Чеський безлім: Як 24 години їздити за 4 євро на поїздах, автобусах і трамваях

Oct 28, 2017 11:08



Квиток у краї Південна Моравія. У неробочі дні можуть їздити двоє дорослих та троє дітей.

Нещодавно Прага очолила список найдешевших європейських столиць для туристів.

Ми вже розказували як ситно пообідати у нормальних ресторанах Чехії з цінами, нижче київських.

Цього разу мова піде про транспорт.

- У них страшенно дорогий проїзд. У Брно лише одна поїздка у трамваї обійдеться у 20 крон (24 гривні, 10.2017), - скаже вам пересічний турист.

Втім, він не знає про існування різноманітних проїзних, використовуючи котрі можна пересуватися дешевше ніж в Україні з більшим комфортом (кондиціонером та нормальними туалетами у поїздах чи чітким графіком руху автобусів).

Лайфхак у 10 доларів: Як безкоштовно побачити головну площу Праги з висоти
У другій половині 60-х років у німецькому Гамбурзі запровадили цікаву систему - інтегрований транспорт. У 90-х роках цю інновацію почали застосовувати у Чехії з назвою Integrovaný dopravní systém або скорочено IDS.

Простіше кажучи, за один квитком пасажир міг пересуватися не тільки міським транспортом, але й приміськими залізницями та автобусами і навіть поїздами далекого прямування у межах свого регіону (певних містечок, сіл, громад тощо).

Для прикладу, у Південноморавському краї (центр регіону - Брно) серед купи різних є одноденний квиток (jednodenní ve všech zonách) вартістю 190 крон (230 гривень, жовтень 2017). https://www.idsjmk.cz/cenik/Cenik.pdf




Купити його можна в автоматі на зупинках міста Брно і на більшості залізничних станцій регіону. Ми брали у касі на вокзалі Брно.

Спальне купе, сніданок, кава non stop та Wi-Fi: їдемо з України у Прагу за 23 євроДіє він 24 години від часу компостування (без компостеру - не дійсний). Ми пробили його о 8.32 5 липня і діяти він буде до 8.31 6 липня. Пробити його треба лише один раз. Ми робили це на платформі вокзалу у Брно. Далі - лише показувати провіднику, водієві чи контролеру.



Діє такий квиток по всій території Jihomoravského kraje - в усіх зонах. Схема тут:

До ваших послуг (без додаткових переплат) - міські автобуси, трамваї і тролейбуси у Брно і інших містах краю. Приміські автобуси, поїзди та електрички у межах краю.

Головне, аби на транспорті був логотип IDS.


Джерело: www.idsjmk.cz

Дуже приємний бонус - у вихідні дні та у державні свята Чехії (список знайдете тут) квиток можна використати разом для двох пасажирів старше 15 років і трьох молодше 15 років. Тобто - на всю родину з 5-ти людей.

Збірка лайфхаків від затятих мандрівників: візи, секрети Wizzair, автобус по 1€ та досвід автостопу
Це ідеальний варіант для одноденних поїздок по регіону і велика економія (особливо по вихідних і святах). У Південній Моравії багато цікавих місць: Мікулов, замки Валтіце та Ледніце (занесені у ЮНЕСКО), Моравський Крас (Moravský kras) і так далі.

Давайте порахуємо, скільки б ми заплатили, якби купували окремі квитки на кожну ділянку (на одного):

1. Брно (житло) - Вокзал Брно (купили квиток попередньо на вокзалі): 20 крон.
2. Поїзд Брно - Мікулов: 121 крона.
3. Поїзд Мікулов - Валтіце: 28 крон.
4. Автобус Валтіце - Ледніце: 20 крон.
5. Автобус Ледніце - Подівін: 20 крон.
6. Поїзд Подівін - Брно: 75 крон.
7. Вокзал Брно - Брно (житло): 20 крон.

Наступного дня ми прокинулися рано вранці і ще використали трамвай на вокзал (+20 крон) звідки на поїзді доїхали до останнього міста у регіоні - Бранковіце (+75 крон), де вже стопили авто до Словаччини.

Якби купували окремі квитки заплатили б 399 крон на людину, тобто майже 800 крон за двох, а так - тільки 190 крон, (що менше 4 євро на пасажира).

Подібні транспорті системі діють і в інших регіонах Чехії. У кожного з них свої правила. Список - дивіться тут.

Розклад руху всього транспорту по Чехії дивіться тут.

лайфхак, Чехія, транспорт

Previous post Next post
Up