UTC
що означає "ферментувати"?
пробачте мою темноту...
мате - мій улюблений, привезла собі з україни, бо в канаді чомусь не зуміла знайти. видно, називається він тут якось по-іншому.

Reply

xpywuk October 26 2011, 09:35:45 UTC
ой, є кілька способів ферментації чаю - краще прочитайте у вікіпедії (в статті про чай), я так на пальцях не зумію пояснити.
якщо коротко - листя мнеться до утворення соку, потім маринується у власному соку (як силос), але не скисає, а далі висушується. (а далі ще може коптитися чи підсмажуватися, але це вже вибрики).

Reply

ami_rah October 29 2011, 00:31:55 UTC
цікаво, ніколи про таке не чула. дякую за корисну інформацію:)

Reply

ami_rah October 29 2011, 00:34:23 UTC
ой, недавно відкрила для себе бадьян. надає чаям страшенно приємного запаху. чи то, може, тільки мені він так смакує?..))

Reply


rich_ka October 26 2011, 06:24:19 UTC
У Вінниці раніше купувала чай у магазині на Соборній, там де "Чай-кава". Тепер - на базарі.
Люблю чаї з імбиром, а ще - такі квіточки, які у воді розпускаються.
Люблю робити композиції з сушених малин, суниць, і трав різних.Дуже смачний чай для мене з малинового листя і малинових гілок.:)

Reply

xpywuk October 26 2011, 09:40:02 UTC
там не такий вже й феєричний вибір - і дуже кусючі ціни :( у них навіть ройбуш не щоразу буває.
імбирний чай - тактактак, взимку це мій улюблений напій.
і я теж люблю трав’яні композиції (про них окремим постом) і узвар із сушених ягід. А ось напій із гілок малини (смородини, вишні та груші) - судячи з усього це наша українська відповідь "чаю":) не люблю.

Reply


(The comment has been removed)

xpywuk October 26 2011, 18:31:18 UTC
ройбуш - специфічнй напій, його або люблять, або ні. солодкуватий (майже медовий), трохи пряний.
я його почала пити завдяки подрузі (яка колись подарувала першу пачку - Оленко, ще раз дякую), і анемії - ройбуш багатий залізом, що добре засвоюється.
крім того, я вже роки два не п’ю чаю - шлунок болить, тому чашечкою чаю я балую себе на великі свята :) і під час гострої мігрені.
ройбуш часто ароматизують - фруктами, карамеллю, шоколадом, цедрою. я не люблю ароматизований ройбуш (особливо оранж, маракую та папаю - фє), мені смакує власне просто сам напій.
а ще ройбуш дуже економний - одну й ту ж заварку можна використовувати до 5 разів. особливо цінною є 2га.

про "український чай" буде окремий пост:)

Reply


siryi_ptah May 31 2012, 07:30:14 UTC
Зтикнувся з питанням чаювання. Щоб якось упорядкувати-систематизувати інфу окрім літератури довелось пошпортати і у тенетах. Ось натрапив і на ваш блог. Досить файна і компетентна підбірка. Мені сподобалась. Дякую!
Це трохи полегшило мою роботу і спонукало зареєструватися щоб відписатися.
А то мої перші трав'яні чаї нагадували, як то не банально звучить, саму ж траву.
Виявляється, що чаї і чаювання - це ціла філософія.
Намагаюсь зараз її опанувати.

Якщо з цього вийде щось приємне і смачне - залюбки поділюся.

Reply

xpywuk May 31 2012, 16:36:06 UTC
та на здоров’я :)
як то каажуть, приходьте ще і далі буде:)

якщо ви ще й самі вирощуєте трави на чай - я охоче міняюся "посадковим матеріалом".

Reply

Сосновий чай siryi_ptah June 1 2012, 16:19:10 UTC
Вирощувати хтів би ( ... )

Reply

Re: Сосновий чай xpywuk June 2 2012, 06:13:06 UTC
а чому ні - щодо молодих соснових гілок. смачно ж:)
правда,я вже другий рік не встигаю спіймати правильні гілки, але то таке.

Reply


Leave a comment

Up